tsirpas-vouli-f-16

Τσίπρας: «Ταβάνι» το 1,1 δισ. για τα F-16, «όχι» σε αντισταθμιστικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 27/10/17, 10:30
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κόστος για την «αναβάθμιση», όπως είπε ο ίδιος, του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, ενώ προέβη σε «ύμνους» για την επιτυχία της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.

«Το κόστος των μαχητικών F-16 δε συνιστά νέα δαπάνη, θα ενταχθεί στον υπάρχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το τρίτο μνημόνιο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ αναφορικά με τα F-16, απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη για το θέμα στην «ώρα του πρωθυπουργού».

Παρακολουθήστε live τη διαδικασία:



Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το συνολικός κόστος της συμφωνίας θα γνωστοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με επιστολή που θα στείλει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

«Το σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε Letter of Request (επιστολή αιτήματος) από τις ΗΠΑ ήταν 123 αεροσκάφη, όπως προβλέπεται σε τέτοιες διαδικασίες» σημείωσε για τον αριθμό των F-16. 

Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά αίτημα από την ελληνική πλευρά και διαπραγμάτευση. Τις επόμενες μέρες, πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε απάντηση από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Το "ταβάνι" που έχουμε θέσει εμείς είναι 1,1 δισ. ευρώ και σε πλαίσιο 10ετίας, τα 2,4 δισ. ευρώ που ακούστηκαν είναι το ανώτατο όριο κοστολόγησης που έχουν θέσει οι ΗΠΑ» είπε με σαφέστατες αιχμές για την κριτική της αντιπολίτευσης στο κόστος της συμφωνίας.

«Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη» που στο παρελθόν λειτούργησαν «ως κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής».

Έχει κριθεί απο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη.

Προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος.

Για τις επαφές στις ΗΠΑ

Προβαίνοντας σε «πανυγηρισμούς» για την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός οτι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού και πρόσθεσε: «Απτό αποτέλεσμα η δήλωση του ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της.

Απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών μας για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Απτό αποτέλεσμα είναι η ανακοίνωση για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενώ είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που ανοίγει τις πύλες της για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.

Απτό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ που τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις.

Οπτικές ίνες, ναυπηγεία, υποδομές.

Απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Τέλος απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της διευθύντιας του ΔΝΤ οτι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και οτι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τοποθέτηση Θεοδωράκη

Στην πρωτολογία του, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε προς τον πρωθυπουργός πως «απαιτούμε  ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Θέλουμε να εγγυηθεί η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινό αμυντικο δόγμα».

Ακόμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού διερωτήθηκε «τι εννοείτε, κ. Τσίπρα, πως η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16. Με ποιό τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό» τόνισε. 

Κατά τον κ. Θεοδωράκη, μια επίμονη και καλύτερη διαπραγμάτευση θα έφερνε επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος εκσυγχρονισμού, μείωση του συνολικού κόστους και μεταφορά τεχνογνωσίας. 

«Μιλήσατε για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Για πόσα δισ. τελικά μιλάμε; Για 2,4 ή για 1,1 δισ.; Και πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Πότε; Εις βάρος ποιων στρωμάτων της κοινωνίας;», ρώτησε τον πρωθυπουργό. 

«Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν προτείνει τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά το ερώτημα παραμένει: Με ποιο τίμημα;», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε