Διαβουλεύσεις εξπρές και υπό άκρα μυστικότητα για το Σκοπιανό
Με διαδικασίες εξπρές κινούνται στην κυβέρνηση για την επίλυση του Σκοπιανού, εθνικό ζήτημα που έχει ανοίξει «μέτωπα»... ενδοκυβερνητικά, εσωκομματικά, με την Ιερά Σύνοδο, ενώ έχει αποτελέσει ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Κι ενώ στη Βουλή κινούνται σε τροχιά γ' αξιολόγησης, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων, οι πολιτικές «ζυμώσεις» για το Σκοπιανό γίνονται υπό άκρα μυστικότητα, έτσι όπως φαίνεται να έχει επιλέξει το υπουργείο Εξωτερικών.
Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατά, άλλωστε, το επιτελείο του Νίκου Κοτζιά τα βασικά στοιχεία, ούτε καν τις λεπτομέρειες, της αιφνίδιας συνάντησης του υπουργού με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη: άγνωστη η ώρα, άγνωστο το μέρος.
Από το υπουργείο δηλώνουν πως πρόκειται για ένα ραντεβού, όπου επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η «σιγή ιχθύος» γύρω από τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησης, όπως και η ξαφνική της ανακοίνωση, παραπέμπουν σε ένα κρίσιμο τετ-α-τετ.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, επιταχύνθηκε και η ημερομηνία έναρξης των σχετικών συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για... τις 17 τελικά κι όχι για τις 19 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα βρέθηκε κι ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και γεύμα εργασίας με τον κ. Κοτζιά, στη «σκιά» των πληροφοριών αλβανικών ΜΜΕ ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ονομασία «Νέα Μακεδονία». Πληροφορίες, τις οποίες ο Οσμάνι χαρακτήρισε «εικασίες», διαψεύδοντας ότι οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια.
Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση δεν δείχνει ακόμη να έχει μία ξεκάθαρη θέση ως προς το Σκοπιανό, προωθώντας ωστόσο τη σύνθετη ονομασία – κοινώς υιοθετεί τη «γραμμή» Καραμανλή.
Αν κι ο Πάνος Καμμένος λέει πως επιμένει στο «βέτο» της χρήσης του όρου «Μακεδονία», επισημαίνοντας πως είναι «εθνική πάγια θέση» η απόφαση του 1992, εντούτοις μετά το Υπουργικό της περασμένης Δευτέρας, το πρώτο της νέας χρονιάς κι επίσημο, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δείχνει σημάδια οπισθοχώρησης, έχοντας κατεβάσει τους τόνους και δηλώνοντας «τυφλή» εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά.
Ο τελευταίος δε επαναλαμβάνει πως το Σκοπιανό δεν έχει επιφέρει «ρήξη» στη συγκυβέρνηση και καταρρίπτει τα σενάρια περί δημοψηφίσματος για το όνομα στην Ελλάδα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ακούστηκαν από το κόμμα των ΑΝΕΛ.
Μάλιστα, ο Κώστας Κατσίκης δήλωσε την Πέμπτη πως οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα πάρουν μέρος σε συλλαλητήρια για το ζήτημα των Σκοπίων.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6, ο ίδιος είπε πως «Θα πάρουμε μέρος στα συλλαλητήρια, θα είστε Θεσσαλονίκη και θα μας δείτε. Θα είναι εκεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, στελέχη και θα προσπαθήσω να ανέβω κι εγώ» είπε.
«Ο όρος 'Μακεδονία' σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου κι αν μεταφράζεται, είτε σε σύνθετη ονομασία είτε ως γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν θέλουμε να υπάρχει» ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ για να προσθέσει: «Για τον Πάνο Καμμένο τα εθνικά θέματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αν όμως, υποθετικά, λέγαμε ότι δεχόταν το κόμμα τον όρο 'Μακεδονία' ως παράγωγο, σύνθετη ονομασία κτλ, εγώ θα έλεγα "όχι". Αλλά το κόμμα, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη πάρει θέση».
Μπορεί βέβαια ο Οσμάνι να ανήκει σε αυτούς που στηρίζουν με θέρμη την άμεση λύση στο όνομα, ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί από την πλευρά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αν και δηλώνει αισιόδοξος για επίλυση του ζητήματος έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, εντούτοις ο ίδιος έχει δεσμευτεί προεκλογικά πως η οποιαδήποτε λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που σημαίνει πως όλα είναι… «ανοιχτά».
«Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει. Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε το σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν» δήλωσε ο Ζάεφ, σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Το Σκοπιανό έχει σίγουρα ανάψει τα αίματα σε κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να επιμένει πως δεν θα προσέλθει σε διάλογο, εάν δεν υπάρξει μία ενιαία πρόταση από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, η οποία θα λάβει χαρακτήρα «μάχης» για τους κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη με εκατέρωθεν επιθέσεις και μάλιστα εφ’όλης της ύλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα σκληρύνει την στάση του, ζητώντας να εφαρμοστεί συνολικά η εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με αυτή, δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος αλλά και εκείνα των συμβόλων του αλυτρωτισμού και της ταυτότητας, που αυθαίρετα επικαλούνται οι γείτονες. Ως προς το όνομα, είναι σαφές ότι για τη ΝΔ η επιλογή είναι η συνθέτη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.
Προϋπόθεση, όμως, για να συμμετάσχει η αξιωματική αντιπολίτευση στην επί της ουσίας συζήτηση, είναι να υπάρξει προηγουμένως μία ενιαία θέση από την πλευρά και των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Τα «βλέμματα» στη συνέχεια θα στραφούν στο κρίσιμο ραντεβού της 17ης Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις θα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, όταν και θα διαφανεί οριστικά το ενδεχόμενο λύσης. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας