tsipras_filis

Πλειστηριασμοί: (Δεν) «χωνεύουν» την κυβερνητική τροπολογία οι Συριζαίοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 21/12/17, 10:34
Της Βούλας Μαλαίνου

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: οι πλειστηριασμοί θα «τρέξουν» πάση θυσία, τη στιγμή που οι θεσμοί ολοένα και σφίγγουν το «ζωνάρι» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων». Το ζήτημα φαίνεται να πλήττει αφενός τους συμβολαιογράφους, καθώς τα επεισόδια στο ειρηνοδικείο «αγριεύουν» κι αφετέρου τις ισορροπίες με την Κουμουνδούρου. Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου «ικανοποιεί»-τουλάχιστον προς το παρόν-μόνο τους πρώτους

.

Απόδειξη, η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης την περασμένη Τετάρτη κι οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Προβλέπει την κυβερνητική δέσμευση προς τους συμβολαιογράφους, την άσκηση αυταπάγγελτης δίωξης σε όποιον παρεμποδίζει τη διαδικασία, προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η τροπολογία «έφτασε» την επόμενη κιόλας της ανακοίνωσης της απόφασης των συμβολαιογράφων για «πάγωμα» των φυσικών πλειστηριασμών έως τις αρχές του 2018, ενώ αναμένεται και νομοσχέδιο για αποκλειστικά e-auctions, στους ηλεκτρονικούς «ποντάρει» η κυβέρνηση, εξάλλου, διότι μπορούν να διεξαχθούν από οπουδήποτε…

Το αριστερό «ακροατήριο» δείχνει παραγκωνισμένο σε αυτή την περίπτωση. Το Μαξίμου γυρίζει την «πλάτη» στις αντιδράσεις των «συντρόφων», οι οποίοι θέτουν ζήτημα «ηθικής» όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και ζητούν πάση θυσία-κι εκείνοι με τη σειρά τους-την γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης πως οι λαϊκές κατοικίες θα μείνουν «απείραχτες».

Στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο, σφυρίζουν αδιάφορα ως προς τα αιτήματα της Κουμουνδούρου κι αρκούνται σε μία «συμφωνία κυρίων», όπως πολλάκις την έχει χαρακτηρίσει ο Νίκος Φίλης σχετικά με την προφορική δέσμευση περί προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίση».

Μάλιστα, ο Σταύρος Κοντονής συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως σε άτυπη συνεδρίαση την ΚΟ του κόμματος, τονίζοντας πως η ρύθμιση δεν εισάγει αυστηρές διώξεις, αλλά επεκτείνει το υπάρχον πλαίσιο και στους χώρους που θα διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

«Στο στόχαστρο είναι μόνο οι μπαχτατζήδες», τονίζουν στο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός κάλεσε και τους τραπεζίτες να στηρίξουν τα «αφηγήματά» του: πρώτον, πως πρόκειται περί fake news πως θα μπει «χέρι» στα ακίνητα των λαϊκών νοικοκυριών, δεύτερον, πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν οριστικά κι αμετάκλητα, καθώς κινδυνεύει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το «βαρίδι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τρίτον, πως «μέλημα» της Αριστεράς είναι η πολιτική της «δίκαιης, βιώσιμης ανάπτυξης», κοινώς: όπως είχε πει κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις ΜμΕ, τότε τίθεται θέμα ανάπτυξης. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν ένα νέο ζευγάρι, τίθεται θέμα κοινωνικής ανάπτυξης.

Το πρωθυπουργικό «μασάζ» προς τους «συντρόφους», συνεχίστηκε δε με την ομιλία του κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, με τον ίδιο να επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό «σόου» για το «ιδεολογικό χάσμα με τη ΝΔ». Ωστόσο, την επoμένη ακριβώς η τροπολογία… κατατέθηκε!

Πληροφορίες λένε πως μετά την πρόσφατη κριτική-«καταπέλτη» για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι «53» ετοιμάζουν και νέα «ρουκέτα», η οποία αφορά την κυβερνητική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.

Αναμενόμενη βέβαια είναι ήδη από τώρα η απάντηση του Μαξίμου: «τα λαϊκά νοικοκυριά δεν πειράζονται». Εντούτοις, ερώτημα είναι, αν και οι 18.000 πλειστηριασμοί, όπως προβλέπει ο κυβερνητικός στόχος σε βάθος ενός έτους, αφορούν όλοι… βίλες; Άραγε, στο Μαξίμου έχουν έτοιμο το plan B για τη μεγάλη «σφαγή» το 2019, όταν ο νόμος Κατσέλη δεν θα υφίσταται πια;

Πίσω, πάντως, από τις απαντήσεις κρύβεται η στρατηγική της κυβέρνησης, αν υπάρχει πράγματι. Θα φτάσει στα άκρα την κόντρα με ορισμένους Συριζαίους βουλευτές ενόψει και των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018, όπως «τάζει» η Αριστερά.

Ακραίο είναι, βέβαια, για μερικούς και το σενάριο του πολιτικού κόστους της κυβέρνησης από τις συγκρουσιακές σχέσεις με το κόμμα για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Κι αυτό γιατί η ιστορία έχει δείξει πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι «συμπαγής«», δεν έσπασε ούτε με την ψήφιση των πιο σκληρών μέτρων λιτότητας. Δεν αποκλείεται, από την άλλη όμως, να «σπάσουν αυγά» με τους ΑΝΕΛ ενώ πέφτουν στο τραπέζι ζητήματα «βαριά» για την παράταξη της συγκυβέρνησης...

Αν σου άρεσε κάνε