pavlopoulos-erdogan-lozani

Πρωτοφανές «μανιφέστο» Ερντογάν για Λωζάνη-Θράκη μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 07/12/17, 10:40
Σε ένα ιδιαίτερο «παγωμένο» και «βαρύ» κλίμα ανάμεσα στους δύο αρχηγούς, μετά τις «φωτιές» που άναψε ο «σουλτάνος» με τις προκλητικές του δηλώσεις σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο για τη Συνθήκη της Λωζάνης, με τον Ταγίπ Ερντογάν να θέτει ζήτημα επικαιροποίησής της μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι τουρκική».

Ειδικότερα κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε με σαφήνεια πως η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη για την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης κι επικαιροποίησης.

«Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «ιστορική την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν» τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο και για την ασφάλεια στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που είναι προς όφελος της Ελλάδας.

«Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Λόγω της ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάννης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από το διεθνές δίκαιο. Οι χώρες επίσης που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο Κυπριακό ξέρετε πώς εμείς οι Έλληνες θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Όμως η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ και τι σημαίνει αυτό είναι γνωστό. Εδώ είμαστε όλοι μαζί για να φτάσουμε σε λύση», επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι «είναι ανάγκη για τις σχέσεις μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων. Εφαρμόζοντας αυτή τη συνθήκη αφού έλαχε στους δύο λαούς να έχουν τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν επιδιώξαμε θα αποδείξουμε τα ιδεώδη που τα διαπνέουν, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού».

«Προσυπογράφω στο ακέραιο πως όποια διαφορά κι αν υπάρχει, θα λυθεί με βάση τους κανόνες του διεθνές δικαίου», επεσήμανε. «Είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς ελπίζω να χτίσουμε μία καλή φιλία», σημείωσε όλο νόημα ο κ. Παυλόπουλος.

Τι θέματα έβαλε στο τραπέζι ο Ερντογάν

Απαντώντας από την πλευρά του στο σαφέστατο μήνυμα του κ. Παυλόπουλου, ο Ερντογάν έθεσε ζήτημα μη τήρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ έκανε λόγο και για προσπάθεια «προβοκάτσιας» από ορισμένους, που ενοχλούνται με την επίσκεψή του στη Θράκη.

«Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτή την ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα και επιθυμώ αυτή να αποτελέσει ένα ν'εο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

«Υπάρχουν εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είναι μία συμφωνία μόνο ανάμεσα σε Τουρκία κι Ελλάδα υπάρχει ακόμη κι η Ιαπωνία», σημείωσε ο ίδιος. «Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων άλλαξαν πολλά πράγματα κι εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα Τουρκία κι Ελλάδα».

«Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν με βάση της Συνθήκης της Λωζάνης μπορούν οι Τούρκοι μουσουλμάνοι να ζουν στην Κοζάνη», είπε.

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Πράγματι ιστορική η σημερινή μέρα. Μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελεέσει νέο σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο κρατών. Βέβαια εσείς πραγματοποιήσατε κάποιες αλήθειες ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Άρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπάρχουν όμως και στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε μέλος. Για το Κυπριακό, εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά εγώ είχα πάρει. ».

«Καρφιά« Παυλόπουλου

Σε ξεκάθαρους τόνους, απαντώντας στις «αιχμές» και στην εμμονή του Ερντογάν με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε επικαιροποιήσεις ούτε αναθεωρήσεις. Πρόκειται απλά για ερμηνεία, μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν».

«Μία μόνο παρατήρηση: καλό θα ήταν να αποφεύγουμε όρους, που δεν ταιριάζουν και νομικά, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις», σημείωσε.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε στον Ερντογάν πως επειδή δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος, οι απαντήσεις θα δοθούν από την κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, η παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσύ, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Έχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».



Σημειώνεται πως ο Ερντογάν έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 10.30 συνοδευόμενος από τη συζύγό του, Εμινέ Ερντογάν, όπου τους υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, ένα Airbus 320, απογειώθηκε στις 9:20 το πρωί από το αεροδρόμιο Εσέν Μπουγκά της Άγκυρας. Δύο τούρκικα F-16 τον συνόδευαν μέχρι το σημείο που τέμνονται τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης. Περίπου 10:06 το αεροσκάφος του Ερντογάν μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου. Τα τρία ελληνικά F-16 που συνοδεύουν το Airbus του προέδρου της Τουρκίας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

 







Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εκεί, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι.

 



Μετά, ο Ερντογάν έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθησαν δηλώσεις των δύο προέδρων on camera.





 

Ακολούθησαν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον κ. Παυλόπουλο και την σύζυγό του στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Το αυριανό πρόγραμμα Ερντογάν

Την Παρασκευή στις 11:15, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την σύζυγό του, και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις 13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

«Φρούριο» η Αθήνα, απροσπέλαστο το κέντρο

Σχεδόν 3.000 αστυνομικούς έχει κατεβάσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν. Η Αθήνα θυμίζει «φρούριο», το κέντρο είναι απροσπέλαστο.

Η τροχαία θα προχωρήσει σε διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων με την άφιξη του κ. Ερντογάν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς η πομπή με τα θωρακισμένα οχήματα θα ακολουθήσει το δρομολόγιο:

Αττική οδός, περιφερειακός Υμηττού, Κατεχάκη, λεωφόρος Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Σύνταγμα.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο.

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι κεντρικές οδικές αρτηρίες αλλά και οι κάθετοι δρόμοι σε βάθος εκατό μέτρων θα κλείνουν τουλάχιστον μισή ώρα πριν την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής.

Παράλληλα με εντολή της ΕΛ.ΑΣ από νωρίς το μεσημέρι θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» (o συγκεκριμένος σταθμός θα παραμείνει κλειστός για ένα 24ωρο), «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού-Φιξ». Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά, αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ, κατά την ώρα που θα κρίνουν οι επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας.

Αν σου άρεσε κάνε