«Κλείδωσε» για τις 24/1 στο Νταβός το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ
Σε αντίθεση με τη στάση του Σκοπιανού διαπραγματευτή, ο οποίος μετά το πρώτο ραντεβού υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στη Νέα Υόρκη έθεσε ζήτημα... αδιεξόδου, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα να μην βρεθεί τελικά λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.
«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο Ζάεφ από την πόλη Στρούγκα, όπου παρέστησε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο ίδιος επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.
Αποστάσεις Ντιμιτρόφ από τις δηλώσεις του Σκοπιανιού διαπραγματευτή
Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις δηλώσεις του Σκοπιανού διαπραγματευτή έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, τονίζοντας πως αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».
Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις του Ναουμόφσκι προκαλούν πρόβλημα, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ακούστηκα ν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Ο Ντιμιτρόφ είπε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.
Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.
Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"»