Και τώρα ανοίγει η «βεντάλια» των επικοινωνιακών δράσεων
Η... εντολή που άφησε η τρόικα, μαζί με τη μεγάλη λίστα των πάνω από 80 προαπαιτούμενων, βάζει στην «πρέσα» την κυβέρνηση, η οποία καλείται μέχρι το Eurogroup του ερχόμενου Νοεμβρίου να έχει κλείσει τις εκκρεμότητες κατά την εξ' αποστάσεως διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια, έτσι ώστε μόλις επιστρέψει η «αφρόκρεμα» των θεσμών να συνταχθούν τα κείμενα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Αυτό είναι, βέβαια, το θετικό και πολύ... αισιόδοξο σενάριο, όπως σχολιάζουν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες. Αν και όλες οι εμπλεκόμενες στην γ' αξιολόγηση πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να «κλειδώσουν» τη συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος, εντούτοις το «πακέτο» με τις εκκρεμότητες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού, πέρα του ότι κατά το διάστημα των εξ' αποστάσεως διαβουλεύσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει και τις εσωκομματικές ισορροπίες, που είναι λεπτές με την κοινωνική ατζέντα να προβλέπει "σφαγή" στα προνοιακά επιδόματα, ενώ το «αγκάθι» των αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ άλλων και η πώληση μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ, προκαλεί τριβές στην Κουμουνδούρου.
Στο Μαξίμου επιμένουν να ακολουθούν την επικοινωνιακή γραμμή του «όλα καλά», επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στα «παζάρια», καμία κόντρα με την τρόικα. Ο «μποναμάς» όμως του ενός δισ. ευρώ, που δεν έχει λάβει ακόμη το ok των θεσμών, θέτει την κυβέρνηση σε εγρήγορση, καθώς το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα αποτελεί τον άσσο στο μανίκι για τον ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω αρνητικών μηνυμάτων από τη λαϊκή γνώμη, όπως αυτά καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία, μάλιστα, εξ' αυτών λέγεται πως έχει θορυβήσει πολύ την Ηρώδου Αττικού, καθώς εκτός του ότι επί των έγκυρων η ΝΔ προηγείται με σχεδόν 12%, επιπλέον το κόμμα της Αριστεράς έχασε τη δυναμική, που σημείωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κοινώς, ο Οκτώβριος αποτέλεσε βαρόμετρο για την κοινωνία, με τρεις στους τέσσερις πολίτες να δηλώνουν πως η κυβέρνηση κινείται σε λάθος τροχιά.
Τα κακά μαντάτα, όμως, ενίσχυσαν και τις "γκρίνιες" στην Κουμουνδούρου, η οποία δυσανασχετεί με το εντυπωσιακό 52,8% των ψηφοφόρων της, που γυρίζουν την πλάτη στην «πρώτη φορά Αριστερά».
Αν και η κυβέρνηση επεδίωξε μέσω επικοινωνιακών ελιγμών αφενός να «κλέψει» γαλάζιους ψηφοφόρους κι αφετέρου να πλησιάσει συγκεκριμένες κοινωνικές κι επαγγελματικές ομάδες, σε ένα κλίμα που το λες και προεκλογικό με «δώρα» και «κρούσεις», ωστόσο δεν έπεισε τους πολίτες, με τους αναποφάσιστους να αυξάνονται και τον ΣΥΡΙΖΑ να τους βάζει στο στόχαστρο.
Έτσι, η Αριστερά ανοίγει ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα την κυβερνητική «βεντάλια» των δράσεων με έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα, ενώ ο πρωθυπουργός «μαυρίζει» στελέχη ενόψει του ανασχηματισμού, στον οποίο ο ίδιος ετοιμάζεται να προχωρήσει μετά το τέλος της αξιολόγησης. Άγνωστο, δηλαδή, το πότε χρονικά, καθώς η αγορά «βλέπει» την ολοκλήρωση της μετά την εκπνοή του πρώτου μήνα του νέου έτους. Σαφώς, το "πόκερ" των υπουργών με την τρόικα θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος επιχειρεί, στο μεταξύ, να... ισορροπήσει από τη μία στην τήρηση των αφηγημάτων του με το βλέμμα στην κοινωνία κι από την άλλη στην ενίσχυση του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος» για το αριστερό του ακροατήριο.
Ως προς τον πρώτο στόχο, κινείται στη «γραμμή» των επενδύσεων. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Διυπουργική, η οποία θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες και την έγκριση για διαδικασίες εξπρές σε δύο επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται στην Αθήνα και η επόμενη αποστολή της ελληνοαμερικανικής ομάδας που συστάθηκε κατά το ταξίδι του κ. Τσιπρα στις ΗΠΑ.
Ως προς τον δεύτερο στόχο, για σήμερα, Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου θα συζητηθούν αφενός τα «οφέλη», όπως λένε στο Μαξίμου, των επαφών του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον κι αφετέρου η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον.
Ακόμη, μέσα στον Νοέμβριο ο κ. Τσίπρας θα βγει ξανά από το γραφείο του και θα «τρέξει» στο 6ο περιφερειακό συμβούλιο Μακεδονίας και Θράκης. Εκεί, μαζί με το μισό υπουργικό στο... πόδι, θα ξεδιπλώσει το «αφήγημα» της ανάπτυξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως κάθε φορά που «στριμώχνεται», το οποίο και θα συνδυάσει και με εθνικά θέματα. Αν δε, λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη ομιλία του στο Συνέδριο στην Ήπειρο, δεν αποκλείεται να τάξει ξανά «μποναμάδες», μήπως και ανακτήσει το χαμένο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.
Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί και οι στενοί του συνεργάτες «ξορκίζουν τα περί εκλογών πριν το 2019. Το σκηνικό όμως «μυρίζει» κάλπες, εκεί, κοντά στο... clean exit.