Στο «τραπέζι» η εκλογή Μουφτή (και) με συναίνεση Τσίπρα
Το ότι το θέμα βρίσκεται στο «τραπέζι» επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη δυνατότητα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη, τόνισε: « Η συζήτηση προχωρά στο πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στον χώρο της μειονότητας, που έχουν να κάνουν με το ότι ένα μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη τον οποίον ορίζει η ελληνική Πολιτεία. Αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε, διότι ούτε την ελληνική Πολιτεία τιμά αυτό ούτε κάνει την μουσούμανική μειονότητα να αισθάνεται άνετα».
Και ο ίδιος σημείωσε: «Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο (και δεν θα γίνει αύριο αυτό αλλά σε ένα βάθος χρόνου) ώστε τα πρόσωπα που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία να μην τα αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος της μειονότητας. Δεν αφορά αυτή η συζήτηση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και, μάλιστα, μακάρι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε να μην το μποϋκοτάρουν κάποιοι και να το αποδεχτούν όλοι».
Σημειώνεται πως με συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Παρασκευής (στις 21:oo), ο κ. Γαβρόγλου τάχθηκε υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων.
«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος» τόνισε, επισημαίνοντας πως τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαϊικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα.
Υπενθυμίζεται πως βρίσκεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της Σαρία, ενώ όπως εξήγησε ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη, πως θα οριστούν, με Προεδρικό Διάταγμα, οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.
Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω έρχονται στον απόηχο των σχετικών με το ζήτημα, πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, στην ίδια συνέντευξη , προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση, για τις μετεγγραφές φοιτητών, με εισοδηματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι θα μπορούν να φοιτούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που είναι αδέλφια, ώστε να μπορούν φοιτούν στην ίδια πόλη.