skopia-pgdm-onomasia

Τα πέντε ονόματα που «έριξε» στο τραπέζι ο Νίμιτς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 18/01/18, 14:02
Πέντε ονόματα φέρεται να «έριξε» στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά το χθεσινό ραντεβού με τους διαπραγματευτές Αθήνας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει το «Βήμα» και μεταδίδει και το MKD.mk, τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:


  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),

  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),

  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),

  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και

  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].


Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:


  • Nova Makedonija,

  • Severna Makedonija,

  • Gorna Makedonija,

  • Vardarska Makedonija και

  • Makedonija (Skopje).


Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Υπάρχει αναφορά στη γλώσσα, όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republic on Nova Makedonija».

Εμπόδια «έδειξαν» οι πρώτες διεργασίες

Οι χθεσινές πρώτες διεργασίες, πάντως, «έβγαλαν» εμπόδια, ενώ «θολή» παραμένει ακόμη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, με τους ΑΝΕΛ να «πυροδοτούν» το έκρυθμο κλίμα, τηρώντας το βέτο στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και δηλώνοντας… προτίμηση στο αδιέξοδο.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τον όρο «Μακεδονία«, υποστήριξε «μη σώσει και λυθεί το Σκοπιανό». Η στάση των βουλευτών του υπουργού Εθνικής Άμυνας «στριμώχνουν» τον ίδιο, ο οποίος αν κι έχει δηλώσει πως «εθνική πάγια θέση» είναι η απόφαση του 1992, εντούτοις δείχνει να έχει ανοίξει «χαραμάδα» σε υποχώρηση.

Ανυποχώρητος, από την άλλη, εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη ο Σκοπιανός διαπραγματευτής Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος αναφερόμενος στη λύση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, είπε πως «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», αφού νωρίτερα επεσήμανε ότι «εμείς έχουμε όνομα, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας».

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς υποστήριξε πως μία λύση, που δεν θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδόνια», είναι μη ρεαλιστική», θέση που δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο ίδιος την προηγούμενη της έναρξης των σχετικών συνομιλιών στη Νέα Υόρκη είχε προϊδεάσει για την πρόταση, που θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, αν και όλες οι εμπλεκόμενες στις συζητήσεις πλευρές, αναχωρούσαν για τη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας πως τώρα είναι η ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης του «αιώνιου» αυτού ζητήματος της ονομασίας, εντούτοις ο Σκοπιανός διαπραγματευτής έθεσε ξεκάθαρα θέμα… αδιεξόδου, σε αντίθεση με τον Νίμιτς, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για αίσιο τέλος στις διαβουλεύσεις σε βάθος διμήνου.

Ο Ναουμόφσκι, σχολιάζοντας τις προτάσεις Νίμιτς κι επικαλούμενος τις συζητήσεις που είχε με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Αποστάσεις από τη στάση του διαπραγματευτή, ωστόσο, έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως οι δηλώσεις του Ναουμόφσκι συνιστούν προσωπική του πρωτοβουλία, καθώς η ίδια δεν έχει ακόμη δει τις προτάσεις του Νίμιτς, προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιο σχολιασμό. «Ο κ. Ναουμόφσκι δεν έλαβε οδηγίες από τα Σκόπια», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Στη «γραμμή» Ναουμόφσκι κινείται, όμως, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ, δηλώνοντας πως είναι πιθανή η μη εξεύρεση λύσης. Ένα ενδεχόμενο, το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε μέχρι αυτό να γίνει».

Ο Νίμιτς, ωστόσο, επιμένει πως «η διαδικασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ κάλεσε τους κκ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι να απαντήσουν ως προς την πρότασή του το αργότερο εντός των επόμενων δύο εβδομάδων το αργότερο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας-δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις.

Προς το παρόν, οι διεργασίες είναι διερευνητικές, οι όποιες εξελίξεις θα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, όταν και θα διαφανεί οριστικά το ενδεχόμενο λύσης. Στην κυβέρνηση όλο και ρίχνουν προτάσεις στο προσκήνιο, αλλά το «ζουμί» φαίνεται πως υπάρχει στο… παρασκήνιο, με τον υπουργό Εξωτερικών να επιλέγει να κρατά κλειστά χαρτιά για τις υπό άκρα μυστικότητα επαφές του με τους κυβερνώντες των Σκοπίων.

Πάντως, επίσημη θέση, ουσιαστικά, δεν έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση, ούτε κι ενιαία πρόταση έχει κατατεθεί. Ο Νίκος Κοτζιάς επικαλείται τη «γραμμή» της σύνθετης ονομασίας, ο Πάνος Καμμένος την «εθνική πάγια θέση του 1992», ενώ στο τραπέζι πέφτει τώρα η λύση με σλαβικό όρο, «Βαρντάρσκα», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος επιμένει να δηλώνει «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία», εκφράζοντας ωστόσο παράλληλα απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών.

Στο… βάθος βρίσκεται το σενάριο της σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, το οποίο έφερε στο προσκήνιο για δεύτερη φορά ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δηλώνοντας ενώπιον των βουλευτών του πως αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την κυβερνητική λύση, τότε το «μπαλάκι» θα πέσει στο «γήπεδο» και της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ σηκώνοντας το «γάντι» που συνεχώς του πετάει ο κ. Καμμένος, τονίζει πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι διαλόγου, αν η κυβέρνηση δεν φέρει σε αυτό μία ξεκάθαρη κι ενιαία πρόταση για το Σκοπιανό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχοντας τοποθετηθεί επισήμως υπέρ της «γραμμής» Καραμανλή, στέλνοντας ταυτόχρονα τα… δικά του μηνύματα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έχει ζητήσει από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κινηθούν στα «βήματα» του Βουκουρεστίου.

Σύμφωνα με την εθνική «γραμμή» που χαράχτηκε στο Βουκουρέστι το 2008, δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος αλλά και εκείνα των συμβόλων του αλυτρωτισμού και της ταυτότητας, που αυθαίρετα επικαλούνται οι γείτονες. Ως προς το όνομα, είναι σαφές ότι για τη ΝΔ η επιλογή είναι η συνθέτη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.

 

Αν σου άρεσε κάνε