LIVE: D-day στη Βουλή με «εύθραυστη» κυβερνητική πλειοψηφία
Σημαντικό τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η σημερινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της αλλαγής φύλου. Το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Λίγο μετά τις 09:00 ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η δεύτερη μέρα συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την ταυτότητα φύλου, με την ψηφοφορία να αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι (στις 13:00 είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία, αλλά αναμένεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση).
Πρόκειται για το πρώτο, πραγματικό κρας τεστ σε σχέση με την κυβερνητική πλειοψηφία των «153» η σημερινή ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου, αν σκεφτεί κανείς πως δεν «κουνήθηκε φύλλο», ούτε καν όταν η Αριστερά αντί να «σκίσει» τα μνημόνια, τελικά υπέγραψε ακόμη ένα, το οποίο και ψηφίστηκε, αποδεικνύοντας πως μπροστά στην πολιτική φιλοδοξία, τα περί… ιδεολογίας πάνε περίπατο.
Το ίδιο, βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να πούμε και για την D-day, όπως εξελίσσεται η ψηφοφορία, καθώς η «ιδεολογική» ατζέντα αυτή τη φορά έβαλε «βόμβα» στα θεμέλια της ενωμένης- μέχρι πρότινος- κυβερνητικής πλειοψηφίας. Από την άλλη δε, δεν θα ήταν λάθος κι η εκτίμηση πως το φλέγον αυτό ν/σ στάθηκε μια καλή αφορμή αφενός να βγει στη φόρα το χάσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου να δοκιμαστούν για τα καλά οι ισορροπίες σε Μαξίμου-Κουμουνδούρου, οι οποίες έχουν διαταραχτεί από το περασμένο καλοκαίρι, με την κόντρα να εντείνεται στη συνέχεια για το φιλοεπενδυτικό προφίλ, που προωθεί ο πρωθυπουργός.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι διαφωνούντες Συριζαίοι βουλευτές με την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη «μάλωσαν» τον Σταύρο Κοντονή, χαρακτηρίζοντας τον «επιπόλαιο», που πήρε πρωτοβουλίες δίχως να ενημερώσει πρώτα το κόμμα, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι «σύντροφοι» εκφράζουν δυσφορία με τις πολιτικές Μαξίμου, σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση, η οποία «τρέχει» για να κερδίσει ψηφοφόρους από επιλεκτικές κοινωνικές κι επαγγελματικές ομάδες.
Το «βλέμμα» σήμερα στρέφεται στη στάση των…δυσαρεστημένων Συριζαίων, αφότου η ΔΗΣΥ κατέληξε πως θα ψηφίσει "παρών" στο άρθρο 3, κατόπιν πρωινής συνεδρίασης, απόφαση από την οποία, όμως, διαφοροποιείται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι καταψηφίζοντας τη διάταξη για το ηλικιακό όριο, καταψηφίζεται στο σύνολό του το άρθρο 3, που αφορά και την «φυλομετάβαση» των ενηλίκων, που σημαίνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία μοιάζει ακόμη πιο «εύθραυστη».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εννέα βουλευτές των ΑΝΕΛ καταψηφίζουν, τέσσερις-από πέντε καθώς τελικά ο Δημήτρης Γάκης δήλωσε χθες το βράδυ πως θα ψηφίσει "ναι", αν και «θα ήταν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους», όπως είπε-Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης εγείρουν ισχυρές ενστάσεις για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη, κάνοντας λόγο ακόμη και για «κόκκινη γραμμή», ενώ στηρίζουν οι 6 βουλευτές του Ποταμιού.
Την ίδια ώρα, η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, έχοντας καταθέσει τη δική της πρόταση στη Βουλή, η οποία προβλέπει αλλαγή φύλου από τα 18 έτη και "βέτο" στην υιοθεσία. Επίσης, αναμένεται να καταψηφίσουν ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων.
Το παιχνίδι πια αναμένεται να παιχτεί στο "γήπεδο" των ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Σημειώνεται, στο μεταξύ, ότι τη διαφοροποίησή της με την τροπολογία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που κάνει λόγο για σύσταση Τουρκικής Ένωσης Θράκης, ανακοίνωσε η Νίνα Κασιμάτη, αναφέροντας ότι θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο.
Η επίμαχη τροπολογία είχε αποσυρθεί παλαιότερα λόγω της αντίδρασης κυρίως των ΑΝΕΛ, αλλά όπως φαίνεται από την τοποθέτηση της κ. Κασιμάτη αντιδράσεις υπάρχουν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κασιμάτη θεωρείται μέλος της κίνησης «Πράττω» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
«Υπάρχει μείζον λόγος να είμαστε διπλά και τριπλά προσεχτικοί για την Ελλάδα» επισήμανε η κ. Κασιμάτη, και έκλεισε την παρέμβασή της αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει.
Αναμφίβολα, η κυβέρνηση φέρεται να φοβάται περισσότερο την «ιδεολογική» παρά τη δημοσιονομική ατζέντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ειδικά δε από τη στιγμή που οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου διαφοροποιήθηκαν εξαρχής, ανατρέποντας το «μαζί μέχρι τέλους» του κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος πάντως μέσα σε όλο αυτό τον πολιτικό χαμό απουσιάζει (!)
Σημειώνεται δε πως ακόμη και αν ο σημερινός σκόπελος ξεπεραστεί, ωστόσο βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη της γ’ αξιολόγησης και για τις κορυφαίες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κριστίν Λαγκάρντ, στις οποίες το Μαξίμου ποντάρει τα μέγιστα σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Έως τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, καταφτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και τότε αναμένεται νέος γύρος εσωκομματικής αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι επί «τάπητος» θα τεθεί το κοινωνικό πακέτο, θίγοντας τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με βασικούς της ψηφοφόρους.
Πάντως, η κόντρα Μαξίμου-Κουμουνδούρου κρατά από το περασμένο καλοκαίρι, όταν μάλιστα οι «53» ζήτησαν ανασχηματισμό, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στην επικοινωνία με την Ηρώδου Αττικού. Πάνω δε στη συγκεκριμένη εσωκομματική «γραμμή» που χωρίζει τους «53» από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , φαίνεται πως θα γίνουν και οι σφοδρές «συντροφικές» συγκρούσεις, όταν έρθει η ώρα να αναμετρηθούν για την έδρα της εκλογικής τους περιφέρειας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως επικεφαλής των «53» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με προχθεσινό του άρθρο στην «Καθημερινή» επαναφέρει το «αφήγημα» του πολιτικού «πολέμου» σε βάρος της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με επίθεση κατά όσων δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το ν/σ για την Αλλαγή Φύλο.