«Ζυμώσεις» για το Σκοπιανό: Στην Αθήνα ο Οσμάνι, βλέπει Κοτζιά
Μέσα σε ένα πολύ τεταμένο κλίμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή καταφτάνει σήμερα, Τρίτη στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ κι ο «πυρετός» διαβουλεύσεων για το κορυφαίο ζήτημα του Σκοπιανού ανεβαίνει. Ο Μπουγιάρ Οσμάνι επισκέπτεται τη χώρα μας την ώρα που στη Βουλή μυρίζει «μπαρούτι» για το πολυνομοσχέδιο «μαμούθ», το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο διήμερης συζήτησης, με στόχο την ψήφισή του μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Η κυβέρνηση κινείται με διαδικασίες fast track, προκειμένου να προλάβει το ορόσημο της 22ας Ιανουαρίου. Να έχει δηλαδή «κλείσει» το «μέτωπο» των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε το Eurogroup να δώσει σήμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Αθήνα, αδιευκρίνιστου ποσού μέχρι στιγμής, έχοντας ανάψει πρώτα το «πράσινο φως για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, όμως, στο Μαξίμου κινούνται σε «τροχιά» και Σκοπιανού, ενώ αδειάζει η κλεψύδρα για την έναρξη των συνομιλιών στις 19 του τρέχοντος μηνός στη Νέα Υόρκη.
Ακριβώς 10 ημέρες πριν, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να καταλήγει σε μία ενιαία πρόταση, καθώς αν και εισηγείται τη σύνθετη ονομασία – κοινώς υιοθετεί τη «γραμμή» Καραμανλή, εντούτοις ο Πάνος Καμμένος επιμένει στο «βέτο» της χρήσης του όρου «Μακεδονία», επισημαίνοντας πως είναι «εθνική πάγια θέση» η απόφαση του 1992. Με πρώτη ματιά διαφαίνεται διάσταση απόψεων. Ωστόσο, τόσο στο μίνι υπουργικό της περασμένης εβδομάδας όσο και στο χθεσινό, πρώτο της νέας χρονιάς κι επίσημο ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δείχνει σημάδια οπισθοχώρησης, έχοντας κατεβάσει τους τόνους και δηλώνοντας «τυφλή» εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει πως το Σκοπιανό δεν έχει επιφέρει «ρήξη» στη συγκυβέρνηση και καταρρίπτει τα σενάρια περί δημοψηφίσματος για το όνομα στην Ελλάδα, τα οποία ακούστηκαν από το κόμμα των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Κοτζιάς στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας τοποθετήθηκε με σαφείς «αιχμές» κατά της ΝΔ επί του Σκοπιανού, τονίζοντας πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα».
«Αυτό δεν αποτελεί σοβαρή στάση», επεσήμανε ο υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.
Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, ενώ τόνισε ότι το κόστος για τα Σκόπια θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών.
«Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.
Επεσήμανε, δε, ότι «ως κυβέρνηση τολμούμε να πάρουμε ιστορικές ευθύνες - εφόσον υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά».
Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μια συνθέτη ονομασία για τα Σκόπια με ενιαία χρήση, ανέφεροντας ότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει την ονομασία «Σλαβομακεδονία».
Σήμερα, ο υπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Οσμάνι, ο οποίος ανήκει σε αυτούς που στηρίζουν με θέρμη την άμεση λύση στο όνομα. Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί από την πλευρά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος να και δηλώνει αισιόδοξος για επίλυση του ζητήματος έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, εντούτοις ο ίδιος έχει δεσμευτεί προεκλογικά πως η οποιαδήποτε λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που σημαίνει πως όλα είναι… «ανοιχτά».
«Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει. Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε το σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν» δήλωσε ο Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας των Σκοπίων "Nezavisen".
Πίσω στη χώρα μας πάλι, το Σκοπιανό έχει σίγουρα ανάψει τα αίματα σε κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να επιμένει πως δεν θα προσέλθει σε διάλογο, εάν δεν υπάρξει μία ενιαία πρόταση από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της διήμερης συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, η οποία θα λάβει χαρακτήρα «μάχης» για τους κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη με εκατέρωθεν επιθέσεις και μάλιστα εφ’όλης της ύλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα σκληρύνει την στάση του, ζητώντας να εφαρμοστεί συνολικά η εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με αυτή, δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος αλλά και εκείνα των συμβόλων του αλυτρωτισμού και της ταυτότητας, που αυθαίρετα επικαλούνται οι γείτονες. Ως προς το όνομα, είναι σαφές ότι για τη ΝΔ η επιλογή είναι η συνθέτη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.
Προϋπόθεση, όμως, για να συμμετάσχει η αξιωματική αντιπολίτευση στην επί της ουσίας συζήτηση, είναι να υπάρξει προηγουμένως μία ενιαία θέση από την πλευρά και των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Τα «βλέμματα» στη συνέχεια θα στραφούν στο κρίσιμο ραντεβού της 19ης Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις θα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, όταν και θα διαφανεί οριστικά το ενδεχόμενο λύσης. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.