«Άνοιξε» μακρά προεκλογική περίοδος και το πακέτο παροχών
Η αντίστροφη μέτρηση δεν ξεκίνησε μόνο όσον αφορά την τελική μάχη ανάμεσα στους δύο «μνηστήρες», που διεκδικούν την προεδρία στη νέα Κεντροαριστερά. Όπως όλα δείχνουν, η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει προσέλθει σε μία ανεπίσημη, μακρά προεκλογική περίοδο σε βάθος έτους.
Αναμφίβολα, η αναγέννηση αυτού του ιστορικού χώρου αλλάζει τον πολιτικό «χάρτη» σε μία πολύ κρίσιμη και οικονομικά συγκυρία, δεδομένου του ότι τον Αύγουστο του 2018 το ελληνικό πρόγραμμα λήγει και προς το παρόν ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, τι σηματοδοτεί αυτό για την Ελλάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, λένε πως ξέρουν. Διαμηνύουν πως η χώρα θα βγει από την επιτροπεία και τα μνημόνια, κάνοντας λόγο για "καθαρή έξοδο".
Με τη συνοδεία, εξάλλου, αυτών των "πανηγυρισμών" ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σε τι ποσά, πότε και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, που προέκυψε από το υπερπλεόνασμα, όπως ο ίδιος είπε. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έγιναν... εσπευσμένα θα λέγαμε, με τους θεσμούς μάλιστα να υποστηρίζουν πως τις ανέμεναν λιγάκι αργότερα.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για 1,4 δισ. ευρώ, σπεύδοντας να επισημάνει πως πρόκειται για διπλάσια έκτακτη ενίσχυση σε σχέση με την 13η σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2016, όπως την είχε τότε "βαφτίσει" η κυβέρνηση. Τονίζοντας πως προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι, οι νέοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως 750 εκατ. θα δοθούν σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες, 314 εκατ. για την επιστροφή παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων και 360 εκατ. στη ΔΕΗ για να καλυφθεί το κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, έτσι ώστε να μην σημειωθούν αυξήσεις.
Αν και οι πληροφορίες από την Ηρώδου Αττικού λένε πως η δήλωση του κ. Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες, ημέρα τηλεδιάσκεψης του Οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, εντούτοις η αλήθεια είναι πως η χρονική συγκυρία, μόλις την επομένη των εκλογών για τη νέα Κεντροαριστερά, είναι "διαβολική"!
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχαμε υποστηρίξει και πέρυσι, η οποιαδήποτε έκτακτη ενίσχυση προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε δύσκολους καιρούς είναι απόλυτα αποδεκτή. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός πως το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος αποτελεί το επικοινωνιακό "αφήγημα", που αναζητούσε η κυβέρνηση, ώστε και να "γυρίσει" την ατζέντα και να "επιτεθεί" πολιτικά μετά τα πολλαπλά κι ηχηρά μηνύματα, που εξέπεμψε στο Μαξίμου η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς.
Να "γυρίσει" την ατζέντα, λέγοντας; Να τραβήξει τα "βλέμματα" αφενός από την περιβόητη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία κι αφετέρου από το σκληρό μέτωπο της γ' αξιολόγησης, με τις πρώτες εμπλοκές να έχουν ήδη σημειωθεί ως προς τους πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναφορικά με το πρώτο "αγκάθι", η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, όταν κλήθηκε να λάβει θέση για την αποχή των συμβολαιογράφων. Από τη μία οι θεσμοί να πιέζουν ασφυκτικά, από την άλλη οι τράπεζες να απειλούνται και στη μέση...το αριστερό ακροατήριο, με τον κ. Τσιπρα να πρέπει να δικαιολογήσει πώς με "πρώτη φορά Αριστερά" βγαίνουν μαζικά τα σπίτια των Ελλήνων της κρίσης στο "σφυρί".
