Greek PM Tsipras waits for Cypriot President Anastasiades at the entrance of the Maximos Mansion in Athens

Σε «τροχιά» Σκοπιανού και τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 05/01/18, 17:21
Σε «τροχιά» Σκοπιανού και τρίτης αξιολόγησης κινείται η κυβέρνηση, ενώ «αδειάζει η κλεψύδρα» αφενός για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιανουαρίου κι αφετέρου για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενόψει του ορόσημου της 22ας Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται να κλείσει το «μέτωπο» του πολυνομοσχεδίου, καθώς προσβλέπει στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup του τρέχοντος μηνός, η οποία θα σημάνει και την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης.

Στο Μαξίμου… ανεβάζουν ταχύτητες, διότι έχουν μπροστά τους ακόμη δύο κρίσιμες αξιολογήσεις, οι οποίες θα πρέπει να κινηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, τη στιγμή που η Αριστερά κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Οι «ζυμώσεις», βέβαια, κινούνται τώρα στη «σκιά» του Σκοπιανού για την επίλυση του οποίου επιχειρούνται ασκήσεις ισορροπίας από την κυβέρνηση, στον απόηχο της θέσης των ΑΝΕΛ για απαγόρευση του όρου «Μακεδονία» κι ενώ η ΝΔ δηλώνει πως περιμένει ακόμα μία σαφή κι ενιαία πρόταση από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Κι ενώ κυβέρνηση κι Αξιωματική Αντιπολίτευση ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και στην «καυτή» συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για Σκοπιανό και πολυνομοσχέδιο, με το κόμμα να δηλώνει πως στηρίζει την κυβερνητική «γραμμή» περί «σύνθετης ονομασίας».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Τη σημασία αυτών των στόχων πρέπει να αντιληφθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση που εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε με «φόντο» τη χθεσινή συνεδρίαση του μίνι υπουργικού υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του κ. Καμμένου, η οποία με μία δεύτερη ματιά ενδεχομένως και να «έβγαλε» σημάδια συναίνεσης των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Αν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν κινήθηκαν στη «γραμμή» του Νίκου Κοτζιά για «σύνθετη ονομασία», αλλά στην «πάγια εθνική θέση» της απόφασης του 1992, εντούτοις ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δήλωσε απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών και με εμφανώς ειρωνικό ύφος κάλεσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «βλέπει» αλλαγή ρότας από τον κ. Καμμένο, με την Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα να σημειώνει πως δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε φάση μεγάλης «κωλοτούμπας».

Τα «βλέμματα» στρέφονται τώρα, μεταξύ άλλων, και στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

 

Ο Οσμάνι θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τα προααπαιτούμενα-«αγκάθια»

Το Σκοπιανό αποτελεί ένα έξτρα «ακανθώδες» ζήτημα για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία δέχεται το τελεσίγραφο των εταίρων για «γκάζια» στους πλειστηριασμούς, που έχουν «παγώσει» έως τις αρχές του νέου έτους λόγω βίαιων επεισοδίων.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν στην Αθήνα πως αν δεν «τρέξουν» οι πλειστηριασμοί, τότε θα υπάρξει εμπλοκή ως προς την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης στις 22 του μηνός.

Σημειώνεται πως οι πλειστηριασμοί έχουν προκαλέσει εσωκομματικές τριβές. Συριζαίοι βουλευτές ζητούν ξανά και ξανά από το Μαξίμου τη νομοθέτηση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, ωστόσο η κυβέρνηση αρκείται προς το παρόν σε μία… «συμφωνία-κυρίων», η οποία είναι αμφίβολο αν θα τηρηθεί, ενώ κι ο νόμος Κατσέλη λήγει στο τέλος του 2018.

Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, η Βουλή θα πάρει «φωτιά». Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος και στη συνέχεια θα εισαχθεί στις επιτροπές στις 11 ή 12 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί 15 ή 16 Ιανουαρίου.

Μέχρι το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου θα πρέπει όχι μόνο να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και να έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ όλες οι υπουργικές αποφάσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, αλλά θα πρέπει να έχει καταγραφεί πρόοδος και στα μείζονα θέματα στα οποία επιμένουν οι δανειστές, με κυρίαρχο αυτό των πλειστηριασμών.

Στις 18 Ιανουαρίου θα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τοEurogroup. Αυτή θα περιέχει την διάταξη για τις απεργίες που είχε αποσυρθεί, τις ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και διατάξεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, για την Υγεία, για τη Δικαιοσύνη.

Εργασιακά

Αφού απέσυρε τη σχετική τροπολογία από τη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας θα επαναφέρει τώρα μέσω του πολυνομοσχεδίου τη διάταξη που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή διάταξη, η οποία θέτει ως προϋπόθεση για μια απεργιακή κινητοποίηση να δοθεί η έγκριση από το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων.

Το μόνο που μένει να φανεί, είναι αν η διάταξη θα έρθει με κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την τροπολογία που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο, ώστε να πέσουν οι τόνοι και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Το ν/σ θα αναφέρεται και στην αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η εφορία δεν πρόκειται να βγάλει καμία πρώτη κατοικία στο σφυρί, η αλλαγή του ΚΕΔΕ θα αναζωπυρώσει στη Βουλή το πολιτικά «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει να περάσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστεί πιο σαφής η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, μια προστασία η οποία παρέχεται μόνο μέσω του νόμου Κατσέλη και η οποία εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Οι δανειστές έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε δεν αναμένεται να προχωρήσει καμία αλλαγή πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης.

Οικογενειακά επιδόματα

Τμήμα του πολυνομοσχεδίου θα είναι και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων. Ο νέος τρόπος φέρνει σημαντική μείωση στο εισόδημα των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα προλάβει κάθε αντίδραση, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού ευνοεί τους πολλούς, οι οποίοι και έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Αν σου άρεσε κάνε