tsipras-kammenos-skopia-pgdm-antipoliteysi

Κυβέρνηση: «Γκάζι» για αξιολόγηση-Σκοπιανό και με... ενισχυμένη πλειοψηφία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 16/01/18, 07:56
Της Βούλας Μαλαίνου

Ο μεγάλος «σκόπελος» όσον αφορά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης – που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται στην τελική ευθεία - ξεπεράστηκε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από μία προσχώρηση και μία αποχώρηση.

Οι «πανηγυρισμοί» στο Μέγαρο Μαξίμου εντάθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, καθώς όχι μόνο δεν υπήρξαν διαρροές από την ψηφοφορία στη Βουλή, όπως ήταν βέβαια κι αναμενόμενο, αλλά η κυβέρνηση αύξησε μάλιστα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την αιφνίδια προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον «κοιτάζει» με καλύτερο «μάτι» προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών.

Εκκρεμότητα, τώρα, όσον αφορά τα ενδοκυβερνητικά «μέτωπα» αποτελεί η αποδοχή της παραίτησης του Κώστα Ζουράρι από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του πρώτου για τις μεγάλες ομάδες του Ολυμπιακού και του Άρη, οι οποίες άναψαν τα αίματα και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Σήμερα, «κληρώνει» για την κενή – πια- θέση του υφυπουργού Παιδείας, οπότε και ο πρωθυπουργός πρέπει να «ζυγίσει» το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα της Τρίτης, καθώς νωρίς το πρωί αναχωρεί για Λευκωσία για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με Κύπρο και Ιορδανία και αναμένεται να επιστρέψει αργά στην Αθήνα, έτσι ώστε η άλλοτε θέση του κ. Ζουράρι να «κλειδώσει» άμεσα κατόπιν συνεννόησης με τον Πάνο Καμμένο.

Τουλάχιστον, έτσι διαρρέεται από την Ηρώδου Αττικού πως την Τρίτη οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αποφασίσουν για αυτό το μίνι ανασχηματισμό, καθώς μετά θα πρέπει να πατηθεί «γκάζι» για τις διαπραγματεύσεις ως προς το κορυφαίο ζήτημα του Σκοπιανού. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Ζουράρις δηλώνει… άγνοια ακόμα και για την παραμονή του στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. Άγνωστο είναι ποιος/ποια θα αναλάβει από κοινού με τον Κώστα Γαβρόγλου το «καυτό» χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, αν θα προέρχεται από τους ΑΝΕΛ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με τις ενδοκυβερνητικές εκκρεμότητες, πάντως, οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος καλούνται να λάβουν μία κοινή απόφαση σχετικά με το Σκοπιανό, καθώς αύριο ξεκινούν και οι σχετικές ομιλίες υπό τον Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη. Μέχρι σήμερα ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να έχουν διάσταση απόψεων, με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο μάλιστα να θέτει στο τραπέζι ζήτημα δημοψηφίσματος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο.

Ο κ. Καμμένος επιχειρεί συνάμα να «στριμώξει» και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο να δηλώνει πως δεν πρόκειται να προσέλθει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εάν πρώτα δεν υπάρξει σαφή κι ενιαία θέση από την κυβέρνηση. Προς το παρόν οι πολιτικές «ζυμώσεις» γίνονται στο παρασκήνιο. Χαρακτηριστικό το ραντεβού των κκ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό άκρα μυστικότητα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη στο «Μακεδονία Παλλάς», για το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών έχει επιλέξει να τηρήσει σιγή ιχθύος.

Δεν ισχύει, όμως, η ίδια τακτική και από την πλευρά των Σκοπίων, με τον κ. Ντιμιτρόφ να τονίζει πως η Αθήνα δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», αφήνοντας σενάρια να αιωρούνται σχετικά με το ραντεβού του με τον κ. Κοτζιά.

Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, που είναι και το πρόσωπο-«κλειδί», εξακολουθεί να δηλώνει πως «πάγια εθνική θέση» είναι η απόφαση του 1992, διαμηνύοντας παράλληλα πως ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται, πως οι πρώτοι «ψίθυροι» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα ακούστηκαν από τους ΑΝΕΛ.

Πάντως, το Μαξίμου διαρρέει πως επιταχύνει τις διαδικασίες για την επίλυση του Σκοπιανού, τώρα που άνοιξε και το «παράθυρο» ευκαιρίας.

«Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό "ραντεβού" θα αφορά στο θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ», έλεγαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πάντως «ότι αυτό που προέχει τώρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είναι το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, για την οποία απομένουν ‘’δευτερεύοντα προαπαιτούμενα’’, που κυρίως αφορούν διοικητικές και υπουργικές αποφάσεις».

Η κυβέρνηση κινείται και σε τροχιά γ΄αξιολόγησης, καθώς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το «βλέμμα» στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση του EWG, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα και στο συμβούλιο του Eurogroup, το οποίο θα «σφραγίσει» τη συμφωνία με τους δανειστές.

Το ΥΠΟΙΚ «αβγατίζει», στο μεταξύ, τη δόση, την οποία «βλέπει» στα 6,7 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας μάλιστα ότι θα δοθεί και 1,9 δισ. ευρώ, ως «αποθεματικό ασφάλειας» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί ως εξής:

-3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018 και

-1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επισημαίνεται πως κατά το πρόσφατπ EWG οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένα.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, η Αθήνα έχει να καλύψει απόσταση 30 προαπαιτούμενων μετά την υιοθέτηση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα.

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EWG και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.

Αν σου άρεσε κάνε