«Μπαρούτι» (και) στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο επίμαχο ζήτημα της έκδοσης των «8», επισημαίνοντας πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα και οι αποφάσεις της είναι σεβαστές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έβαλε «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά το θέμα Θράκης κι άφησε «αιχμές» κατά της Τουρκίας για το Κυπριακό.
Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο Ερντογάν έθεσε πάλι θέμα αναθεώρησης της Λωζάνης και έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν. Δεν ζητάει αναθεώρηση της Λωζάνης όπως κατάλαβα από τις δηλώσεις του. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα σύνορά μας. Είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο έλξης των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους και γενικότερα τις μειονότητες. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης».
Ενώ σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι, στο Κυπριακό, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια. Το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή στην Κύπρο. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία».
Αναφορικά με το ζήτημα των πραξικοπηματιών, ο ίδιος είπε: «Το ζήτημα το χειρίζεται η Δικαιοσύνη, η Ελλάδα έχει απόλυτο διαχωρισμό των εξουσιών. Αυτό που εγώ μπορώ να πω και αφορά την πολιτική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα ως λαός δημοκρατικός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετος και να μην έχει ανοιχτές τις πόρτες σε πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα και η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μία δίκαιη δίκη».
Για το προσφυγικό, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στο μεταναστευτικό είμαστε και οι δύο παθόντες. Έχει πέσει το βάρος όλου του κόσμου στις πλάτες των δύο χωρών. Σήμερα η συνεργασία μας είναι κρίσιμη για όλη την περιοχή και την Ευρώπη. Η συζήτησή μας στο θέμα ήταν πολύ καλή. Θα γίνουν κινήσεις στο προσεχές διάστημα».
«Διαύλους επικοινωνίας με σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης»
«Θα ήθελα να επισημάνω την ιστορική πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ διανύουμε μία περίοδο έντασης στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω εξελίξεων που μας φέρνουν αντιμέτωπους με γεωγραφικές προκλήσεις. Σε αυτή την περίοδο πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και φυσικά στη Συνθήκη της Λωζάνης για τα ζητήματα του Αιγαίου και της Θράκης, όχι με την επικαιριποίησής της».
«H παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτές «αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας». «Εν έτει 2017 επικρέμεται πάνω από τις χώρες μας ο κίνδυνος του casus belli», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «παράλληλα με τον κ.πρόεδρο τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης μέτρων ασφάλειας και οι προκριματικές συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση που θα συνάδει με τις θέσεις του ΟΗΕ και πως ελπίζει να αρχίσουν οι συνομιλίες».
«Έγινε πολύ κουβέντα για την προσφυγική κρίση. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη αλλά έχει βοηθήσει στη μεγάλη μείωση των ροών», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Όπως είπε ο ίδιος, συμφωνήθηκαν μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή της. «Χαιρέτησα την προσπάθεια της Τουρκίας που φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες», είπε.
«Η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά προς την Ευρώπη. Μια Τουρκία που μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα θα προχωρήσει ξανά προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της έκδοσης των «8», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα που υποστηρίζει πραξικοπηματίες, αλλά είναι μια χώρα με κράτος δικαίου που ορίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών» κι απαντώντας στο «μανιφέστο» Ερντογάν κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε όλο νόημα πως «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές».
«Σας καλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία και τις «εύκολες» προκλήσεις αλλά στην οικοδόμηση σχέσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε. Αν όχι θα αποβεί σε βάρος όχι των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά των ευρωτουρκικών σχέσεων. Διατηρώ την πίστη ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να ανοίξει ένα θετικό κεφάλαιο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ μετά από 65 χρόνια. Ο χώρος μου είναι οικείος,έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός,αλλά είναιη πρώτη φορά που έρχομαι εδώ ως πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην αρχική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Ερντογάν: Ελπίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για την έκδοση των «8»
«Βεβαίως τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά και θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεστήθη επί δικής μου θητείας και φέτος ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη συνάντηση» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών αξιωματικών» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα που επαναλαμβάνει εμμονικά για την παράδοση στην Άγκυρα των 8+2 στρατιωτικών που πιστεύει ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του με αποστολή να τον εξοντώσουν.
Προκλητικός και πάλι για τη Θράκη
«Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των Υπουργείων μας. Τα βήματα ειδικά στο Κυπριακό είναι για μία δίκαιη λύση. Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα».