Κεντρική Επιτροπή με εκκρεμότητες και «ασκήσεις» εκτόνωσης
Με πλούσια και «καυτή» ατζέντα συνεδριάζει για πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι και κατόπιν απανωτών αναβολών η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία σύγκλησή της τον Ιούλιο του 2017, ανήμερα μάλιστα των γενεθλίων του Αλέξη Τσίπρα, έγινε κάτω από… «πανηγυρικό κλίμα», με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μείωση της ανεργίας και αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ξεδιπλώνοντας παράλληλα το «αφήγημα» του «τέλους των μνημονίων» με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η επικοινωνιακή πολιτική του κ. Τσίπρα δεν έχει αλλάξει μέσα σε αυτό το 7μηνο. Το επιβεβαιώνουν οι ομιλίες του, με χαρακτηριστική και πρόσφατη εκείνη κατά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2018, με τον ίδιο να διαμηνύει πως η νέα χρονιά θα είναι «ορόσημο» για την Ελλάδα, που θα «σκίσει» τα μνημόνια. Μόνο που κανείς δεν ξέρει , ποιο είναι το ακριβές πλάνο για τη χώρα, αφότου εκπνεύσει το πρόγραμμα. Συνεπώς, η πρωθυπουργική «γραμμή» στην Κεντρική Επιτροπή θα στηρίζεται ακριβώς σε αυτό το «αφήγημα»: της εξόδου από τα σκληρά μέτρα και την επιτροπεία, αν και οι εκκρεμότητες σχηματίζουν «βουνό».
Βέβαια, το «αφήγημα» της «καθαρής εξόδου» μοιάζει να έχει «χλωμιάσει». Το μήνυμα των δανειστών πως το λεγόμενο «clean exit» απλά δεν υφίσταται, φαίνεται πως έχει φτάσει στην πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που στην Κουμουνδούρου «σύντροφοι» (Σκουρλέτης, Βούτσης, Βίτσας) λαμβάνουν… «αποστάσεις» από αυτό. Αλλά κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε «καθαρή» έξοδο – απλώς σε έξοδο – μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Μόνο ο Νίκος Παππάς παραμένει «οπαδός» του «αφηγήματος».
Πράγματι, η συγκυρία υπό την οποία συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της «Αριστεράς» είναι κομβική. Αφενός βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης και της επόμενης εξόδου της χώρας στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, αφετέρου έχει «ανοίξει» το κεφάλαιο Σκοπιανό, έχοντας ταράξει τις ισορροπίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο βάθος… αιωρείται ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός, μετά την αποχώρηση του Κώστα Ζουράρι και την προσωρινή, όπως όλα δείχνουν, αντικατάστασή του από τον Κώστα Γαβρόγλου.
Το σενάριο του κυβερνητικού «λίφτινγκ», βέβαια, δεν είναι νέο. Βρίσκεται στο τραπέζι ήδη πριν από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, δηλαδή από το προηγούμενο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα τότε, ζήτημα ανασχηματισμού είχαν θέσει οι «53», οι οποίοι συχνά πυκνά «αντιπολιτεύονται» την κυβέρνηση.
Η γκρίνια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για μία σειρά από λόγους εξακολουθεί να υπάρχει και να οδηγεί πότε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και πότε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη λύση του πολιτικού «μασάζ». Ένας από αυτούς είναι οι πλειστηριασμοί, με βουλευτές του κόμματος να ζητούν επίμονα την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ το Μαξίμου αρκείται σε μία «συμφωνία κυρίων» πως τα ακίνητα των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα βγουν στο e-«σφυρί», επικαλούμενο πρώτον, την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη και δεύτερον, το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» με βάση το οποίο το «κυνήγι» αφορά μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές, που διατηρούν βίλες.
