filis-skourletis-kammenos-saoudiki-arabia

Υψηλή αντιπολιτευτική «τάση» στο αριστερό ακροατήριο Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 05/12/17, 06:45
Της Βούλας Μαλαίνου

Στο… αριστερό «ακροατήριο» του Αλέξη Τσίπρα κυριαρχεί υψηλή αντιπολιτευτική «τάση». Από τη μία οι πλειστηριασμοί και από την άλλη το deal κυβέρνησης-θεσμών ως προς τα ενεργειακά κι ήρθε κι έδεσε το «ηλεκτροσόκ» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εν μέσω ενός ιδιαίτερα φορτισμένου πολιτικού κλίματος επιχειρεί «στροφή» προς την Οικονομία, κρατώντας στο «χέρι» το «χαρτί» της τεχνικής συμφωνίας-εξπρές με την τρόικα.

Η ιστορία μέχρι σήμερα έχει δείξει πως καμία «γκρίνια» στην Κουνουνδούρου δεν ήταν ικανή να «διαλύσει» τους «153», δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις.

Πολιτικοί κύκλοι, παρατηρώντας τα δρώμενα, επισημαίνουν πάντα το σενάριο του «λαγού», κάθε φορά που «σύντροφοι» κουνούν το δάχτυλο στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους. Πέρα από την ομάδα των «53», η οποία μας θυμίζει πάντα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα «πολύχρωμο» κόμμα με πολλές συνιστώσες-στους «διαφωνούντες» με τις κυβερνητικές πολιτικές προστίθενται συχνά πυκνά και οι κκ. Φίλης, Σκουρλέτης, πρόσφατα Κυρίτσης με «σημαία» το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», το οποίο ωστόσο πάει «περίπατο» σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Για την κυβέρνηση τόσο η «καυτή» υπόθεση Καμμένου όσο και ο «εφιάλτης» των πλειστηριασμών έχει πολιτικό κόστος όσον αφορά την λαϊκή οργή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όμως, ως προς τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ξεχωριστά, η δύναμη της εξουσίας είναι τόση μεγάλη, που με τα γνωστά επικοινωνιακά «αφηγήματα», το πολιτικό «μασάζ» πάντα πιάνει τόπο.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, βέβαια, έχουμε να κάνουμε με τις σχέσεις βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης με τους συνδικαλιστές, οι οποίες δοκιμάζονται από τη συμφωνία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της εισηγμένης.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε μόλις χθες το «χορό» των συλλαλητηρίων από την Φλόριντα, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματίσει ακόμη ένα στη Μεγαλόπολη. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ανέβει επικίνδυνα η «τάση», καθώς παράλληλα με τις διαμαρτυρίες του συνδικαλιστικού οργάνου θα «τρέχει» το λεγόμενο market test, δηλαδή η διερεύνηση της αγοράς για την πώληση του 40% των λιγνιτών.

Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απειλεί και με «μπλακ-άουτ» διαρκείας, ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα, ξυπνώντας «μνήμες» από τους «κατεβασμένους διακόπτες» τη δεκαετία του 1980 (!) και τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με… «δύσκολες καταστάσεις».

Το μίνι «αντάρτικο»

Ο κ. Φίλης, πάντως, ο οποίος έχει γίνει το «πρόσωπο» των ημερών, παίρνοντας «αποστάσεις» από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε «καυτά» ζητήματα, ζητεί ενημέρωση για την επίμαχη συμφωνία, που αφορά τους λιγνίτες της ΔΕΗ.

Με την τακτική του μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο ίδιος αν και μίλησε για «επιφυλακτικότητα», εντούτοις επισήμανε ότι η συμφωνία «επιβάλλεται δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση».

«Δύο θέματα είναι κυρίαρχα, οι επιπτώσεις στην πορεία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και οι επιπτώσεις στα τιμολόγια της. Θέλω να έχω μια ενημέρωση στο θέμα της ΔΕΗ θέλω να είμαι επιφυλακτικός γιατί δεν είναι στενά πολιτικό άπτεται πολλών παραγόντων», είπε ο ίδιος.

Το αν τη «γραμμή» του πρώην υπουργού Παιδείας θα ακολουθήσουν κι άλλοι στη συνέχεια, θα φανεί στο χειροκρότημα. Πάντως, «πρωτοστάτης» των αντιδράσεων ως προς οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση αφορά την εισηγμένη ήταν εξαρχής ο Πάνος Σκουρλέτης, τέως υπουργός Ενέργειας, νυν υπουργός Εσωτερικών... «Σιγή ασυρμάτου», ωστόσο, επικρατεί από την πλευρά του αρμόδιο υπουργού, Γιώργου Σταθάκη.

«Ειδική μεταχείριση» για τους πλειστηριασμούς

Πρόκειται για «πονοκέφαλο» διαρκείας στο Μέγαρο Μαξίμου, που «καλύπτεται» πίσω από την περίπτωση των «μπαχτατζήδων», για να «συμμαζέψει» πως μία «αριστερή» κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο τους 18.000 πλειστηριασμούς σε βάθος ενός έτους. Το νούμερο είναι τόσο εντυπωσιακό, που δύσκολα γίνεται πιστευτό πως όλα τα ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί», θα είναι βίλες και όχι σπίτια που ανήκουν στα λαϊκά νοικοκυριά.

Η «αντεπίθεση» από την Ηρώδου Αττικού συνοψίζεται στο γνωστό επικοινωνιακό «αφήγημα» της «κοινωνικής ανάπτυξης», με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει πως αν οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια στις ΜμΕ, έχουμε πρόβλημα ανάπτυξης, ενώ αν δεν δίνουν δάνεια σε ένα νέο ζευγάρι, τότε έχουμε πρόβλημα κοινωνικό.

Το «αφήγημα» της «δίκαιης, βιώσιμης ανάπτυξης» χρησιμοποιήθηκε από την Αριστερά και ως απάντηση στη συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Αποστάσεις και από αυτό παίρνει ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος μόλις χθες χαρακτήρισε τον κ. Τσακαλώτο ως «τον άνθρωπο, που έχει τακτοποιήσει όλες τις μνημονικές υποχρεώσεις στην ώρα τους».

«Υπάρχει θέμα αλλαγών στην πολιτική μας όταν λέμε βγαίνουμε στις αγορές αυτό πρέπει να έχει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και όχι μόνο μέτρα. Να έχει το θετικό μήνυμα ότι βγαίνουμε στις αγορές και όχι μόνο επιβάρυνση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε για τα περί… ανασχηματισμού, πετώντας έτσι την μπηχτή του κατά του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση διαρρέει πως το ζήτημα των πλειστηριασμών το αντιμετωπίζει ως «ειδικής διαχείρισης», αρνούμενη όμως να νομοθετήσει την προστασία των κατοικιών έως 300.000 ευρώ των λαϊκών στρωμάτων και αρκούμενη σε μία «συμφωνία κυρίων», παρά τα εσωκομματικά «πυρά».

Αν σου άρεσε κάνε