Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή
Χαρακτήρισε αυτό το καθεστώς «σκληρό και άδικο» συμπληρώνοντας ότι επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος την άνοιξη του 2010.
Δεν ήταν αυτονόητο αλλά είναι ένα κρίσιμο ορόσημο. Ξημερώνει η μέρα που κατά τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος δεν θα ερχόταν ποτέ, σημείωσε.
«Η Ελλάδα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας μέσα βέβαια στους κανόνες της Ευρωζώνης. Αυτή η μέρα μπορεί τυπικά να έρθει σε επτά μήνες όμως ήδη καθορίζει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος της διαδρομής αλλά ένας κρίσιμος και απαραίτητος κόμβος. Η συνολική μας προσπάθεια δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι «Ήμασταν και είμαστε η αριστερά της μάχης και των οραμάτων. Αποδείξαμε όμως ότι είμαστε και η αριστερά της ευθύνης. Η Παράταση που έδειξε ότι με όποιο κόστος, βάζει μπροστά την πατρίδα και το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Σκοπιανό
Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα ότι δεν είναι μόνο το όνομα που συνιστά το πρόβλημα, αλλά και άλλα στοιχεία σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική επιδίωξη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας στα σημεία εκείνα εκ των οποίων εκπορεύεται αλυτρωτισμός έναντι της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός : «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων...μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».
Παράλληλα, κάνοντας μια αναδρομή ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σειρά από συμπεράσματα:
Η αδυναμία ή απροθυμία των κομμάτων που κυβέρνησαν για χρόνια τη χώρα και την έσυραν στην κρίση να την βγάλουν από αυτή. Ο πυρήνας των μνημονιακών πολιτικών αντανακλούσε τις πολιτικές τους επιδιώξεις και μεγάλο μέρος του προγράμματός τους: η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ασυλία του μεγάλου πλούτου, η μείωση μισθών, η συρρίκνωση πόρων για υγεία-παιδεία. Δεν χρειάζονταν ξένο χέρι για να γίνουν πράξη. Ήταν συμφωνημένη πολιτική από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η έξοδος από την κρίση όσο και αν θέλαμε, δεν συμβολαιοποιείται σε μια ημερομηνία λήξης. Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια και τομές προς άλλη κατεύθυνση από αυτή της τιμωρητικής λιτότητας. Η απόδειξη είναι απλή: να συγκρίνουμε που βρισκόμαστε σήμερα και τι παρουσίαζε ως τέλος της κρίσης και των μνημονίων η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όπως είπε, «πούλαγε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» ενώ η χώρα γονάτιζε, η ανεργία αυξάνονταν και η χώρα ήταν για πέμπτη χρονιά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ ήταν συμφωνημένα πλεονάσματα ως 4,2% του ΑΕΠ.
Σήμερα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έφυγαν οι δεσμεύσεις για ασύλληπτα πλεονάσματα, ενώ η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους (χαμηλότερους) στόχους και αυτό επιτρέπει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κάνουν ρεκόρ 10ετίας, ενώ το 2017 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,7%. Δεν «αντέχει» το success story Σαμαρά με τη σημερινή εικόνα.
Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια χρειαζόταν κυβέρνηση αποφασισμένη να παλέψει αλλά παράλληλα, μια κυβέρνηση με σχέδιο και αρχές. Αυτή η δύναμη ήταν η Αριστερά, είπε ο πρωθυπουργός. Η Αριστερά που υπηρετεί το λαό αλλά και διδάσκεται από αυτόν. Η Αριστερά που δεν προσέρχεται στη μάχη απλά για να γράψει μια ιστορική ήττα, αλλά αυτή που δίνει τη μάχη με βάση τους συσχετισμούς για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. «Οι δύσκολες επιλογές που κάναμε στο πεδίο της μάχης φαίνεται πως δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός». Χαρακτήρισε δε προϋπόθεση η παρουσία της αριστεράς στη διακυβέρνησης της χώρας για να έρθει το τέλος των μνημονίων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό η αντιπολίτευση καταφεύγει στη λάσπη και στις μάχες πεζοδρομίου που «θυμίζουν εποχές του φανατικού αντικομουνισμού» τις οποίες έζησαν οι παλαιότεροι. Όπως είπε, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναδεικνύουν την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει.
Κατά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει αφήσει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Αναφέρθηκε στην Υγεία, την Παιδεία και τη στήριξη των ανθρώπων της εργασίας με κινητοποίηση του ΣΕΠΕ που οδήγησε σε μείωση της αδήλωτης εργασίας και την προτεραιότητα των εργαζομένων στην αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης. Αναφορά έκανε δε στην απλή αναλογική, τις παρεμβάσεις για διαφάνεια στα δημόσια έργα, στη θέσπιση κανόνων στο τηλεοπτικό δίκτυο, το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Μίλησε για το νόμο για την ιθαγένεια και τις παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
«Αυτές οι μικρές-μεγάλες μας νίκες αποτελούν την παρακαταθήκη μας και άξιζε να παλέψουμε για να γίνουν πράξη», κατέληξε.