Υπουργικό: «Μασάζ» Τσίπρα σε Καμμένο για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Ουσιαστικά, θα επιχειρηθεί πολιτικό «μασάζ» στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει ασκήσει «βέτο» στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ανεβάζοντας το πολιτικό «θερμόμετρο» και προκαλώντας κυβερνητικούς «τριγμούς».
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν για τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλά και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μίνι υπουργικό θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος κι οι τρεις υπουργοί Επικρατείας.
Πάντως, με το Σκοπιανό ψηλά στην ατζέντα, το 2018 έκανε πολύ δυναμικό «ποδαρικό» στην εγχώρια πολιτική σκηνή, η οποία παρουσιάζει έντονα σημάδια προεκλογικής εκστρατείας.
Κυβέρνηση κι Αξιωματική Αντιπολίτευση «ζεσταίνονται» για την πρώτη «μάχη» της νέας χρονιάς κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, την οποία υπενθυμίζεται πως είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στην πράξη, το επικείμενο μπρα ντε φερ των δύο κορυφαίων πολιτικών αρχηγών αναμένεται να είναι εφ’όλης της ύλης, ειδικά τη στιγμή που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν δυνατούς κραδασμούς από το βέτο του Πάνου Καμμένου όσον αφορά τη χρήση του όρου «Μακεδονία» κι επιχειρούν να γυρίσουν τη «μπάλα» στο «γήπεδο» της ΝΔ, υιοθετώντας τη «γραμμή» της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 για το Σκοπιανό.
«Η γραμμή του 2007 μπορεί και σήμερα να δικαιωθεί», δήλωσε ανοιχτά κυβερνητική πηγή την παραμονή της πρωτοχρονιάς. «Στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία», σημείωσε η ίδια.
Στο Μαξίμου περνούν προς τα έξω την εικόνα της «ενωμένης» συγκυβέρνησης και σε αυτό το κορυφαίο εθνικό ζήτημα, υποβαθμίζοντας τις εντονότατες διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ και προκαταβάλλοντας τη συναινετική στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου.
Τάδε έφη μόλις χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας την «υπεύθυνη στάση» του κ. Καμμένου, «δεδομένης» «της διαφορετικής πολιτικής και ιδεολογικής του καταγωγής». «Εφόσον υπάρχει συνολική συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται ο ίδιος να σταθεί εμπόδιο στην επίλυση του ζητήματος», τόνισε ο κυβερνητικός εταίρος.
«Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα», υποστήριξε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στον βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, ρίχνοντας σαφέστατες «αιχμές» κατά της ΝΔ.
Την ίδια ώρα, αισιόδοξος για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Σκοπιανού μέσα στο 2018 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα.
Σε δηλώσεις του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε, της πλευράς των Σκοπίων να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι ‘αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε.
Μέχρι σήμερα η ιστορία έχει δείξει πως Τσίπρας και Καμμένος «αλληλοκκαλύπτονται». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει πάντα τη θετική ψήφο των ΑΝΕΛ σε κρίσιμες ψηφοφορίες, ακόμα και για νομοσχέδια που αντιβαίνουν της «ιδεολογικής» υπόστασης της παράταξης, ενώ ο πρωθυπουργός βάζει κάτω από την «ομπρέλα» του τον κυβερνητικό του εταίρο, όπως έκανε τόσο με την «καυτή» υπόθεση του Noor 1 όσο και με την επίμαχη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Το αν η αλλαγή πλεύσης ενός εκ των «διαφωνούντων» βουλευτών των ΑΝΕΛ στο ζήτημα του Σκοπιανού, είναι ενδεικτική της οπισθοχώρησης της παράταξης, μένει να φανεί… στο χειροκρότημα. Ο λόγος για τον Κώστα Κατσίκη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι «οι ΑΝΕΛ θα πειθαρχήσουν σε ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία», έστω και αν η «η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα».
Ακόμη πιο αξιοσημείωτη ήταν, πάντως, η δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει την πρόταση για ονομασία, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ακόμα και εάν οι ΑΝΕΛ ψηφίσουν αρνητικά, διότι, όπως τόνισε, «τα εθνικά θέματα μπαίνουν πάνω από όλα».