Εσωκομματικές «τριβές» και «έριδες» σημειώθηκαν και για την πώληση των λιγινιτικών μονάδων της ΔΕΗ και για τη «σφαγή» στα οικογενειακά επιδόματα και για το… μέτρο στην απεργία. Στην ουσία, όμως, δεν «άνοιξε μύτη», αφού το πολυνομοσχέδιο όχι μόνο ψηφίστηκε, αλλά είναι και η πρώτη φορά που μνημονιακά μέτρα έλαβαν το «πράσινο φως» της Βουλής με μπόνους… βουλευτή: ο λόγος για την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ του κόμματος, με την κυβερνητική πλειοψηφία να ενισχύεται.
Το κάτι... παραπάνω δεν αναμένεται, λοιπόν, να δούμε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελέσει απλώς μία καλή ευκαιρία εσωκομματικής εκτόνωσης, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού θα κινηθεί στα γνωστά πλαίσια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «εθνικιστές» και το Σκοπιανό
Η επιχείρηση κάλυψης της «διγλωσσίας» που επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής. Η ίδια «γραμμή» ακολουθείται και από την Κουμουνδούρου, όπου διατηρούνται χαμηλοί τόνοι για τα περί εθνικισμού, με στόχο να μην ταυτιστεί ο Πάνος Καμμένος.
Στην Ηρώδου Αττικού διαμηνύουν πως δεν τίθεται ζήτημα «ρήγματος». Επί της ουσίας, ενδεχομένως κι όχι, καθώς ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις του για το Σκοπιανό. Από τη μία θέτει «βέτο» για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», από την άλλη εισηγείται πρόταση δημοψηφίσματος και παράλληλα δηλώνει κι απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά.
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο μεταξύ, εκτιμούν πως η «κωλοτούμπα» και στο Σκοπιανό είναι θέμα χρόνου από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Όλα τα σενάρια «παίζουν», καθώς από την ΠΓΔΜ «καλλιεργείται» και η πιθανότητα μη εξεύρεσης λύσης, ενώ μέχρι πρότινος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» κάτω από πιο βελτιωμένες – πια – συνθήκες.
Στους ΑΝΕΛ, πάντως, οι ενστάσεις ως προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αυξάνονται, ενώ ο κ. Καμμένος έχει προαναγγείλει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αν οι βουλευτές του διαφωνήσουν ως προς την κυβερνητική πρόταση. Το «μπαλάκι» προς το παρόν του το «γυρίζει» πίσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας την κυβέρνηση να φέρει σαφή κι ενιαία λύση στο τραπέζι και μετά «βλέπουμε».
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «διαφωνούντες», ωστόσο η «γραμμή«» που δόθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, είναι πως δεν πρέπει να θεωρούνται «εθνικιστές» όσοι λένε «όχι» στον όρο «Μακεδονία», καλύπτοντας έτσι και τους «συντρόφους» και τους ΑΝΕΛ.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ζητεί εξορμήσεις των «Αριστερών» βουλευτών του, ώστε να νικηθεί ο εθνικισμός. Να ενημερωθεί ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορία του προβλήματος, τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και την ανάγκη επίλυσης του Σκοπιανού.
Τα περί ανασχηματισμού
Με την παραίτηση Ζουράρι τα σενάρια περί ανασχηματισμού «φούντωσαν». Ωστόσο, με την ανάληψη των καθηκόντων του απερχόμενου υφυπουργού από τον Κώστα Γαβρόγλου, «πάγωσαν».
Εξαρχής, πληροφορίες ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός θα πατήσει το «κουμπί» των αλλαγών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Ο ίδιος, μάλιστα, με την επιλογή Γαβρόγλου στη θέση Ζουράρι έστειλε το μήνυμα πως προτεραιότητα τώρα έχει η συμφωνία με τους δανειστές.
Ακόμη και μόλις ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση, πάντως, τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και το τέλος των επόμενων δύο είναι τόσο ασφυκτικά, που τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ειδικά, ενώ οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες είναι λεπτές στη «σκιά» του Σκοπιανού. Σε κάθε περίπτωση, η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να «ζυγίσει» ο κ. Τσίπρας τις κινήσεις του.