Μητσοτάκης: Εγκαλούμε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία
Μιλώντας σε κατοίκους στην Κρύα Βρύση, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πέλλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα από μικροπολιτικό σκηνικό και δεν χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη» και ευχήθηκε «το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον».
«Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία θα προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό».
Ανέφερε επίσης ότι «στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 - 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών Κομμάτων από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα».
Σημείωσε εξάλλου ότι «η Νέα Δημοκρατία, όταν χειρίστηκε το θέμα αυτό, το χειρίστηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Και όταν ο Κ. Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι το 2008 με το επιτελείο του, οι πιέσεις που δεχόμασταν τότε να αφήσουμε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του ονόματος ήταν τεράστιες. Και όμως εμείς προβάλαμε μια στιβαρή θέση και το αποτρέψαμε αυτό. Και η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι «δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Ελλάδος. Εμείς θα τηρήσουμε μια στάση εθνικά υπεύθυνη».