Ρευστά τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Το προς κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για σταδιακή, πλήρη αντικατάσταση των φυσικών πλειστηριασμών με ηλεκτρονικούς καλύπτει ναι μεν τους συμβολαιογράφους αλλά όχι και την αριστερή πτέρυγα, η οποία ζητεί η κυβερνητική δέσμευση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας να μην μείνει στα λόγια, στο πλαίσιο μίας «συμφωνίας κύριων».
Οι πιστοί «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές που επηρεάζουν το κόμμα, κατευθύνουν τις αντιδράσεις κι αποτελούν συχνά πυκνά μπελά για το Μέγαρο Μαξίμου, θέλουν νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με πλαφόν τις 300.000 ευρώ, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα».
Το περασμένο μάλιστα Σαββατοκύριακο η ομάδα των «53» είχε μίνι σύσκεψη για το θέμα, στην οποία το παρόν έδωσε και ο Νίκος Φίλης, που εδώ και καιρό σφάζει με το «γάντι» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, τα οποία διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης η αντιπολίτευση!
Ο πρώην υπουργός Παιδείας ανεβάζει την αντιπολιτευτική «τάση» στο εσωτερικό της αριστερής παράταξης και για την «καυτή» υπόθεση της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και για την πώληση των λιγνιτικων μονάδων της ΔΕΗ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, προωθεί τη λύση εκείνη, που θα τη βγάλει από την αμηχανία, στον απόηχο της κατακραυγής για τα άγρια επεισόδια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με το ξύλο και τα χημικά σε κλειστή μάλιστα αίθουσα του δικαστικού μεγάρου να πέφτουν «βροχή». Ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονης ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει αποκλειστικά τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Βέβαια, θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα κατά το οποίο θα γίνονται και οι φυσικοί.
Έτσι, αύριο, Τετάρτη η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη ανήσυχη για τους φυσικούς πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομική παρουσία αναμένεται δυναμική από τον εξωτερικό όμως χώρο, ενώ όσοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις σχετικές διαδικασίες απειλούνται με αυταπαγγελτη δίωξη. Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη οι πλειστηριασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν απόφασης των συμβολαιογράφων στη «σκιά» της επετείου των 9 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της ιστορικής επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, οι συμβολαιογράφοι με την απόφαση της άρσης της αναστολής της αποχής τους, είχαν τονίσει στην κυβέρνηση πως έχει περιθώριο διμήνου, ώστε να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ποντάρει στους e-auctions, διότι μπορούν να διεξαχθούν από οπουδήποτε, πέρα από το γραφείο του συμβολαιογράφου.
«Θολό» τοπίο
Σχεδόν 15 ημέρες πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους, πάντως, το τοπίο γύρω από την προστασία της πρώτης κατοικίας παραμένει «θολό», παρόλο που οι κκ. Κοντονής, Τσακαλώτος, Τζανακοπουλος και Τόσκας υποστηρίζουν πως στο «στόχαστρο» θα βρεθούν οι «μπαχτατζήδες», τους οποίους δεν θα αφήσουν να διαταράξουν το τραπεζικό σύστημα.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έχει πάει το επικοινωνιακό «αφήγημα» - «αντίδοτο» στους πλειστηριασμούς με πρώτη φορά Αριστερά, σε άλλο επίπεδο, επισημαίνοντας πως αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δίνουν δάνεια σε ΜμΕ, θα έχουμε πρόβλημα ανάπτυξης. Αν οι τράπεζες δεν δανείζουν νέα ζευγάρια, θα έχουμε κοινωνικό προβλημα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει, τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όταν εκτός προστασίας θα μείνει η πρώτη κατοικία, η οποία συνιστά υποθήκη δανείου που θα πουληθεί σε fund.
Η μεγάλη «σφαγή» δε αναμένεται από το 2019, όταν θα παύσει να ισχύει ο νόμος Κατσέλη, στον οποίο μέχρι το τέλος του 2018 θα παραμείνουν ασφαλείς όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι σε αυτόν.
Η τρόικα έχει ζητήσει την επέκταση των πλειστηριασμών και για τα χρέη στο Δημόσιο, τη στιγμή που 2,2 εκατ. ευρώ κατάσχονται καθημερινά από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, εργοδοτών και επαγγελματιών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς των χρεών των Ταμείων προς την Εφορία, γεγονός που σηματοδοτεί ένα «σαφάρι» πλειστηριασμών, που στο πέρασμα του φαίνεται δύσκολο να μη «σαρώσει» και την πρώτη κατοικία, όταν μάλιστα ο στόχος σε βάθος ενός έτους «αγγίζει» τους 18.000 πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα χρέη από ιδιώτη σε ιδιώτη. Κατόπιν αυτών, η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει στην ουσία ρευστά όρια, τα οποία εκ των συνθηκών αναμένεται να σφίξουν και όχι να χαλαρώσουν προσεχώς.