Νέο μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης
Ακόμα μια προειδοποίηση προς την πλευρά της Τουρκίας για καμία αλλαγή της Ελλάδας στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης έστειλε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της 2ης Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, το πρωί του Σαββάτου.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους άλλους τρεις ηγέτες, «μόνο μέσα από τη συνεργασία , την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων». Σημειώνεται πως η αναφορά της Συνθήκης της Λωζάνης έρχεται λιγότερο από 48 ώρες από την κόντρα που σημειώθηκε μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας από τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παραμονή του στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου των 4 χωρών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων.
Ακόμα, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.
«Θα έλεγα ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος θετικό εξελίξεων στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ούτως ή άλλως συζητάει για το πώς θα αναβαθμίσει το θεσμικό της πλαίσιο και θα διορθώσει τις αδυναμίες της. Τώρα, που βρίσκεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κρίση, ώστε να είμαστε πιο ισχυροί στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε και να ανταπεξέλθουμε σε άλλες κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε: «Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ' αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».
Τόνισε τέλος την ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».