Κυβέρνηση: Επικοινωνιακό «ντελίριο» για την αναβάθμιση των F-16
Πράγματι, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον και μας «χτύπησε» την πλάτη όσον αφορά το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που δεχόμαστε λεκτική-και μόνο-στήριξη από τις ΗΠΑ…
Το αμερικανικό «όνειρο» ήταν λίγο σε διάρκεια για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη έχει να αντιμετωπίσει τον σάλο που έχει προκύψει με την επίμαχη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, την οποία ο ίδιος επικύρωσε στην Ουάσινγκτον.
Η πολιτική σκηνή «βράζει» για το κόστος της και οι θεσμοί «δείχνουν τα δόντια» τους προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, το «καμπανάκι» των εταίρων ήχησε πολύ δυνατά στο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε σήμερα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει μέχρι και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την περιβόητη συμφωνία.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για επιχείρηση προπαγάνδας όσον αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ, είπε πως «βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι προφανώς για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής».
Από την πλευρά τους, οι θεσμοί έπαθαν… «βέρτιγκο» με την αναβάθμιση των F-16, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που εξέφρασαν ισχυρές ενστάσεις για έλλειψη ενημέρωσης από την Αθήνα, ήταν όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να «μοιράσει» τη χριστουγεννιάτικη «13η σύνταξη», όπως την είχε «βαφτίσει». Ποιοί πλήρωσαν το μάρμαρο;
Τα λάθη ακολουθούν, ωστόσο, το ένα μετά το άλλο. Λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η γ’ αξιολόγηση, με «φόντο» την μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, έχει ήδη πέσει επί τάπητος «καυτό» ζήτημα, που άπτεται των δημοσιονομικών.
Οι θεσμοί ζητούν να μάθουν, αν η συμφωνία για τα F-16 θα έχει δημοσιονομικό κόστος. «Οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν, όταν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά την συμφωνία», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η αποπληρωμή τους θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, το κόστος δεν αφορά μόνο την αναβάθμιση των F-16, η οποία, όπως ανέφερε, θα κοστίσει 1,1 δισ. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.
Όταν, λοιπόν, θα ανοίξουν τα φώτα στις αίθουσες του Χίλτον και ο φάκελος «δημοσιονομικά», τότε θα πρέπει οι θεσμοί να ενημερωθούν για τη συμφωνία αυτή.
Σημειώνεται πως στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα. Συνεπώς, οι θεσμοί θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.
Από την πλευρά της, βέβαια, η κυβέρνηση διευκρινίζει πως η συμφωνία θα υλοποιηθεί, αφότου θα έχουμε βγει από τα μνημόνια.
Πάντως, αναφερόμενος γενικά στα οφέλη, που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «μετά από μία μακρά περίοδο διεθνούς απομόνωσης της χώρας» ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του με τον Μπάρακ Ομπάμα, δύο φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, την Άγκελα Μέρκελ, καθώς και με τους Γάλλους προέδρους Ολάντ και Μακρόν, ενώ επισκέφτηκε και την Κούβα.
Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, η οποία, όπως τόνισε, εξελίσσεται πλέον σε θεσμό, ενώ πρόσθεσε ότι οι τριμερείς Σύνοδοι με Κύπρο και Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, καθώς και η τετραμερής με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία αναβαθμίζουν τη χώρα σε πυλώνα σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
«Η σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, τους φορείς της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας αλλά και το σύνολο των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ», σημείωσε.
Επιμένουν για τον μποναμά παρά το βέρτιγκο των θεσμών
Στο μεταξύ, παρά τις όποιες ενστάσεις των θεσμών, η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική του «μποναμά», με τον κ. Τζανακόπουλο να επιβεβαιώνει πως εξετάζεται η καταβολή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1 δισ. ευρώ προς τους κοινωνικά αδύναμους.
Τυπικά, η γ΄αξιολόγηση έχει ξεκινήσει, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά. Η «βούλα» στις διαπραγματεύσεις, βέβαια, θα μπει με την άφιξη της «αφρόκρεμας» των δανειστών στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, όταν θα ανάψουν τα φώτα στις αίθουσες του Χίλτον και μαζί με αυτά, ενδεχομένως και τα «αίματα».
Προς το παρόν η πρώτη «γεύση» για τα «παζάρια» κυβέρνησης-θεσμών δεν είναι ούτε πικρή ούτε γλυκιά. Είναι, θα λέγαμε όμως, γνώριμη. Θυμίζει κάτι από το «σήριαλ» της β’ αξιολόγησης, γεγονός που δεν είναι και ο καλύτερος «οιωνός».
Η κόντρα για το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί «πονοκέφαλο» για την Αριστερά, που επιδιώκει να πείσει την κοινή γνώμη με το «αφήγημα» της «δίκαιης, κοινωνικής ανάπτυξης». Η δέσμευση για παροχολογία εκ του πλεονάσματος προκάλεσε-ξανά-την αντίδραση των Βρυξελλών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ακόμη μία προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Τσίπρα, πέρα από το «μην παίξετε και πάλι το χαρτί της καθυστέρησης».
«Έδειξαν», λοιπόν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να χαμηλώσει τους τόνους και αντί να τάζει 1 δις., να εκμεταλλευτεί το όποιο περίσσευμα από το πλεόνασμα για να αποπληρώσει τα παραπάνω φέσια. Πρόκειται, εξάλλου, για προαπαιτούμενο, ώστε να λάβουμε και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ.