tsipras-mitsotakis-vouli-aygenakis

Επικοινωνιακό «κρέσεντο» Τσίπρα για «τέλος των μνημονίων»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 15/01/18, 15:06
Σε ακόμα ένα επικοινωνιακό «κρεσέντο» για τις επιτυχίες της κυβέρνησης επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, την ώρα που τα συνδικάτα έχουν «κλείσει» τους δρόμους της Αθήνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο, που τίθεται σήμερα προς ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «το 2015 πήραμε την απόφαση να αναλάβουμε δράση, να λερώσουμε τα χέρια μας, και να μην αποδράσουμε. Όλοι θα κριθούμε από την ιστορία, σε συνάρτηση 2 παραγόντων: των επιλογών που είχαμε και του αποτελέσματος».

«Αφήνουμε πίσω μας μια περίοδο σκληρή, επιζήμια, που θα έχει διαρκέσει 8 ολόκληρα χρόνια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι «η χώρα είναι μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κάποιους στους οποίους «γεννά εκνευρισμό και αμηχανία, πρώτ' απ' όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα, που λεηλάτησε τη χώρα».

Έκανε λόγο ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από την έξοδο από τα μνημόνια, γεγονός που, όπως είπε δίνει ελπίδα και κουράγιο σε πολλούς συμπολίτες αλλά γεννά αμηχανία πρώτα από όλα στο παλαιό κομματικό σύστημα γιατί οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουνσε μία εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της θητείας και δεν θα υπάρχει πειστικό αφήγημα σε σχέση με όσα έλεγαν στην αρχή της τετραετίας.

«Ακόμα και σε αυτόν που διαφωνεί γίνεται ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, η τωρινή κυβέρνηση πετυχαίνει» είπε.

Όταν βρισκόμασταν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2016, προειδοποιούσε για την καταστροφή. Παρά το ότι διαψεύστηκε παταγωδώς, συνεχίζει το ίδιο βιολί».

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κάποια στελέχη της ΝΔ ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη κρίση στη χώρα και ότι δεν θα ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση. Κάθε πρωτοχρονιά η ΝΔ προβλέπει ότι έρχεται εκλογική χρονιά - Αν ο κ Μητσοτάκης έχει προσλάβει χειρομάντη ή μέντιουμ, να ξέρει ότι του λέει αυτά που θέλει να ακούσει».

Αναφερόμενος στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στην 3η αξιολόγηση οι θετικές ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν είναι περισσότερες από τους συμβιβασμούς που έγιναν».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, είπε πως «είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας να προχωρήσει το εθνικό κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Είναι τεράστιο κενό που δεν είχαν γίνει τόσα χρόνια».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις και κάνοντας εκ νέου επίθεση στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η μεγάλη ζημιά που έχετε φέρει στη δημόσια συζήτηση είναι ότι όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση, ο κόσμος φαντάζεται λιτότητα & περικοπές».

Ακόμα, δήλωσε ότι «έχουμε όραμα η Ελλάδα να γίνει σταδιακά ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, χωρίς το χάος της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας.

Αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο εξορθλογισμός του οικογενειακού επιδόματος, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία απέναντι στις οικογένειες με 2 και 3 παιδιά. 100.000 τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα δουν ενισχύσεις. Μια μικρή κατηγορία οικογενειών θα δει μειώσεις και τους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η διαφορά» είπε.

Για την απεργία

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα αριστερό «προφίλ» και κάνοντας λόγο για τη διάταξη που αυστηροποιεί την προκήρυξη απεργίας για τα πρωτοβάθμια σωματεία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ενώ δεν είδαμε καμία στήριξη από τους φορείς όπως η ΓΣΕΕ όταν δίναμε τη μάχη, στη διαπραγμάτευση πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Προσπαθώντας να υποστηρίζει την αλλαγή που φέρνει η κυβέρνηση με τη διάταξη της απεργίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η διάταξη που έμενε λέει ότι για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται (όχι να ψηφίζουν) 50% + 1 των ενεργών μελών του σωματείου. Αυτή η διάταξη δεν αλλάζει, απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων».

Κάνοντας επίθεση κατά του ΚΚΕ αλλά και των άλλων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θέλω να καταγγείλω ως απολύτως ψευδή και ανήθικη την καμπάνια που διεξάγεται και το ότι η κυβέρνηση εφαμόζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ & των δανειστών. Ανατρέξτε σε αυτά που ζητάνε, ρωτήστε τη ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη, γνήσιους εκφραστές τους».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείτα, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων.».

Αν σου άρεσε κάνε