Σε θέσεις «μάχης» κυβέρνηση-ΝΔ για πολυνομοσχέδιο, Σκοπιανό και φοροδιαφυγή
Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και το Σκοπιανό είναι τα δύο μείζονα θέματα, στα οποία η ΝΔ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της το επόμενο διάστημα.
Σε ο,τι αφορά το πρώτο, κανείς στην Πειραιώς δεν αναμένει ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε: «όλα τα μέτρα πρέπει να θεωρούνται ήδη ψηφισμένα».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επισημάνει τη νέα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών από την εφορία και τα εργατικά ζητήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση αύριο, Τρίτη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, θα τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αδιαφορούν στην πραγματικότητα για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, θα παρουσιάσει στοιχεία για την ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και θα τονίσει ότι η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των φορολογικών επιδρομών του κράτους.
Ουσιαστικά, θα εμφανίσει σε αντιπαραβολή αυτή την εικόνα με τις δικές του προτάσεις περί μείωσης της φορολογίας και της τόνωσης των επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης.
Το... κοινοβουλευτικό ραντεβού των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν θα είναι μόνο για τα προαπαιτούμενα , καθώς μέσα στο μήνα θα πραγματοποιηθεί και η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός για την φοροδιαφυγή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καλέσει τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί για συγκεκριμένες υποθέσεις, που αφορούν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στον τομέα των ΜΜΕ, οι οποίες βρίσκονται για καιρό «παγωμένες» στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών.
Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, η ΝΔ θα ανοίξει και πάλι το κεφάλαιο περί «νέας διαπλοκής» στην Ελλάδα και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει εκτός της Δικαιοσύνης και το πεδίο της Ενημέρωσης στη χώρα.
Τέλος, για το Σκοπιανό, η ΝΔ παραμένει πιστή στη «γραμμή» της αναμονής της ενιαίας θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προβλέψει ότι ο κ. Καμμένος θα κάνει νέα «στροφή» και θα αποδεχθεί την πρόταση Τσίπρα για χρήση της λέξης «Μακεδονία» στο όνομα του γειτονικού μας κράτους.
Εφόσον αυτό συμβεί και η κυβέρνηση καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, που να έχει ως βάση την εθνική θέση που, διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τότε η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει ζήτημα.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης σεβόμενος τις θέσεις ομάδας βουλευτών, που είναι πιο κοντά στον Αντώνη Σαμάρα (υπέρμαχος της απόφασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992), να δώσει οδηγία για ψήφο κατά συνείδηση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στο xrimaonline στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν είναι αυτή που βιάζεται στην παρούσα συγκυρία...