lagarde-tsipras-traump

Με «κομμένα φτερά» και «φόντο» τα μέτρα ο Τσίπρας στην Ουάσινγκτον

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 12/10/17, 07:00
Της Βούλας Μαλαίνου

Ναι, το μεγάλο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον μπορεί να «σφραγίστηκε» και από τις δύο πλευρές-Μαξίμου και Λευκό Οίκο-ως ένα ιστορικό γεγονός, που «ανοίγει» μάλιστα σημαντικές προοπτικές για τη χώρα μας, εντούτοις έχει φόντο το «χαστούκι» του ΔΝΤ με νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2018 και μάλιστα κι ενόψει της γ’ αξιολόγησης κι ενώ το «αφήγημα» του περί «μαζί μέχρι τέλους» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανετράπη μόλις πρόσφατα.

Από την περασμένη Δευτέρα έχουν ξεκινήσουν τα «πάθη» για την κυβέρνηση της Αριστεράς κι ο «Γολγοθάς», όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να συνεχιστεί σίγουρα ως το τέλος του 2017, μιλώντας μόνο προς το παρόν για το τρέχον έτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας «πετάει» για Ουάσινγκτον με «κομμένα φτερά», τα οποία «ψαλίδισαν» αφενός οι «σύντροφοι», που έστειλαν μήνυμα αποστάσεων από τους χειρισμούς του Μαξίμου με αφορμή το ν/σ για την αλλαγή φύλου και την τροπολογία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και αφετέρου το Ταμείο, που άνοιξε ξανά «παράθυρο» σε νέα μέτρα και για το 2018.

Από τη μία θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο πρωθυπουργός φοβόταν αυτές τις «ορέξεις» του Ταμείου. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου δεν λάβαμε ως αντάλλαγμα για όσα δώσαμε την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσίπρας σε επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ είχε συναινέσει προκαταβολικά σε ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων.

Αν και στην Ηρώδου Αττικού έχουν χρησιμοποιήσει κάθε επικοινωνιακό «όπλο», προκειμένου να πείσουν κόμμα, Βουλή και κοινή γνώμη ότι τα περί νέων μέτρων ανήκουν στη σφαίρα της προπαγάνδας, ακόμη κι αφότου υπήρξε σχετική διαρροή από το Οικονομικό επιτελείο, ωστόσο από την έκθεση του Ταμείου, η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες, προκύπτει καθαρά κενό 1,3%, το οποίο για να καλυφθεί απαιτούνται μέτρα 2 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ «βλέπει» πλεόνασμα 2,2% για την επόμενη χρονιά έναντι 3,57% του κυβερνητικού στόχου.

Η μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ακόμη και στην ενεργοποίηση του «κόφτη» νωρίτερα από το 2019, όπως προβλέπει το αριστερό μνημόνιο. Και βέβαια, ανατρέπει και τα περί διανομής του πλεονάσματος στους «κοινωνικά αδύναμους».

Οι εξελίξεις πλήττουν την εικόνα της υπερανάπτυξης, που περνά προς τα έξω ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει σε κάθε περίπτωση να επιστρατεύσει την επικοινωνιακή του τακτική όσον αφορά το ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο, «δείχνοντας» σε πολιτική στήριξη από τον πλανητάρχη. Αυτό θα αποτελέσει το επόμενο «αφήγημα» του κ. Τσίπρα τόσο για να ελιχθεί στο τετ-α-τετ με την «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ όσο και για όταν θα κληθεί να δώσει μία «γεύση» στο… αριστερό του-πάνω από όλα-ακροατήριο για το τι αποκόμισε από τις κορυφαίες αυτές επαφές του στην Ουάσινγκτον.

Αν και ο πρωθυπουργός βιαζόταν να προλάβει να «εξευμενίσει» το ΔΝΤ, επενδύοντας τα μέγιστα στη συνάντησή του με τον Τραμπ, εντούτοις το Ταμείο τον πρόλαβε κι έτσι το ραντεβού με την κυρία Λαγκάρντ δεν έχει και τους καλύτερους οιωνούς, ασχέτως που ο κ. Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσεις ως «άσσο στο μανίκι» τις ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου.

Στο μεταξύ, στα πιο… τεχνικά, θα λέγαμε, μέρη αναμένεται την ίδια χρονική στιγμή-πάνω κάτω-να επικεντρωθεί η συζήτηση του διδύμου Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με την κυρία Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, λίγα 24ωρα πριν την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και οχτώ μέρες πριν την άνοδο των επικεφαλής των θεσμών. Οι υπουργοί θα επιχειρήσουν και να «στρώσουν» το κλίμα για το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα, αλλά και να εκμαιεύσουν, όσο μπορούν, συμπεράσματα για τη στάση που θα τηρήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου στις επικείμενες διαβουλεύσεις με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Όσον αφορά τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την Ελλάδα, ως χώρα αξιόπιστη και γεωπολιτικά σταθερή, ειδικά εν μέσω κρίσης με την Τουρκία, αλλά και να τονίσει την «αγάπη» της Αριστεράς για τις επενδύσεις, καθώς το «μενού» στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνει και επαφές με κορυφαίους «παίκτες» της αμερικανικής αγοράς.

Αμυντική συνεργασία, οικονομικές επενδύσεις, ενεργειακή ασφάλεια, ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί είναι στην «ατζέντα», με το Μαξίμου να προετοιμάζει κατάλληλα τον πρωθυπουργό, ύστερα μάλιστα από την πολιτική ήττα που ο ίδιος υπέστη στην ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου.

Αν σου άρεσε κάνε