Επίσκεψη Ερντογάν: «Όλα καλά» από κυβέρνηση, «πυρά» από αντιπολίτευση
Από την πλευρά του το Μαξίμου απαντά πως οι κυβερνήσεις δεν είναι για να ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις, όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά για να βελτιώνουν τις σχέσεις με τις άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στην Ηρώδου Αττικού χαρακτηρίζουν ως ένα θετικό γεγονός τις διαφωνίες, που εκφράστηκαν κατά τις χθεσινές συναντήσεις του Ερντογάν με τους κκ. Παυλόπουλο και Τσίπρα.
«Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι δυο ηγέτες ήταν απολύτως ειλικρινής και ανοιχτός, δεν κρύφτηκαν οι διαφωνίες. Αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι τα σημεία σύγκλισης», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε αυτό το σημείο ο ίδιος αναφέρθηκε στη δέσμευση υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και στη δέσμευση για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.
«Παρά το γεγονός ότι τονίστηκαν οι διαφορετικές οπτικές σε συγκεκριμένα ζητήματα, η επίσκεψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία αναβαθμισμένη πολιτική και διπλωματική σχέση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.
Συμπλήρωσε ακόμη πως αυτή η επιδίωξη αφορά και τις δυο χώρες και ως προς αυτήν την κοινή επιδίωξη τα πράγματα πάνε ακριβώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και των δύο κυβερνήσεων
«Το γεγονός της επίσκεψης Τούρκου Προέδρου ύστερα από 65 χρόνια έχει ένα ειδικό βάρος, με δεδομένο ακριβώς το ότι επενδύθηκαν πολλά τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου, τονίζοντας ότι πράγματα πήγαν πολύ καλά, καθώς η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Στη συνέντευξή του ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική Κυβέρνηση πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία να προσκληθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς όπως πρόσθεσε, «είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να παίξουμε τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή που βιώνει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις».
Τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να τείνει χείρα φιλίας προς τη γείτονα, «ώστε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας πράγμα που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτή είναι συμφωνημένη και απολύτως θεμιτή και εύλογη. «Δεν υπάρχει ανησυχία, άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», επεσήμανε.
«Ασυγχώρητη προχειρότητα»
Από την πλευρά της η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης».
Η ΝΔ, μάλιστα, επισημαίνει ότι είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών το αρνήθηκε» καταλήγει η πληροφόρηση από την Πειραιώς.
«Ναυάγιο»
Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε «άκαμπτες» τις δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, που επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την ίδια, ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για τη χώρα».
«Συνεχώς ο κ. Τσίπρας "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος", και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα. Φιάσκο η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγαλύτερο φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο», είπε.
Τη θέση ότι ο Ερντογάν υποκατέστησε το διεθνές δίκαιο με το πολιτικό δίκαιο, εξέφρασε το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι «θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις». Ο κ. Ερντογάν, κατά το Ποτάμι, «πίσω από τη διατύπωση περί "επικαιροποίησης" μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το διεθνές δίκαιο με το "πολιτικό δίκαιο"».
Γερμανία: «Αδειάζει» τον Ερντογάν η Γερμανία για Λωζάνη
Στο μεταξύ, θέση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης πήρε η Γερμανία.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ στο Βερολίνο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της έγινε από το ΑΜΠΕ, «ισχύει και έχει διάρκεια η Συνθήκη της Λωζάνης».
Πως σχολιάζουν την τεταμένη ατμόσφαιρα τα διεθνή ΜΜΕ
Εκτενείς είναι οι αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.
Τα γερμανικά media εστιάζουν στις απειλές του Τούρκου Προέδρου σε ένα κράτος -μέλος της Ε.Ε. και στην έμμεση απειλή κατά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την συμφωνία για το «προσφυγικό»
«Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης» γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt η οποία εστιάζει στις απαιτήσεις της Τουρκίας για τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και για το καθεστώς ορισμένων νησιών του Αιγαίου.
H εφημερίδα Die Zeit αναφέρθηκε στην διαμάχη των δύο Προέδρων (Ερντογαν – Παυλόπουλου) υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν» , Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδα αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να λειτουργήσει ως «πυροσβέστης» για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες», με την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. υποστηρίζει η Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε διπλό παιχνίδι. Από την μία θέλησε να φανεί ισχυρός για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», επισημαίνει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν αναθεώρησε τις δηλώσεις της προηγούμενης ημέρας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες (σσ. μεταξύ των δυο πλευρών). Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».
Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου εδώ και 65 χρόνια. Ο Ερντογάν επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους γράφει η γαλλική Le Firaro. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, εδαφικές διαφορές, ενεργειακή συνεργασία, μεταναστευτικό ,κυπριακό και το ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα κυριάρχησαν στις συνομιλίες.
Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 εστιάζει στην προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο κάνοντας λόγο για «σόου» τη Τουρκίας εντός ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.«Αυτή η επίσκεψη υποτίθεται ότι θα βοηθούσε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο κρατών», αναφέρει χαρακτηριστικά το γαλλικό δίκτυο.
Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι η γεωγραφική τους θέση τους αναγκάζει να συνυπάρχουν με την Τουρκία και να επωφεληθούν αν η χώρα παραμένει συνδεδεμένη με την Ε.Ε σημειώνει ο Guardian της Βρετανίας ο οποίος επιλέγει για τίτλο το σοκ που προκάλεσε ο Ερντογάν στους Έλληνες οικοδεσπότες του σημειώνοντας ότι με τη στάση του έβαλε φωτιά σε μια συνάντηση που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε τους δεσμούς Ελλάδας-Τουρκίας.
Η αυστριακή Der Standard σημειώνει: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Έλληνα οικοδεσπότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ. Ωστόσο η γλώσσα του σώματος απατά. Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκινά την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, εκτός από ένα στο οποίο συμφώνησαν και δύο πλευρές. Στην διαχείριση του προσφυγικού.
Οι τουρκικές εφημερίδες
Για «σκληρές δηλώσεις» κάνει λόγο η Χουριέτ, με την Χαμπέρ Τουρκ να επιλέγει ως τίτλο «κόντρα για τη Λωζάννη στην ιστορική επίσκεψη Ερντογάν» χαρακτηρίζοντας «σκληρή» την απάντηση Ερντογάν στον Προκόπη Παυλόπουλο. Η Σαμπάχ εστιάζει στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Δυτική Θράκη και «ότι δεν επιτρέπεται καν να γράφεται η λέξη Τουρκία» με την Τζουμχουριέτ να επιλέγει το Κυπριακό: «Πολεμική στην Αθήνα για την Κύπρο. Τσίπρας "Δεν το λύσαμε σε 43 χρόνια" - Ερντογάν "Έλα να το λύσουμε"».