syriza-koumoundourou-politiki-grammateia

Χαμηλοί τόνοι από Κουμουνδούρου για την ονομασία της ΠΓΔΜ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 18/01/18, 12:39
Της Βούλας Μαλαίνου

Η επιχείρηση κάλυψης της «διγλωσσίας» που επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής. Η ίδια «γραμμή» ακολουθείται και από την Κουμουνδούρου, όπου διατηρούνται χαμηλοί τόνοι για τα περί εθνικισμού, με στόχο να μην ταυτιστεί ο Πάνος Καμμένος.

Στην Ηρώδου Αττικού διαμηνύουν πως δεν τίθεται ζήτημα «ρήγματος». Επί της ουσίας, ενδεχομένως κι όχι, καθώς ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις του για το Σκοπιανό. Από τη μία θέτει «βέτο» για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», από την άλλη εισηγείται πρόταση δημοψηφίσματος και παράλληλα δηλώνει κι απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά.

Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο μεταξύ, εκτιμούν πως η «κωλοτούμπα» και στο Σκοπιανό είναι θέμα χρόνου από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Όλα τα σενάρια «παίζουν», καθώς από την ΠΓΔΜ «καλλιεργείται» και η πιθανότητα μη εξεύρεσης λύσης, ενώ μέχρι πρότινος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» κάτω από πιο βελτιωμένες - πια - συνθήκες.

Στους ΑΝΕΛ, πάντως, οι ενστάσεις ως προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αυξάνονται, ενώ ο κ. Καμμένος έχει προαναγγείλει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αν οι βουλευτές του διαφωνήσουν ως προς την κυβερνητική πρόταση. Το «μπαλάκι» προς το παρόν του το «γυρίζει» πίσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας την κυβέρνηση να φέρει σαφή κι ενιαία λύση στο τραπέζι και μετά «βλέπουμε».

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «διαφωνούντες», ωστόσο η «γραμμή«» που δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, είναι πως δεν πρέπει να θεωρούνται «εθνικιστές» όσοι λένε «όχι» στον όρο «Μακεδονία», καλύπτοντας έτσι και τους «συντρόφους» και τους ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ζητεί εξορμήσεις των «Αριστερών» βουλευτών του, ώστε να νικηθεί ο εθνικισμός. Να ενημερωθεί ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορία του προβλήματος, τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και την ανάγκη επίλυσης του Σκοπιανού.

 

Αναλυτικότερα, προφανώς, θα συζητηθεί το θέμα στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, που συγκαλείται για πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι με «πλούσια» και «βαριά» ατζέντα.

Αν σου άρεσε κάνε