Στη Βουλή ο νόμος για την μερική κατάργηση της σαρίας στη Θράκη
Ειδικότερα, προβλέπονται ότι γάμοι, διαζύγια, διαθήκες κ.λπ. μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών ρυθμίζονται από τις κοινές διατάξεις και μόνο κατ' εξαίρεση υπάγονται στη δικαιοδοσία του μουφτή, εφόσον αμφότερα τα διάδικα μέρη υποβάλουν σχετική αίτησή τους ενώπιον του για επίλυση της συγκεκριμένης διαφοράς κατά τον ιερό μουσουλμανικό νόμο.
Η υπαγωγή της υπόθεσης στη δικαιοδοσία του μουφτή είναι αμετάκλητη και αποκλείει τη δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων για τη συγκεκριμένη διαφορά. Εάν οποιοδήποτε από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσης του στη δικαιοδοσία του μουφτή, δύναται να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, κατά τις κοινές ουσιαστικές και δικονομικές διατάξεις, τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν το τεκμήριο της δικαιοδοσίας.
Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με προεδρικό διάταγμα, όλων των αναγκαίων δικονομικών κανόνων για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του μουφτή και την έκδοση των αποφάσεων του, των θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της σχετικής υπηρεσίας, καθώς και κάθε άλλου σχετικού θέματος για την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης.
Ορίζεται ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, εκτός εάν ο διαθέτης συντάξει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωση τελευταίας βούλησης, κατά τον τύπο της δημόσιας διαθήκης, με αποκλειστικό περιεχόμενο τη ρητή επιθυμία του για υπαγωγή της υπόθεσης στον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των εν λόγω δηλώσεων.
Τέλος, απαγορεύεται η ταυτόχρονη εφαρμογή του Αστικού Κώδικα και του Ιερού Μουσουλμανικού Νόμου στην κληρονομική περιουσία, ή σε ποσοστό ή και σε διακεκριμένα στοιχεία αυτής.