Συγκυβέρνηση «Βαβέλ» και συγκρούσεις «κορυφής» για το Σκοπιανό
Ο Πάνος Καμμένος βάζει «βέτο» στην χρήση του όρου «Μακεδονία» κι έτσι το Σκοπιανό βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της συγκυβέρνησης, την ώρα δε που σύσσωμη η αντιπολίτευση επιστρέφει το «μπαλάκι» που της πέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όταν άνοιξε «παράθυρο» σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Η ΝΔ ζητεί ενιαία πρόταση για το Σκοπιανό, βλέποντας τη συγκυβέρνηση να έχει χωριστεί σε «στρατόπεδα», με εκείνο του κ. Καμμένου να ρίχνει στο «τραπέζι» ακόμα και θέμα δημοψηφίσματος. Ο λόγος για τον Πάνο Σγουρίδη, ο οποίος τασσόμενος ξεκάθαρα κατά του όρου «Μακεδονία», τόνισε: «αν θέλουμε να υπάρχει ένα χρήσιμο κράτος στο κέντρο των Βαλκανίων, θα πρέπει να έχει ονομασία η οποία να είναι ουδέτερη. Προκρίνοντας μάλιστα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν πάμε σε δημοψήφισμα και ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα σεβαστούμε την απόφαση».
Εκφράζοντας την πλευρά της... «μισής» κυβέρνησης κι απαντώντας στους ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές, με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση του Μαξίμου στα μεγάλα ζητήματα.
«Σφήνα» κι εδώ... μπαίνει ο εκλογικός παράγοντας, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπογραμμίζει πως από τη στιγμή που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν παρουσιάζουν μία κοινή πρόταση, τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση, οπότε οι κάλπες είναι μονόδρομος.
Η εκλολογία πάντα επιφέρει την αντίδραση του Μαξίμου, αν και στο παρελθόν η ίδια η κυβέρνηση έδειχνε να τη «συντηρεί», για κάποιους μάλιστα και τώρα, ανοίγοντας το «πακέτο» παροχών. Από τη δική τους, πάντως, οπτική γωνία στην Ηρώδου Αττικού «βλέπουν» το Σκοπιανό, ως «ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που τους κληροδότησε η ΝΔ». Έτσι υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας στην κυρία Σπυράκη και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση...Να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο χέρι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι...Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», επιδιώκοντας να «μοιράσει» την ευθύνη και ζητώντας την «πλάτη» και της αντιπολίτευσης. Στην Πειραιώς, ωστόσο, αφήνουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνοντας πως δεν θα καλύψουν «τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα» της συγκυβέρνησης.
«Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα. Τη διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν», απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνέχεια... θα «παιχτεί» τον Ιανουάριο. Ο νέος χρόνος και μήνας θα κάνουν «ποδαρικό» με μπρα-ντε-φερ κορυφής, καταρχήν στη συζήτηση περί φοροδιαφυγής στις 8 Ιανουαρίου, που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας κι η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε «μάχη» εφ'όλης της ύλης. Το σενάριο της κάλπης θα βρίσκεται στο τραπέζι, ειδικά ενώ η ΝΔ «βλέπει» το 2018, ως εκλογικό έτος.
Μέχρι σήμερα ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ παρείχαν στήριξη εκατέρωθεν..., ακόμα και σε ζητήματα που χτυπούσαν στο «στομάχι» το κόμμα του κ. Καμμένου, όπως ήταν η τροπολογία «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» ή το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη. Το τωρινό «βέτο» του μικρού κυβερνητικού εταίρου, όμως, αφορά ένα πολύ λεπτό κι ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος ζήτημα σύγκλησης πολιτικών αρχηγών, αφού το Μαξίμου κατά το παρελθόν και με «φόντο» την τουρκική προκλητικότητα είχε αρνηθεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσκεψη εθνικού συμβουλίου.