vouli-syriza

«Κωλοτούμπες» από ΣΥΡΙΖΑ και «αντάρτικο» από ΑΝΕΛ για την αλλαγή φύλου στα 15

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 10/10/17, 15:15
Στην αρχή ήταν πέντε, μετά μειώθηκαν στους τέσσερις, αφότου ο κ. Γάκης άλλαξε στάση και τελικά έμεινε μόνο μία-εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρητικά διαφωνούσαν-που τήρησε σταθερή στάση έως και την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας. Η βουλευτής στην Α΄Πειραιώς, Γεννιά Γεωργία είπε «όχι» στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη.

Το σχέδιο νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, ενώ σε σύνολο 285 βουλευτών -15 απόντες-148 είπαν «ναι» στην αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών, με τους 140 να προέρχονται από το κόμμα της Αριστεράς.

«Απόντες» εκ των «συντρόφων» ήταν τελικά οι κκ. Μπόλαρης και Μιχελογιαννακάκης, αλλά και Κουράκης ενώ στο… τέλος η κυρία Κασιμάτη «αναδιπλώθηκε», λέγοντας «ναι» στο άρθρο 3.

Ο κυβερνητικός εταίρος απουσίαζε (!) από την ψηφοφορία, γεγονός που ξεσήκωσε πολιτικές «θύελλες», ενώ οι βουλευτές επιχειρώντας να «συμμαζέψουν» την απουσία του, υποστήριξαν πως το ταξίδι του στη Βραζιλία ήταν προγραμματισμένο από καιρό.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση και παρά τις... κωλοτούμπες από τους Συριζαίους, πρόκειται για "αντάρτικο" από τον κυβερνητικό εταίρο και τους βουλευτές του, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου στα 15, «παρών» στα υπόλοιπα, με επιστολική ψήφο.

Αντίθετη στάση τήρησε ο κ. Ζουράρις, ο οποίος είπε «ναι» στο άρθρο 3.

«Όχι» σε όλα ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ για την αλλαγή φύλου, καθώς η πρόταση του κόμματος δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, και «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά έδωσε τη… «γραμμή» της, με την ίδια και τους βουλευτές της ΔΗΣΥ να λένε «παρών» στο άρθρο 3, ενώ μόνο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαφοροποιήθηκε, ψηφίζοντας «ναι».

«Όχι» στην αλλαγή φύλου είπαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Στήριξη... παρείχαν οι έξι βουλευτές του Ποταμιού, συνεπώς μαζί με τους 15 απόντες όρισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. 

Επίσης, υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης, «όχι» είπαν οι μειονοτικοί βουλευτές.

Τσίπρας: Είστε γιαλανζτί φιλελεύθερος-Κυριάκος: Πού είναι ο κ. Καμμένος;

Νωρίτερα τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, οι τόνοι στη Βουλή ανέβηκαν κατακόρυφα, με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Αφότου ο πρωθυπουργός έσπευσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής να επαναλάβει το “αφήγημα” του ιδεολογικού και πολιτικού χάσματος με τη ΝΔ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε στα “πυρά” του κ. Τσίπρα, ρωτώντας τον “πού είναι ο κ. Καμμένος;”

Φανερά νευρικός και εκνευρισμένος, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία “ραγίζει”, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, που έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, αποκαλώντας τον “γιαλαντζί φιλελεύθερο”.

“Είναι ντροπή η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφερθεί σε παράδειγμα παιδιού που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί του το είπαν εξωγήινοι”,  τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αντί σήμερα να συζητάμε για μια μεγάλη και ουσιαστική τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα, συζητάμε για την ηλικία των 15 ετών». «Για τους διεμφυλικούς πολίτες 15 ετών, που υφίστανται τρομακτικό μπούλινγκ, θα έπρεπε να μας αφορά η δυνατότητά να αλλάξουν» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για να συνεχίζει λέγοντας πως «ποια υποκρισία μας έχει οδηγήσει αυτές τις 2 μέρες σε μια συζήτηση με όρους Μεσαίωνα, σκοταδισμού;».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει πίσω την υβριστική αυτή αναφορά με τον πρόεδρο της ΝΔ να του επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό έχει και ιατρική διάσταση και «αν δεν τον αντιλαμβάνεστε είστε ανεύθυνος».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε και ζήτημα δεδηλωμένης, τονίζοντας χαρακτηριστικά «να δούμε κατά πόσο θα υπάρχει δεδηλωμένη μετά από την ονομαστική ψηφοφορία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης , κατηγορώντας την πως προσπαθεί να φορέσει ένα «φιλελεύθερο προσωπείο», χωρίς να πιστεύει στις αλλαγές, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, «το νομοσχέδιο σας επιχειρεί να ρυθμίσει ένα υπαρκτό ζήτημα με λάθος τρόπο. Αν η κυβέρνηση εξηγούσε ψύχραιμα το θέμα, η πλειοψηφία θα στήριζε αυτή τη θεσμική αλλαγή».

Αφού χαρακτήρισε «τουλάχιστον κωμικό να έρχεστε στην αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού» στη συνέχεια παρατήρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας αγόρευε μπροστά στα κενά έδρανα της κοινοβουλευτικής του ομάδας. «Αυτά τα ψευδομαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕλ τον παρτενέρ σας στον αλλοπρόσαλλο θίασο που παριστάνει ότι τάχα είναι ομοιογενής κυβέρνηση».

«Αναμένω με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα ψηφοφορίας για το άρθρο 3 για να δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι ενώ ο πυρήνας του θέματος που συζητάμε είναι σημαντικός «είναι προφανές ότι φέρατε το νομοσχέδιο άρον άρον λίγο πριν τον προϋπολογισμό για να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς».

Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ της ρύθμισης του ζητήματος τονίζοντας ότι «μια ανοιχτή πολιτεία οφείλει να νομοθετεί και να φροντίζει για όλους και να φροντίζει κυρίως όσους αισθάνονται ή είναι μειοψηφία. Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες με μειωμένα δικαιώματα. Στην ΝΔ δεν μας απασχολεί αν η ομάδα αυτή είναι αριθμητικά μικρή. Είναι αδιάφορο αν είναι 1 ή 1 εκατ. Σας παραδίδω αυτονόητο μάθημα δημοκρατίας. Εν αντιθέσει με όσα εσείς πρεσβεύατε πάγια θέση της ΝΔ από την ίδρυση της ήταν η προστασία των δικαιωμάτων, τα αυτονόητα που οφείλει κάθε σύγχρονη πολιτεία να διασφαλίζει σε κάθε πολίτη ακόμα και αν αυτός αισθάνεται την πλειοψηφία ως τυραννία».

Αν σου άρεσε κάνε