ΒΟΥΛΗ ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Επικοινωνιακό «σόου» Τσίπρα για την «επόμενη μέρα των μνημονίων»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:45 Δημιουργία 20/12/17, 06:40
Της Βούλας Μαλαίνου

Σε ένα επικοινωνιακό «σόου» για τις «Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν» επιδόθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, η οποία ψήφισε ακόμη έναν προϋπολογισμό, που προβλέπει περαιτέρω επιβαρύνσεις για φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Όλη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα βασίστηκε σε μία δριμεία επίθεση ενάντια όχι μόνο στη ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σε εκείνη υπό την αρχηγία του Αντώνη Σαμαρά.

Απαντώντας στην κριτική-«καταπέλτη» που άσκησε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας ξεδίπλωσε το «αφήγημα» του «πολιτικού κι ιδεολογικού χάσματος» με τη ΝΔ σε όλο του το μεγαλείο (!), φανερά νευρικός τόσο από τα «συντροφικά βέλη» όσο και από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία μεταξύ άλλων καταγράφουν σε συντριπτικό ποσοστό τη λαϊκή οργή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Για την «ταμπακιέρα» ούτε λόγος, τη στιγμή που επίσημα στοιχεία σημειώνουν πρώτον, πως η μεσαία τάξη τείνει να «αφανιστεί» υπό τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, δεύτερον, πως η μερική απασχόληση «σαρώνει» στη «γη της ευκαιρίας», όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πρόσφατα τη χώρα μας, κλείνοντας «αριστερό μάτι» στους επενδυτές, τρίτον πως ένας στους τρεις εργαζόμενους λαμβάνει μηνιαίο μισθό έως 600 ευρώ και τέταρτον, πως τα λαϊκά νοικοκυριά που υποφέρουν από τη συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης, στερούνται ακόμη και των βασικών αγαθών .

Με «γλυκαντικό» τη δέσμευση για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, με αριστερή «ρητορική» περί «δίκαιης, βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης» και με «δυνατό χαρτί» το ράλι των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τα «πνεύματα» στην Κουμουνδούρου, που έχουν «αγριέψει» για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών και της «καυτής υπόθεσης της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, αφότου βέβαια επεδίωξε να βάλει στο «παιχνίδι» και τους τραπεζίτες, ζητώντας τους τη στήριξή τους στο «αφήγημα» των «μπαχτατζήδων»: πως μόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές βρίσκονται και θα βρίσκονται στο «στόχαστρο». Αλλά και λίγα 24ωρα μετά το «μπαρούτι» των «53» ότι τίθεται ζήτημα αξιολόγησης της συγκυβέρνησης.

Για άλλη μία φορά, πάντως, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να πλέκει το «εγκώμιο» των «θαυμάτων» της κυβέρνησής του, ήταν σαν να βγαίναμε από την μακροχρόνια κρίση αύριο κιόλας, αλλά με την ανεργία να «θερίζει» και τη στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα λόγω σοβαρής έλλειψης ρευστότητας στην αγορά να «τσακίζει» τα νοικοκυριά.

Αν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός τους αιφνιδιάζει, προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες, τις οποίες πάντα «πληρώνει» ο ελληνικός λαός, τότε θα μπορούσαμε εξίσου να πούμε πως ο κ. Τσίπρας αρκείται σε «πανηγυρικούς» μονόλογους, οι οποίοι έχουν δέκτη το αριστερό του ακροατήριο, το οποίο ο ίδιος θέλει πάντα να κρατά ελεγχόμενο, έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένη η κυβερνητική πλειοψηφία.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής μόλις χθες, επιτιθέμενος σους αντιπάλους του.

Τότε, εξάλλου, τόνισε στον κ. Σαμαρά πως τον «έριξε ο ελληνικός λαός», ψελλίζοντας μάλιστα, ως αιτία την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τον οποίο η Αριστερά είχε δεσμευτεί πως θα καταργήσει, αλλά…

«Ήταν ο ελληνικός λαός, που δεν άντεχε άλλο το σύστημα που λεηλάτησε την χώρα να είναι αγκαζέ και να συνεχίζει την λεηλασία. Η λεηλασία συνεχίστηκε και στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων, που υποτίθεται όλοι έπρεπε να σφίξουν το ζωνάρι. Έδωσε σε εμάς στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, που υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας, παρά το ασφυκτικό περιθώριο που εσείς διαμορφώσατε, για να πετύχετε την παρένθεση», τόνισε.

‘Εβαλε δε αριστερό πρόσημο ακόμα και στους συμβιβασμούς, στους οποίους ομολόγησε πως έκαναν ο ίδιος κι η κυβέρνησή του. «Πετύχαμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό, αλλά με ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ. ευρώ. Για εμάς η προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα πέντε δισ. ευρώ» συνέχισε, κάνοντας τις συγκρίσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μειώσαμε τους στόχους κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα είχατε εσείς δεσμευτεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε το πρώτο εξάμηνο, δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Προχωρήσαμε σε πρωτόγνωρη πράξη δημοκρατικής ευαισθησίας, ζητώντας εκ νέου την εντολή του λαού με την συμφωνία και τα μέτρα γνωστά. Ο λαός επέλεξε και πάλι εμάς να υλοποιήσουμε την δύσκολη συμφωνία. Εμάς επέλεξε και όχι εσάς. Μας επέλεξε με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα», σχολίασε.

Επιμένοντας στη «γραμμή» του clean exit, παρόλο που οι θεσμοί επισημαίνουν πως η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη τρελή δουλειά, ώστε να βγει από τα προγράμματα, ο κ. Τσίπρας είοπε; «το 2014 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο. Να αποκτήσετε γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα. Αυτό ήταν η μεγάλη σας επιτυχία. Γι' αυτό τότε στείλατε και τον Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον, να μιλήσει στην κυρία Λαγκάρντ. Είχατε σχέδιο να στήσετε και ψεύτικο τέλος των μνημονίων, καθώς θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τον αναγκαίο δανεισμό. Τον κ. Χαρδούβελη σας τον έστειλαν πίσω. Όχι γιατί δεν σας αγαπούσαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να αυτοεξευτελιστούν. Θα γελούσαν και οι πέτρες αν μιλούσατε για τέλος των μνημονίων».

Και συνέχισε: «Η συνθήκη για να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση, είναι να αντιμετωπιστεί το κόστος δανεισμού. Εσείς μιλούσατε για επιτυχία με επιτόκια 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας, γιατί σήμερα τα επιτόκια έχουν πέσει, οκτώ μήνες πριν την λήξη του προγράμματος, στο 3,7%. Τι ακριβώς συγκρίνετε; Το 8% με το 3,7%;».

«Για πρώτη φορά από το 2009 ανακάμπτουν σε όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανεμπόριο. Το κυριότερο, η ανεργία -ο πιο κρίσιμος κοινωνικός δείκτης- αποκλιμακώνεται. Ήρθατε, κύριε Μητσοτάκη, πάλι αδιάβαστος Σήμερα τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ λένε ότι το 70% των νέων θέσεων εργασίας είναι σταθερές. Δεν διαβάζετε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, αλλά ψεύτικα αποφθέγματα του Αϊνστάιν και σκίτσα του Αρκά. Εσείς καταγράψατε το μεγαλύτερο ρεκόρ ανεργίας, εμείς καταγράφουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς λουκέτα παντού, εμείς 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Τι θέλετε να συγκρίνουμε;» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ρεαλιστικός. Κατηγορήσατε και την εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε νέους ανέργους. Το είπατε φιλοδώρημα, προσβάλλοντας τους ανθρώπους που επλήγησαν λόγω των δικών σας πολιτικών. Είναι γεγονός ότι η όποια ενίσχυση προς νέους που βρίσκονται στην ανεργία για εσάς είναι χαρτζιλίκι, γιατί εσείς μετατρέψατε τον κατώτατο μισθό των νέων σε χαρτζιλίκι. Ένα από τα πρώτα που πρέπει να θυμηθούμε μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι η εναρμόνιση των μισθών εκεί που πρέπει να είναι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τακτική της παροχολογίας…

Περνώντας στην αντεπίθεση, επανέφερε το ζήτημα των «φορολογικών παραδείσων», «καρφώνοντας» και τους δικαστές, στο πλαίσιο της υψηλής αντιπαράθεσης με το ΣτΕ.

«Δεν άκουσα να λέτε κάτι για τα σκάνδαλα και τους φορολογικούς παραδείσους. Γι' αυτά δεν λέτε λέξη. Παριστάνετε ότι δεν γνωρίζετε;» συνέχισε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Όλη η Ευρώπη βοά για τους φορολογικούς παραδείσους. Εσείς δεν λέτε τίποτα. Η σιωπή σας είναι αποκαλυπτική. Πάρτε θέση κ. Μητσοτάκη. Πείτε κάτι για τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που καλούν για συντονισμένες δράσεις. Δεν νιώθετε άνετα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί. Σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου, ποια είναι η θέση σας για το πόθεν έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει; Διότι προσπαθήσατε αυτές τις ημέρες να θέσετε θέμα σύγκρουσης της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα όμως δεν αφορά εμάς, αλλά εσάς. Εσείς προσπαθείτε να στρέψετε την Δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση επηρεασμού των άλλων εξουσιών. Τιμά και σέβεται την Δικαιοσύνη. Δεν θα ανεχθούμε όμως μηχανισμούς παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής ελέγχων πουθενά. Μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές έχουν ήδη κάνει δήλωση για το πόθεν έσχες τους.

Αν σου άρεσε κάνε