ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ- ÅÐÉÊÁÉÑÅÓ ÅÑÙÔÇÓÅÉÓ (EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

LIVE: Στην «πρέσα» το Μαξίμου με το «αντάρτικο» για την αλλαγή φύλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 09/10/17, 13:08
Της Βούλας Μαλαίνου

Με… νέο «αντάρτικο» ξεκίνησε η συζήτηση επί του επίμαχου νομοσχεδίου αλλαγής φύλου στη Βουλή το μεσημέρι της Δευτέρας, προμηνύοντας σκηνές… «ροκ» μέχρι την αυριανή ψηφοφορία.



Ειδικότερα, ο βουλευτής του Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιάννακης σημείωσε σε σχετική επιστολή του πως είναι αντίθετος με «την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15» και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την εν λόγω διάταξη.

Υπερψηφίζει η ΔΗΣΥ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κώστας Μπαργιώτας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαργιώτας δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η ΔΗΣΥ από πριν λίγο καιρό είχε τονίσει ότι σε περίπτωση που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καταψηφίζουν νομοσχέδια, θα καταψηφίζει και η ΔΗΣΥ, ακόμη κι αν πρόκειται για νομοσχέδια τα οποία πιστεύει ιδεολογικά και κανονικά θα υπερψήφιζε. 

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Δελλής σημείωσε πως «εάν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους». Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση.

«Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

«Εφιάλτης» η «ιδεολογική» ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Αν και η έναρξη της τρίτης-και όπως όλα δείχνουν-«φαρμακερής» αξιολόγησης θεωρείται ως το πλέον κρίσιμο γεγονός του φθινοπώρου, πέρα από τα πολύ σημαντικά ραντεβού του πρωθυπουργού τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ, τα «καυτά» μέτωπα Μαξίμου-Κουμουνδούρου, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι «τριβές» αμφοτέρων των κομμάτων ενδεχομένως και να… «κλέβουν» προς στιγμήν την παράσταση, δεδομένου και του «αναβρασμού» που επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού περισσότερο για την “ιδεολογική” παρά για τη δημοσιονομική ατζέντα.

Κοινώς, αν και η κυβέρνηση κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» για το τι «ορέξεις» θα φέρουν στις βαλίτσες τους οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ-όπως φαίνεται και νέα μέτρα για το 2018-σε συνδυασμό με τα σενάρια περί σχηματισμού «Τζαμάικα» στη Γερμανία και εν μέσω ανησυχιών για την μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Bundestag και την αντικατάστασή του από έναν πιο σκληροπυρηνικό «Πράσινο» με το Grexit, ωστόσο τα «παρατράγουδα» που έχουν προκύψει στον απόηχο του επίμαχου νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου, προκαλούν εντονότερη αβεβαιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σύγκρυο» σε μία πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξέρει καλά πως μόνο η συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να του εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2019. Έχοντας δε απέναντι του την Ιερά Σύνοδο, ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει-πριν καν ξεκινήσει η γ’ αξιολόγηση-να μετράει κουκιά, με το ν/σ για την αλλαγή Φύλου, αλλά και με εκείνο της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Στη Βουλή μυρίζει «μπαρούτι», οπότε και οι εικόνες σφοδρής κόντρας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι κάτι παραπάνω από δεδομένες. Το ζητούμενο, όμως, για το Μαξίμου είναι μην και οι συγκρούσεις αυτές επεκταθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, από όπου έχουν ήδη υπάρξει-λεκτικές προς το παρόν-διαφοροποιήσεις… Θα δείξει η ψηφοφορία, τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως ακριβώς και το πολιτικό «μασάζ» του Σταύρου Κοντονή προς τους «συντρόφους» στο παρά πέντε της συζήτησης στην Ολομέλεια, θα δείξει, αν τόσο η αριστερή όσο και η συντηρητική ρητορική «θυσιάζεται» ή όχι για την πολιτική «καρέκλα». Η ιστορία μέχρι στιγμής, πάντως, έχει αποδείξει-με τη δύναμη της ψήφου-πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν περάσει όλα τα crash tests, ακόμα και την κατάργηση της αριστείας, της έπαρσης της σημαίας με τη συνοδεία του Εθνικού Ύμνου. «Μαζί μέχρι τέλους», έχει δηλώσει για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με βουλευτές του, που διαφωνούν με τα παραπάνω νομοσχέδια και έχουν θέσει προϋποθέσεις στο τραπέζι, ώστε να τα πουν “ναι” σε όλα-και πάλι.

Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης είναι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, που έχουν εγείρει ενστάσεις για τα περί «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρείχε πρόσφατα στήριξη στον πρόεδρό τους τόσο για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιανουσάκη όσο και για το «χρυσό» του ταξίδι στο Λονδίνο, από όπου κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ιδίου και της συζύγου του στη… ρουλέτα, ενώ η Guardian αποκάλυψε πόσο ακριβό και ξακουστό είναι το ξενοδοχείο, όπου διείμεινε το ζεύγος.

Νίνα Κασιμάτη και Γεωργία Γεννιά έχουν μιλήσει έως και για «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, «αναγκάζοντας» τον κ. Κοντονή να καλέσει τους Συριζαίους βουλευτές σε κλειστή σύσκεψη, όπως προαναφέραμε, προκειμένου να κατευνάσει εν δυνάμει «αντάρτικα», τα οποία μπορεί και να έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η οποία αμέσως μετά το «επικοινωνιακό σόου» του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ για επενδύσεις και ανάπτυξη, δεν σταματά να δέχεται απανωτά «χαστούκια» από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Ειδικά, πάντως, όσον αφορά την Κουμουνδούρου για ακόμη μία φορά οι «53» στριμώχνουν στη γωνία το Μαξίμου… Η κόντρα κρατά από το περασμένο καλοκαίρι, όταν μάλιστα οι «53» ζήτησαν ανασχηματισμό, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στην επικοινωνία με την Ηρώδου Αττικού. Πάνω δε στη συγκεκριμένη εσωκομματική «γραμμή» που χωρίζει τους «53» από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , φαίνεται πως θα γίνουν και οι σφοδρές «συντροφικές» συγκρούσεις, όταν έρθει η ώρα να αναμετρηθούν για την έδρα της εκλογικής τους περιφέρειας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως επικεφαλής των «53» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με χθεσινό του άρθρο στην «Καθημερινή» επαναφέρει το «αφήγημα» του πολιτικού «πολέμου» σε βάρος της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με επίθεση κατά όσων δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το ν/σ για την αλλαγή φύλου.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως η κυρία Γεννιά, σε συνέντευξή της στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» σημείωσε χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση. Ακόμη είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της ηλικίας και για μένα το 15ο έτος είναι κόκκινη γραμμή».

Όσον αφορά το «μέτωπο» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το «xrimaonline.gr» με δικό του ρεπορτάζ σας έχει αποκαλύψει τη στάση, που θα τηρήσει η ΝΔ.

Το κόμμα του Κυριάκου Μηστοατάκη θα πει «όχι» στην αλλαγή φύλου, έτσι όπως η κυβέρνηση επιχειρεί να την προωθήσει, και σήμερα ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική της πρόταση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από σειρά συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πειραιώς αποφασίστηκε ο Μάκης Βορίδης να είναι εκείνος, που θα επεξεργαστεί τη σχετική πρόταση και η οποία θα περιλαμβάνει :


1. Την γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής από ιατρούς ψυχολόγους, ως προϋπόθεση για τη δήλωση αλλαγής φύλου
2. Την καθιέρωση του 18ου έτους, ως του χαμηλότερου όριου ηλικίας για την υποβολή του σχετικού αιτήματος
3. Την απαγόρευση νέας αλλαγής φύλου
4. Την απαγόρευση υιοθεσίας παιδιού από ζευγάρια που εχουν προχωρήσει στην αλλαγή φύλου


Όπως τονίζουν στο xrimaonline.gr πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή από την πλευρά της κυβέρνησης, τότε η γαλάζια παράταξη θα καταψηφίσει τη διάταξη, που εισηγείται η πλειοψηφία.


Αναμφίβολα, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν θερμό για την κυβέρνηση, η οποία καλείται τώρα να κερδίσει ακόμη μία «μάχη» έναντι του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ. Η πρώτη, εκείνη του «Ελληνικού», έληξε προσωρινά με μία συμβιβαστική λύση. Όμως, όπως έχει ξαναγράψει το «xrimaonline.gr», οι μεγαλύτερες συγκρούσεις έπονται. Ακόμη κι αν το Μαξίμου περάσει τον «σκόπελο» με την αλλαγή φύλου, εντούτοις ευθύς αμέσως ακολουθεί η διαπραγμάτευση του «πολιτικού πακέτου» με τους δανειστές.

Αν σου άρεσε κάνε