Πολιτική οργή για Κουφοντίνα: Τα άβατα και ο νόμος Παρασκευόπουλου
Σε κατάσταση άμυνας και αμηχανίας γενικότερα, βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας της "καταιγίδας" αντιδράσεων (εντός και εκτός Ελλάδας) που έχει προκαλέσει η παροχή 48ωρης άδειας από τις φυλακές στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.
Το Μέγαρο Μαξίμου οχυρώθηκε πίσω από το «γράμμα του νόμου και τα στελέχη του απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε σχόλιο, κάτι που ωστόσο δεν είχαν πράξει, όταν το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της χώρας, το ΣτΕ είχε ακυρώσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η στάση της κυβέρνησης εξόργισε ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς της αντιπάλους και ειδικότερα τη ΝΔ, η οποία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της εντός και εκτός Βουλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να φωνάξουν «ως εδώ» στην τρομοκρατία και σημείωσε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει δηλώσει μετανιωμένος για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.
Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε «ύβρις» αυτό το οποίο συνέβη χθες με την έξοδο του Κουφοντίνα από τις φυλακές, έστω και με ολιγοήμερη άδεια, ενώ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που θύμισαν τις δημόσιες παρεμβάσεις του ισοβίτη μέσω εφημερίδων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κλπ., οι οποίες είχαν το ίδιο περιεχόμενο σχεδόν με τις προκηρύξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Το όλο θέμα αναμένεται και σήμερα να έχει συνέχεια, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει την απόφαση που ελήφθη από το συμβούλιο των φυλακών για τον Κουφοντίνα με το νόμο Παρασκευόπουλου και την αποφυλάκιση εγκληματιών αλλά και την ανεξέλεγκτη δράση αναρχικών ομάδων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την επίδειξη ανοχής σε τέτοιους είδους φαινόμενα.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, πολύ πρόσφατα είχε ζητήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αφήσει την αστυνομία να κάνει την δουλειά της και να πατάξει την αναρχία, η οποία εκδηλώνεται με πολλές και ποικίλες μορφές εγκληματικής δράσης. Για την ΝΔ , η φράση «μηδενική ανοχή» πρέπει να αποτελεί το δόγμα της πολιτείας απέναντι στα φαινόμενα αυτά, δεν επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά στην πολιτική της ηγεσία, καθώς θεωρεί ότι αυτή δεν εμφανίζει την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση μίας κατάστασης που σε ορισμένες περιοχές (Εξάρχεια) είναι ανεξέλεγκτη.
Σε ό,τι αφορά την παροχή άδειας στον Κουφοντίνα, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι η κυβέρνηση έστειλε το απόλυτα λάθος μήνυμα και προς το εξωτερικό, παρέπεμπαν στις τοποθετήσεις του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα, του βρετανικού αλλά και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εξέφρασαν την δυσφορία τους για την απόφαση που ελήφθη.