Ως προς το δεύτερο "αγκάθι", ο "πάγος" της Eldorado Gold στις Σκουριές και το "καμπανάκι" της Lamda Development για μη τήρηση των συμφωνηθέντων ως προς τη συμφωνία του "Ελληνικού", οδήγησαν στην αποδόμηση του φιλοεπενδυτικου προφίλ, που περνά προς τα έξω η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει ρόλο Αντιπολίτευσης (και πάλι), "σαμποτάροντας" τις επενδύσεις. Άλλωστε, αυτές τις σαφείς αιχμές άφησαν κατά της Αθήνας οι κολοσσιαίες παραπάνω εταιρείες, δείχνοντας πως απουσιάζει η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, που όμως έχουν υπογραφεί πως θα γίνουν.
Σχετικά τώρα με την "επιθετική" πολιτική, ο πρωθυπουργός φαίνεται να προετοιμάζεται για την ερχόμενη άνοιξη, την εποχή "βαρόμετρο" για την πολιτική του πορεία, δεδομένου ότι ο ίδιος θα έχει "ζυγίσει" μέχρι τότε, αν του βγαίνουν ή όχι τα κουκιά για το λεγόμενο clean exit. Ανοίγει, λοιπόν, το πακέτο των παροχών και με αυτό... πορεύεται, που σημαίνει πως ενδεχομένως και να έχουμε και νέους "μποναμάδες" σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του κ. Τσίπρα είναι πρώτον, να κερδίσει πάλι τους ψηφοφόρους που επέστρεψαν στο κέντρο, δεύτερον, να ποντάρει στο πάνω από 20% των αναποφάσιστων και τρίτον, να "κλέψει" ακόμη κι "οπαδούς" άλλων κομμάτων.
Κι ενδιάμεσα πόλωση
Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών για τη νέα Κεντροαριστερά "έκρυβε" επίθεση και ειρωνία κατά της ΝΔ κι ήταν ενδεικτική της άγριας "πόλωσης", που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση από δω και στο εξής.
Ενδεικτική δε ήταν κι η επικοινωνιακή στρατηγική, με την οποία ο κ.Τσιπρας "τύλιξε" την παροχολογία.
Επαναλαμβάνοντας το "αφήγημα" του "πολιτικού κι ιδεολογικού χάσματος με τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός έσπευσε πρώτα να διευκρινίσει πως η παρακράτηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων ήταν λάθος άλλων κυβερνήσεων, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει την αδικία.
Και παρά την κυνική ομολογία Τσακαλώτου-Χουλιαράκη πως ήταν συνειδητή επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπερφορολήσουν τη μεσαία τάξη, ο κ Τσίπρας είπε:"σήμερα ορισμένοι έχουν το θράσος να μας κατηγορούν για υψηλή φορολογία".
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις της Ν.Δ, ανέφερε, χωρίς να την κατονομάσει πως: "αυτό είναι το στίγμα της δικής μας κυβέρνησης. Όταν οι υπόλοιποι καταστροφολογούν και υπονομεύουν η δική μας σκέψη είναι η στήριξη" των ευαίσθητων ομάδων.
"Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει παρά τον πόλεμο και την καταστροφολογία" ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως", τόνισε.
Πάντως, στην κυβέρνηση ανακαλύπτουν και νέα "αφηγήματα", όπως αυτό της κοινωνικής ενίσχυσης με έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οποίο ξεδιπλώνει ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στους FT, που φιλοξενούν δημοσίευμα με τίτλο: "η Ελλάδα ανακοινώνει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ".
"Είχαμε μία διπλή νίκη φέτος", τονίζει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κι εξηγεί: "αντιμετωπίζουμε τελικά τη φοροδιαφυγή και τα οφέλη από αυτή κατευθύνονται στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο".
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προεκλογική περίοδος, που "άνοιξε", θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με όλα τα κόμματα να παίρνουν θέσεις μάχης, διεκδικώντας το καθένα τα δικά του στοιχήματα. Τα "βλέμματα" τώρα στρέφονται στις 21 Νοεμβρίου, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός και αναμένεται στη Βουλή ένα ακόμη μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης.