vouli-kammenos-saoudiki-arabia

Στο «μικροσκόπιο» η συγκυβέρνηση με «πυρά» εκ των έσω

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 18/12/17, 07:41
Της Βούλας Μαλαίνου

Ήταν ακόμη καλοκαίρι, εν μέσω καύσωνα, όταν το πολιτικό «θερμόμετρο» ανέβηκε στην Κουμουνδούρου, η οποία έκανε λόγο για σοβαρή έλλειψη επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας μάλιστα επιτακτικά κυβερνητικό «λίφτινγκ». Φτάνοντας πια στο τέλος του τρέχοντος έτους κι ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν εκτεθεί για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, το κείμενο-«καταπέλτης» των «53» θύμισε κριτική εφ΄όλης της ύλης για την… «πρώτη φορά Αριστερά».

Η υψηλή αντιπολιτευτική τάση από την πλευρά της ομάδας, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν είναι είδηση. Οι «53» μας υπενθυμίζουν συχνά πυκνά πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα «πολύχρωμο» κόμμα με πολλές συνιστώσες. Αυτό που προκαλεί αίσθηση και μάλιστα σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και εσωκομματικές «έριδες», είναι πως πρώτη φορά πέφτει στο «τραπέζι» ζήτημα αξιολόγησης της «συμμαχίας» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ αμφισβητείται ανοιχτά εκ των έσω η «ρητορική» περί της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018.

Άλλωστε, δεν είναι πια μόνο οι «53» που κάνουν εσωτερική αντιπολίτευση. Ανάλογο «αντάρτικο» έχουν σηκώσει και άλλοι πιστοί «αριστεροί» βουλευτές, ρίχνοντας «συντροφικά» βέλη κατά του Μαξίμου. Χαρακτηριστική η πολιτική των αποστάσεων που τηρεί ο Νίκος Φίλης από τους κυβερνητικούς χειρισμούς τον τελευταίο καιρό.

Στην περίπτωση των «53», ωστόσο, τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα εμπιστοσύνης ως προς την συγκυβέρνηση και μάλιστα στον απόηχο, μεταξύ άλλων, της «καυτής» υπόθεσης της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία πέρα του ότι έχει ανεβάσει τις «μετοχές» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει «τριβές» στην Κουμουνδούρου, όπου επισημαίνεται πως καταπατάται το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα»… Πρώτος είχε σύρει τον «χορό» ο πρώην υπουργός Παιδείας, ζητώντας και την ακύρωσή της, και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς. Ανάλογες εσωκομματικές αντιδράσεις σημειώνονται παράλληλα και για το «σαφάρι» πλειστηριασμών και για τον συνδικαλιστικό νόμο και για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Χαρακτηρίζοντας ακόμη κι ως «οδυνηρή» τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, οι «53» επισημαίνουν πως αυτή αποτελεί άλλοθι για τους δραματικούς συμβιβασμούς, στους οποίους έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Θέμα συμβιβασμών όσον αφορά το «σκληρό ροκ» με τους δανειστές έχει θέσει ξανά η ομάδα υπό την ηγεσία Τσακαλώτου, εντούτοις δεν είχε πετάξει το «μπαλάκι» στους ΑΝΕΛ, όπως τώρα.

Από την άλλη πλευρά δε, εκείνη του κόμματος του κ. Καμμένου, έχουν καταγραφεί εξίσου περιπτώσεις «ανταρτών» σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, μεταξύ άλλων, του Δημήτρη Καμμένου…., που έχει μιλήσει ακόμη και για πολιτική συνοχή ως προς τη δράση του «Ρουβίκωνα».

Οι «53» αμφισβητούν ταυτόχρονα και το… «αριστερό» προφίλ, που «πουλάνε» στην Ηρώδου Αττικού, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να το «πάει αλλιώς» σε πολλά «μέτωπα», ανάμεσα στα οποία και το προσφυγικό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η ομάδα είχε εγείρει ενστάσεις σχετικά με τη διαχείριση της ιστορικής μεταναστευτικής κρίσης, κουνώντας το δάχτυλο στον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ζητώντας ξανά και ξανά τη διενέργεια… ανασχηματισμού.

Σε κοινή «γραμμή» με Φίλη και Σκουρλέτη, η «ομάδα των 53» ζητεί νομοθετική παρέμβαση για την κατοχύρωση και υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας, ενώ ο στόχος των 18.000 πλειστηριασμών σε βάθος ενός χρόνου είναι εντυπωσιακός, ενώ η ίδια καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει την «σκληρή πραγματικότητα» αντί να μιλά για «εξόδους» από την επιτροπεία.

«Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας», σημειώνουν οι «53».

Σε κείμενο θέσεών τους, οι «53» επισημαίνουν ότι οι πολιτικές συμμαχίες «δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά». Χαρακτηρίζοντας έως και «οδυνηρή» τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τονίζουν πως δεν συνιστά άλλοθι για υποχωρήσεις που βλάπτουν την ιδεολογική φυσιογνωμία της Κουμουνδούρου.

Όπως επισημαίνεται, «μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην εξουσία πρέπει πλέον να αξιολογηθεί η συγκυβέρνηση, ενώ καταγγέλλουν ότι πολλές φορές το δικομματικό σχήμα μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών/θετικών μέτρων».

Αναφορικά με την επίμαχη υπόθεση Καμμένου, οι «53» σχολιάζουν ότι «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση μιλά στο όνομα της ειρήνης αλλά ταυτόχρονα να εμπλέκεται, έστω και με έμμεσο τρόπο, σε πολεμικές συρράξεις όπως στην Υεμένη».

Η Ομάδα επικρίνει έμμεσα και την υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση στη διδασκαλία των θρησκευτικών μετά από πιέσεις της Εκκλησίας και μεσολάβηση του κ. Καμμένου. Σημειώνουν με νόημα πως «δεν μπορεί να είσαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας και η εκκλησιαστική ιεραρχία να παρεμβαίνει ανενόχλητη στην πολιτική».

Ακόμη, οι «53» ζητούν έναν συνολικότερο αναπροσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής προς τα αριστερά, από την οικονομία ως την προσφυγική κρίση, ακόμα κι αν αυτό να ανοίξουν μάχες σε ιδεολογικά ζητήματα.

Οι «53» παραδέχονται ότι η έξοδος από τα Μνημόνια «δεν θα οδηγήσει αυτόματα» στην ανάκτηση της κυριαρχίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδεχτεί αυτή την πραγματικότητα.

«Θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε επικοινωνιακά την αίσθηση μια κανονικότητας, που σε κάθε περίπτωση απέχει από τη σκληρή πραγματικότητα της», αναφέρουν.

Αν σου άρεσε κάνε