Καμμένος και «53» χαλάνε τη «σούπα» της «αριστερής ατζέντας»
Δεν είναι τυχαία η εποχή, όπου "επέλεξε" ο πρωθυπουργός να στήσει την "αριστερή ατζέντα". Αφενός η θερινή ραστώνη ευνοεί να περάσουν "καυτές" εξελίξεις στα ψιλά... αφετέρου γιατί "ενός κακού μύρια έπονται", ήτοι έχει μπροστά του την τρίτη αξιολόγηση, η οποία πρώτον, ο ίδιος ξέρει πως θα δοκιμάσει τις σχέσεις με την Κουμουνδούρου και δεύτερον, φοβάται πως θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις από τον Τόμσεν: νέα μέτρα (;)
Τα "όργανα" σίγουρα άρχισαν νωρίτερα, από όταν ανέμενε ο κ. Τσίπρας. Από τη μία οι ανατροπές Γαβρόγλου στην Παιδεία και από την άλλη η "ισοπέδωση" του τρίπτυχου "Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια" από τον Βούτση σήκωσαν "θύελλες" και ανέδειξαν δειλά δειλά τις πρώτες κυβερνητικές "αρρυθμίες".
Η πρώτη διαφοροποίηση ήρθε από τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο του ν/σ στην Παιδεία για το άσυλο. Ο βουλευτής της παράταξης, που συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εστάλη το εξής μήνυμα: οι "153" πρέπει να διατηρηθούν "μπετόν αρμέ" πάση θυσία.
Και οι "53"; Αυτοί πρέπει να παραμείνουν ... ήρεμοι, καθώς χαλούν τη "σούπα". Με επικεφαλής ένα από τα πρώτα "βιολιά" στην Ηρώδου Αττικού, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η ομάδα αυτή υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέλαβε την εξουσία, απαρτιζόταν από πολλές συνιστώσες. Συχνά πυκνά αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, ενώ πλέον ζητεί επίμονα ανασχηματισμό, προκειμένου να συστηθούν από την αρχή Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Όπως είχε γράψει το "Χ" τον περασμένο μήνα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της Αριστεράς έπεσαν οι πρώτες "γκρίνιες" σχετικά με τους συμβιβασμούς Τσίπρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών σιγόνταρε, αφήνοντας αιχμές κατά της πολιτικής του Νίκου Παππά.
Αφού λοιπόν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας έθιξε το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, τα πράγματα, σκέφτονται στο Μαξίμου, μάλλον είναι σκούρα. Οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές "τριβές" ώθησαν τον κ. Τσίπρα να "αναστήσει" το "ηθικό πλεονέκτημα", βάζοντας ταυτόχρονα και τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και τονίζοντας τοιουτοτρόπως το "αριστερό φρόνημα" των "συντρόφων". Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επικοινωνιακή στρατηγική, προκειμένου ο ίδιος να διορθώσει τα κακώς κυβερνητικά κείμενα, μετά και την μεγάλη πολιτική ήττα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όταν έδωσε "γη και ύδωρ", αλλά πήρε ως αντάλλαγμα μόνο υποσχετικές για το χρέος.
Η δεύτερη διαφοροποίηση ήρθε ξανά από τους ΑΝΕΛ, αλλά αυτή τη φορά από τον ίδιο τον κυβερνητικό εταίρο. Οι αποστάσεις του Πάνου Καμμένου από το "πνεύμα", που επιχείρησε να πουλήσει σε συνέντευξή του ο Νίκος Βούτσης, ενδεχομένως και να προμηνύουν ένα δύσκολο 11μηνο για τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις της κυβέρνησης ως προς ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του και των "βολών" της αντιπολίτευσης πως ο ίδιος δεν αντιδρά μόνο και μόνο για να μην χάσει την καρέκλα, δεν έβγαλε άχνα ούτε καν για την κατάργηση της έπαρσης της σημαίας στα σχολεία. Ωστόσο, ανήκοντας στους συντηρητικούς, όπως υποτίθεται πως υποδεικνύει το κόμμα του, αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για τη Θρησκεία, τονίζοντας πως δεν τις συμμερίζονται οι ΑΝΕΛ. Έσπευσε δηλαδή να διαχωρίσει τη θέση του.
Σίγουρα, η διαφοροποίηση του κ. Καμμένου δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά, χαλάει και αυτή με τη σειρά της τη "σούπα" της "αριστερής ατζέντας", που επιδιώκει να σερβίρει η κυβέρνηση Τσίπρα. Το αν θα υπάρξει και συνέχεια στις "αρρυθμίες" των "153", αυτό θα το δείξει ο χρόνος, ενώ ενδεχομένως και να το ορίσει η γ΄αξιολόγηση, με τα 10+1 "αγκάθια", που θα δοκιμάσουν τις σχέσεις Μαξίμου με "συντρόφους" και ΑΝΕΛ.