vouli-proypologismos

Βουλή: Μπρα-ντε-φερ με... ολίγη παροχολογία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 19/12/17, 13:04
«Μπαρούτι« μυρίζει στη Βουλή κατά την τελευταία μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2018, όπου τον λόγο λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, συνεπώς και τα «βλέμματα» στρέφονται στο μπρα-ντε-φερ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και στην τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα, κατόπιν της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε να αποδειχθεί αν κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στη «γραμμή» της παροχολογίας, όπως χθες ο Γιώργος Χουλιαράκης και σήμερα ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τους οίκους ευγηρίας, τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία κ.λπ. κι ο υπουργός Παιδείας την κατάθεση νομοσχεδίου και μάλιστα τον ερχόμενο Φεβρουάριο για την απελευθέρωση των μετεγγραφών.

Μέσα σε ένα πολύ τεταμένο πολιτικό κλίμα, με «φόντο» μεταξύ άλλων την «καυτή» υπόθεση της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς και το «σαφάρι» των πλειστηριασμών, ζητήματα τα οποία έχουν προκαλέσει εσωκομματικές «τριβές» και «έριδες», η κυβέρνηση ουσιαστικά ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης (τέτοια μορφή λαμβάνει η ψηφοφορία του προϋπολογισμού) για τα νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια τάζει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την επιτροπεία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η απάντηση στους κυβερνητικούς «πανηγυρισμούς» από σύσσωμη την αντιπολίτευση έχει να κάνει με τη συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης, η οποία έχει σχεδόν «αφανίσει» τη μεσαία τάξη, ενώ έντονο είναι το «σφυροκόπημα» ακόμα και εκ των έσω για τους ηλεκτρονικούς και φυσικούς πλειστηριασμούς, στη «σκιά» των απίστευτων, άγριων επεισοδίων στα ειρηνοδικεία.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση του Νίκου Φίλη, ο οποίος ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους τραπεζίτες να «βάλουν πλάτη» στο «αφήγημα» των πλειστηριασμών, που λέει ότι μόνο οι «μπαχτατζήδες» μπαίνουν στο «στόχαστρο».

«Να μην αρκεστούμε σε συμφωνία κυρίων», επανέλαβε από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην υπουργός Παιδείας, προκαλώντας επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» στην Ηρώδου Αττικού. .

Αξιοσημείωτη και η τοποθέτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία ουσιαστικά μίλησε για δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο τρίτο μνημόνιο: «Δικαιωνόμαστε σήμερα, για τη δύσκολη τακτική μας επιλογή, τη δυσκολία που είχαμε να ακολουθήσουμε με την εφαρμογή ενός άλλου μνημονίου. Ομως, σήμερα αυτή η επιλογή δικαιώνεται», είπε.

Οι κόντρες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή είχαν έως και προσωπικό «χρώμα». Χαρακτηριστική η σύγκρουση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Δεν έχουμε καθαρή έξοδο και επάνοδο στην κανονικότητα. Θα υπάρξει ένα άλλο μνημόνιο, το οποίο έχει ψηφιστεί πανηγυρικά. Είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020, μπορεί μάλιστα να έχουμε επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων αυτών και κυρίως είναι δεδομένες, δυστυχώς, οι δεσμεύσεις της χώρας για μία μακρά περίοδο μέχρι το 2060», υπογράμμισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος (ΔΗΣΥ).

«Δεν ήρθε το τέλος των μνημονίων. Αυτό που τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 είναι τα πακέτα φθηνής χρηματοδότησης. Διότι οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις μας, ως ένα σύνολο εγκεκριμένο από τους πιστωτές πολιτικών, ως και η εποπτεία στην τήρησή τους, θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμα», έλεγε ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι).

«Καρφιά» Δ. Καμμένου για την εκλογή Μουφτή

Με τη φράση «όλα έχουν ένα όριο», ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος σήκωσε ακόμη ένα «αντάρτικο», αυτή τη φορά κατά της εκλογής Μουφτή στη Θράκη, ζήτημα το οποίο έχει μπει στο «τραπέζι» από την ελληνική πλευρά με συναίνεση του πρωθυπουργού.

Δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά του με τα «καρφιά» των «53» για τη συγκυβέρνηση, θέτοντας μάλιστα θέμα αξιολόγησής της, ο κ. Καμμένος τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής: «δυσαρεστήθηκα από τη δήλωση των 53 (σ.σ.,της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία λέει ότι "η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, όσο αυτή διαρκέσει, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα, σε κάθε περίπτωση σήμερα πρέπει να επαναξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση"».

Και συνέχισε: «Έχουμε εισηγηθεί τρεις φορές. Είναι οδυνηρό που συνεισηγούμαστε και έχουμε πάρει όλοι το πολιτικό βάρος; Είναι οδυνηρό αυτό; Για ποιον είναι οδυνηρό; Για τους 143 ή για τους 9; Εμείς είμαστε 9. Δεν είναι καθόλου οδυνηρό για εκείνους και είναι οδυνηρό για εμάς» είπε ο Δημήτρης Καμμένος και πρόσθεσε: «Στη διαφωνία που είχα για το ζήτημα της Θράκης εμμένω. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το ζήτημα. Θα διαβάσω την κατήχηση του κ. Ερντογάν, η οποία απομαγνητοφωνήθηκε από κινητό την ώρα που μιλούσε στους μαθητές και δυστυχώς ο κ. Αμανατίδης δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί δεν είχε μετάφραση. Ο κ. Ερντογάν μίλησε για μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. "Θα είμαστε ένα, θα είμαστε ισχυροί, θα είμαστε αδέλφια. Όλοι μαζί θα είμαστε Τουρκία", είπε ο κ. Ερντογάν. Και θέλετε εσείς, εγώ να ψηφίσω το μουφτή από τη βάση. Να κάνει τι; να ψηφίζει ένας από τον Αρκαδία τον αντιπεριφερειάρχη στην Κομοτηνή; Αυτό θέλουμε; Κύριοι, αν εγώ δεν είμαι σοβαρός, όπως είπε ένας συνάδελφος, θα πρέπει να σεβαστείτε τη σοβαρή μου ψήφο τρία χρόνια. Και ότι έχω τραβήξει από τους εκβιασμούς και όλα αυτά που τράβηξα όταν έφυγα από υπουργός εκείνο το βράδυ κι εγώ και η οικογένεια μου. Και θα σεβαστείτε την ψήφο μου και αυτό που κάνω κι εγώ και οι ΑΝΕΛ, διότι δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε, ούτε για να κάνουμε κουτσομπολιό. Στηρίζουμε την πατρίδα, στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά όλα έχουν ένα όριο και επι προσωπικού μιλάω».

Οι εισηγητές

«Είναι ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός. Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση» επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας.

«Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για διαφάνεια. Και αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, την πιο ακραία που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα» τόνισε και κατέληξε: «Μόνο καθαρά χέρια και μάτια τίμια μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

«Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασοπουλος.

«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Αν σου άρεσε κάνε