tsipras-skopiano

Κάλεσμα Τσίπρα σε ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 05/01/18, 10:51
Σε ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση για το Σκοπιανό, εάν υπάρξει προοπτική λύσης καλεί ο πρωθυπουργός, μία μέρα μετά το μίνι υπουργικό υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ανέδειξε χαμηλότερους τόνους και διάθεση... οπισθοχώρησης από τον Πάνο Κάμμενο, ο οποίος αρχικά είχε θέσει «βέτο» στη χρήση του όρου «Μακεδονία», προκαλώντας «σύγκρυο» στην κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται για ακόμη μία φορά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το χρόνιο ζήτημα του Σκοπιανού στο «γήπεδο» της ΝΔ και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «ανεύθυνη».

Σημειώνεται πως παρά το «μπαλάκι» του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο κόμμα της Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως δεν θα μπει στην ουσία της συζήτησης για το Σκοπιανό, εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη κι ενιαία πρόταση από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Πιο αναλυτικά, η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.»

Αν σου άρεσε κάνε