Σύνοδος: «Βαβέλ» για το προσφυγικό, «καρφιά» Τσίπρα για «κοινωνικό έλλειμμα»
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ για τα περί χάσματος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κι «άστοχη» χαρακτήρισε την πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν πως έχουν μόνο δικαιώματα κι όχι υποχρεώσεις», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση για το προσφυγικό ήταν πιο έντονη από άλλες φορές. «Υπογράμμισα», είπε, «ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος, όχι μόνο γιατί μια τέτοια αντίληψη δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης που μας υπερβαίνει αλλά και γιατί είναι αντίθετη στην έννοια της αλληλεγγύης που είναι καταστατική αρχή της ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόταση του Τουσκ υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης. «Δεν θα σωθούμε, αν οι υπόλοιπες χώρες αναγκαστούν ή φιλοτιμηθούν να πάρουν 1.000 ή 1.500 πρόσφυγες. Αυτό που είναι καίριο είναι ότι με μια τέτοια συζήτηση αμφισβητείται συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», είπε.
«Όταν τέθηκε το ζήτημα επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία, εμείς δεν είπαμε ότι δεν συμμετέχουμε αν και μας πλήττει. Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα, στο όνομα του ότι το προσφυγικό δεν τους ακουμπά, να επιβάλλουν αλλαγές στον τρόπο που συζητά τα θέματα η Ευρώπη. Είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ», υπογράμμισε.
«Είναι μια διαφωνία που θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ, κάποιοι να πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Αφήνοντας σαφέστατες «αιχμές» κατά των πολιτικών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει. Ούτε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, πριν από ένα μήνα, ούτε και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη, για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους», πρόσθεσε.
«Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της», υπογράμμισε.
«Δύσκολη η συμφωνία»
Από την πλευρά του, ο Τουσκ αν και τόνισε πως η συζήτηση για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησε να πέσουν οι τόνοι και θα συνεχιστεί, ωστόσο επεσήμανε πως είναι δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία στο ζήτημα.
«Έκανα δύο βασικές ερωτήσεις στους ηγέτες: η μία αφορούσε ένα πιθανό οικονομικό εργαλείο για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. Η άλλη τον μηχανισμό του Δουβλίνου και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Στο πρώτο έλαβα θετική απάντηση από τους ηγέτες και θα εξεταστεί σε επόμενη σύνοδο. Στο δεύτερο, βοήθησε να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο η ομοφωνία για το θέμα είναι δύσκολη», είπε ο κ. Τουσκ.
«Η συζήτηση για το θέμα των ποσοστώσεων δεν έχει κλείσει, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση μέχρι τον Ιούνιο», πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφέρθηκε, δ,ε στη συζήτηση για την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης και τη σκέψη για μετεξέλιξη του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Για το Brexit, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν θα ήταν δυνατή η έναρξη του β’ γύρου των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την ενότητά των «27» και την εργασία του διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι.