Πλειστηριασμοί: Βρέθηκε το «άλλοθι» και ψήφισαν οι «διαφωνούντες» την τροπολογία Κοντονή
Μπορεί η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή για τους πλειστηριασμούς να έλαβε 146 θετικές ψήφους, ακόμη και από τους Συριζαίους βουλευτές που είχαν θέσει ανοιχτά ζήτημα «ηθικής», εντούτοις ο «βραχνάς» για το Μέγαρο Μαξίμου δεν σταματάει εδώ.
Αφενός, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια υπό ποιες ακριβώς συνθήκες θα διεξάγονται οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία και αφετέρου διότι το ζήτημα της προστασία της πρώτης, λαϊκής κατοικίας παίρνει παράταση για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφότου η κυβέρνηση καλείται να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Πληροφορίες από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Σταύρου Κοντονή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ύψωσαν «αντάρτικο» ως προς την ψήφιση της τροπολογίας, αναφέρουν πως οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επί της πρότασης του Θοδωρή Δρίτσα ότι με το νέο έτος η κυβέρνηση θα φέρει σχέδιο νόμου, το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τον «εφιάλτη» των πλειστηριασμών.
Αυτό ήταν το πρώτο «γλυκαντικό», με το οποίο οι «διαφωνούντες» φάνηκε να «μαλακώνουν». Το δεύτερο «άλλοθι», που αναζητούνταν και τελικά βρήκρε ο κ. Κοντονής, ήταν η απόσυρση της παραγράφου 2 από τη σχετική ρύθμιση, η οποία προέβλεπε την αυταπάγγελτη δίωξη και σε όσους «απειλούν» τους συμβολαιογράφους.
Έτσι, Μμετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι τροπολογίες προβλέπουν την αυτόφωρη διαδικασία όσων:
- ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους)
- παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία).
Οι αντιρρήσεις «κάμφθηκαν» κι η κυβέρνηση, αν και «πληγωμένη» πολιτικά, κέρδισε κι αυτό το στοίχημα: η τροπολογία πήρε 146 «ναι», με μόνη διαφοροποίηση, την απουσία του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, είχε μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής και είχε καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσύρει την ρύθμιση.
Επίσης, απόντες από την διαδικασία ήταν άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο δήλωσαν πως, αν παραβρίσκονταν στην διαδικασία, θα υπερψήφιζαν την ρύθμιση. Πρόκειται για τους Αντώνη Μπαλωμενάκη, Νίκο Μανιό, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τζιμάνη, Αναστάσιο Κουράκη και Μουσταφά Μουσταφά.
Συνολικά, από την διαδικασία απουσίαζαν 57 βουλευτές.
Συνεπώς, «ναι» ψήφισαν 146 βουλευτές της πλειοψηφίας, «παρών» ψήφισαν Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Το χθεσινό «αντάρτικο» δεν ήταν και το πρώτο, που έχουμε δει στα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ανάλογες ενστάσεις, αρχικά «όχι» τελικά «ναι», υπήρξαν και κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη. Για άλλη μια φορά το πολιτικό «μασάζ» έπιασε τόπο με τουςε κκ. Κοντονή και Τσακαλώτο να βάζουν μπροστά τη «βόμβα» των «κόκκινων δανείων» υπό τον κίνδυνο και νέας ανακεφαλαιοποίησης ή ακόμη και «κατάρρευσης» των τραπεζών, εάν κι εφόσον δεν «τρέξουν» οι πλειστηριασμοί, όπως υποδεικνύει η τρόικα.
Εξάλλου, πληροφορίες λένε πως οι υπουργοί μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, είχαν παράλληλα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, ενημερώνοντας για τις αλλαγές στην τροπολογία του κ. Κοντονή.
Φυσικά, από το «μασάζ» δεν έλειψε και το «αφήγημα» της «δίκαιης, βιώσιμης ανάπτυξης».
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: οι πλειστηριασμοί θα «τρέξουν» πάση θυσία, τη στιγμή που οι θεσμοί ολοένα και σφίγγουν το «ζωνάρι» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων». Το ζήτημα φαίνεται να πλήττει τις ισορροπίες με την Κουμουνδούρου. Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου «ικανοποιεί»-τουλάχιστον προς το παρόν τους συμβολαιογράφους, νομοθετώντας την τροπολογία των διώξεων και φέρνοντας οσονούπω νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Εξάλλου, η τροπολογία «έφτασε» την επόμενη κιόλας της ανακοίνωσης της απόφασης των συμβολαιογράφων για «πάγωμα» των φυσικών πλειστηριασμών έως τις αρχές του 2018.
Το αριστερό «ακροατήριο» δείχνει παραγκωνισμένο. Στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο, σφυρίζουν αδιάφορα ως προς τα αιτήματα της Κουμουνδούρου κι αρκούνται σε μία «συμφωνία κυρίων», όπως πολλάκις την έχει χαρακτηρίσει ο Νίκος Φίλης σχετικά με την προφορική δέσμευση περί προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Στο στόχαστρο είναι μόνο οι μπαχτατζήδες», τονίζουν στο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός κάλεσε και τους τραπεζίτες να στηρίξουν τα «αφηγήματά» του: πρώτον, πως πρόκειται περί fake news πως θα μπει «χέρι» στα ακίνητα των λαϊκών νοικοκυριών, δεύτερον, πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν οριστικά κι αμετάκλητα, καθώς κινδυνεύει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το «βαρίδι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τρίτον, πως «μέλημα» της Αριστεράς είναι η πολιτική της «δίκαιης, βιώσιμης ανάπτυξης», κοινώς: όπως είχε πει κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις ΜμΕ, τότε τίθεται θέμα ανάπτυξης. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν ένα νέο ζευγάρι, τίθεται θέμα κοινωνικής ανάπτυξης.
Το πρωθυπουργικό «μασάζ» προς τους «συντρόφους», συνεχίστηκε δε με την ομιλία του κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, με τον ίδιο να επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό «σόου» για το «ιδεολογικό χάσμα με τη ΝΔ». Ωστόσο, την επoμένη ακριβώς η τροπολογία… κατατέθηκε!
Πληροφορίες λένε πως μετά την πρόσφατη κριτική-«καταπέλτη» για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι «53» ετοιμάζουν και νέα «ρουκέτα», η οποία αφορά την κυβερνητική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.
Αναμενόμενη βέβαια είναι ήδη από τώρα η απάντηση του Μαξίμου: «τα λαϊκά νοικοκυριά δεν πειράζονται». Εντούτοις, ερώτημα είναι, αν και οι 18.000 πλειστηριασμοί, όπως προβλέπει ο κυβερνητικός στόχος σε βάθος ενός έτους, αφορούν όλοι… βίλες; Άραγε, στο Μαξίμου έχουν έτοιμο το plan B για τη μεγάλη «σφαγή» το 2019, όταν ο νόμος Κατσέλη δεν θα υφίσταται πια;