mitsotakis-nd-skopiano-karamanlis-samaras

ΝΔ: «Επιτίθενται στον Σαμαρά για να ακούει ο Καμμένος»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 22/01/18, 08:02
Του Γιάννη Σαραντάκου

Ενώπιον μίας ενδοκυβερνητικής κρίσης βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που αναλύουν τόσο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό όσο και τις δηλώσεις - προειδοποιητικές βολές του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής στον Πανό Καμμένο.

Πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη επεσήμανε χθες - μιλώντας στο xrimaonline - ότι οι επιθέσεις στον Αντώνη Σαμάρα τα τελευταία 24ωρα γίνονται, προκειμένου να τις ακούσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώ η ίδια πηγή σημείωσε ότι η φράση περί «ευλυγισίας» που χρησιμοποίησε ο Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στην στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου στο Σκοπιανό, ακούστηκε περισσότερο σαν σύσταση ...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, μετά και το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείει το Σκοπιανό να αποτελέσει τη «θρυαλλίδα» των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που εκτιμούν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα κάνει τελικά τη «στροφή», προκειμένου να παρατείνει τον χρόνο παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Ωστόσο, σε επίπεδο ηγεσίας, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο...

Σε ο,τι αφορά την ουσία, η ΝΔ επιμένει στην αρχική της θέση ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επισήμως, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει ενιαία πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αυτό επανέλαβε και χθες η εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα στελέχη επιβεβαίωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, εάν συνεχιστεί η σημερινή διγλωσσία από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, που επέτρεψε τη συμμετοχή βουλευτών του στο χθεσινό συλλαλητήριο, έχει ήδη σκληρύνει την στάση του, καθώς μιλά ευθέως για υιοθέτηση στο σύνολο της, της «γραμμής» του Βουκουρεστίου, κάτι που σημαίνει ότι εκτός της ονομασίας, θέμα υπάρχει και με την καταδίκη του αλυτρωτισμού και με την κατάργηση των συμβόλων.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δέχεται τις τελευταίες ημέρες τα πυρά της κυβέρνησης, απάντησε χθες μέσω «κύκλων» ότι «αποτελεί παράσημο για τον ίδιο τα όσα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λέει για την στάση του στο Σκοπιανό».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι είναι υπέρ της σκληρής γραμμής, επιμένει ότι η εθνική γραμμή παραμένει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992.

Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του, δίνει έμφαση στο σύνολο των θέσεων που ο ίδιος, ως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε στο Βουκουρέστι το 2008 και τονίζει την ανάγκη καταδίκης του αλυτρωτισμού.

Αν σου άρεσε κάνε