erdogan-tsipras-ellada

Σε θέση αναμονής για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 29/11/17, 07:11
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Την ώρα που «φιξαρίστηκε» η έλευση του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, μένουν να φανούν οι προθέσεις τις οποίες κομίζει ο ίδιος ο Ερντογάν με την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πως θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες εν όψει της επίσημης της επίσημης επίσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με πρώτο σταθμό την Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι συζητήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του επικεφαλής του τουρκικού κράτους «χρωματίζονται» μόνο και μόνο από το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας εδώ και 65 χρόνια.

Και αυτό την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται στη πιο δύσκολη θέση από την αρχή της ηγεμονίας του «Σουλτάνου» στη γείτονα χώρα από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, με πιέσεις σε πάρα πολλά μέτωπα (Συρία, προσφυγικό, εσωτερική ασφάλεια) ενώ αμείωτες συνεχίζονται οι συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου με το πρόσχημα της συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.

Τα δύο βασικότερα θέματα που αποτελούν και τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το προσφυγικό και η αντιμετώπιση της Τουρκίας για το Κυπριακό, ειδικότερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση Αναστασιάδη στη Λευκωσία συνεχίζει τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για το προσφυγικό, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης του έχουν απειλήσει ουκ ολίγες φορές πως θα «πλημμυρίσουν» τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες, σε περίπτωση που η Άγκυρα βάλει τέλος στη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2015 με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Για το Κυπριακό, μόνο ήρεμη δε θεωρείται με την οποία έχει επιλέξει ο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, με την αποστολή του ερευνητικού Barbaros για έρευνες στα ύδατα του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνιέται και η εντονότατη αντίδραση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, προ μηνών στη Γενεύη υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ.

Γα τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα στη βάση της καλής γειτονίας, αλλά και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στον τομέα της οικονομίας, η Άγκυρα εσχάτως επιδεικνύει ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα της σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αλλά και της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Βόρεια Ελλάδα.

Στις συνομιλίες, ωστόσο, υπάρχουν και «αγκάθια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των οκτώ επίδοξων πραξικοπηματιών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, για τους οποίους η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να πιέζει την Αθήνα για την έκδοσή τους, παρά τις αμετάκλητες αρνητικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και θα δεχθεί προς τούτο τις οχλήσεις Έρντογαν.

Αν σου άρεσε κάνε