Επενδύσεις: Η «αποκαθήλωση» του πρωθυπουργικού «αφηγήματος» από τον Τραμπ
«Επίθεση» σε αμερικανικά funds και επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, έκανε ο πρωθυπουργός κατά το υπερατλαντικό του ταξίδι, στην Ουάσινγκτον.
Στο μείζον ζήτημα της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, κυβερνητικές «πηγές» σημειώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση και δη ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και βούληση για αγαστή συνεργασία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε στο τετ-α-τετ με τον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του τουρισμού, που μαζί με τις εξαγωγές αποτελούν την «όαση» μέσα στην «έρημο» της κρίσης.
Όμως, οι κυβερνητικές «πηγές» ξέχασαν να τονίσουν την «αποκαθήλωση» του πρωθυπουργικού λόγου για τις επενδύσεις από τον πλανητάρχη, όταν εκείνος ρώτησε τον κ. Τσίπρα με ειρωνικό τρόπο: «πώς πάει η επένδυση στο Ελληνικό»;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Τραμπ είχε αρχικά εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για το «φιλέτο» αυτό, «φλερτ», το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια.
Ο κ. Τσίπρας απλά ψέλλισε ότι όλα πάνε καλά(!), ξεχνώντας...την λυσσαλέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης όσον αφορά την κορυφαία επένδυση στο Ελληνικό.
Και συνεχίζουμε… «Greece is back», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους επιχειρηματικών funds. Κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να αναφέρουν την προτεραιότητα, που δίνει ο πρωθυπουργός στο κομμάτι των επενδύσεων, καθώς ο ίδιος τόνισε την προσωπική του επίβλεψη στην task force για τις μεγάλες επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και τα κίνητρα που δίνει καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταφέρνει και αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια.
Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί πως μάλλον κάτι δεν πάει καλά, αφού ο κ. Τσίπρας ούτε καν δεν δέχεται να δει επιχειρηματίες, που ήδη επενδύουν στη χώρα μας, πέφτοντας πάνω σε απανωτά «αγκάθια», (π.χ Σκουριές).
Όταν δεν γίνεται αυτό, τότε για ποιά task force κάνει λόγο ο πρωθυπουργός;
Στην ουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι δεν είναι και αμελητέο ο Αμερικανός πρόεδρος να επιβεβαιώνει στη διεθνή κοινότητα πως η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, ότι ο ίδιος θα βοηθήσει στην προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους της και το σημαντικότερο, ότι είναι χώρα που αξίζει να τη δει κανείς επενδυτικά.
Δεν είναι λίγο, ο Τραμπ να μιλάει δημοσίως για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, για την υποστήριξη στο έργο του TAP, τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και των υποδομών υγροποιημένου αερίου.
Αναμενόμενο, από τη μία η ελληνική κυβερνητική αποστολή να εμφανίζεται ικανοποιημένη από την αναγνώριση δια στόματος Τραμπ των προσπαθειών που έχει, κάνει η Αθήνα για αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Η Ουάσιγκτον, όπως και το ΔΝΤ με το οποίο «συγκοινωνεί», επιμένει στην πάγια θέση της για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, δίνοντας παράλληλα «πόντους» στην Αριστερά, που επιχειρεί να ανακάμψει και να βγει στις αγορές.
Στο μείζον ζήτημα της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, κυβερνητικές «πηγές» σημειώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση και δη ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσαν ισχυρές βάσεις για συνεργασία των δύο χωρών, φέρνοντας ως τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δεκτή την πρόταση της ελληνικής αποστολής, για τη διαμόρφωση ομάδων εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα έχουν ως αντικείμενο την οικονομία, τις επενδύσεις και το εμπόριο.
Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα αμερικανική επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γούλμπορ Ρος. Η επίσκεψη θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.