Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, όπως ο «δολοφόνος» στον «τόπο του εγκλήματος»
Με το θερμόμετρο να «γράφει» 40άρια και την πολιτική σκηνή της χώρας να «βράζει», στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα», όπως θα την παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας στον τόπο του «εγκλήματος»: στη ΔΕΘ.
Η παρουσία του εκεί αναμένεται να τιμηθεί από την Ηρώδου Αττικού-επικοινωνιακά πάντα-με τιμές και δόξες, καθώς πρόκειται για την πρώτη ΔΕΘ, από τότε που άρχισε να λειτουργεί το γραφείο του στην πόλη. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν πως ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει μία περίοδο σημαντικών έργων στη Θεσσαλονίκη, προαναγγέλλοντας τον «οδικό χάρτη» για την καταπολέμηση χρόνιων προβλημάτων.
Η επιστροφή του «δολοφόνου» στον τόπο του «εγκλήματος»: Πρώτον, γιατί, τον Σεπτέμβριο του 2014, την εποχή όπου η «αφρόκρεμα» του ΣΥΡΙΖΑ «μαγείρευε» τα σχέδια της μέρας, που θα ξημέρωνε μετά τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά-σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις του Γιάννη Βαρουφάκη-ο πρόεδρος του κόμματος είχε εξαγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, φόρος, ο οποίος πράγματι είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για τον Αντώνη Σαμαρά, όπως αποδείχτηκε στις κάλπες.
Δεύτερον, διότι τον αμέσως επόμενο Σεπτέμβριο, του 2015, πρωθυπουργός πια της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είχε αναγγείλει τα περί παράλληλου προγράμματος, που έκαναν πολλούς ψηφοφόρους να νιώσουν δικαιωμένοι, επειδή «σταύρωσαν» το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Καμία από τις δύο υποσχέσεις δεν τηρήθηκε. Τουναντίον, αυτόν τον Σεπτέμβριο, του 2017, οπότε και μετράμε ήδη δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι φορολογούμενοι θα σπεύσουν στο Ταμείο, για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ακολουθούν οι υπόλοιπες τέσσερις.
Η φετινή ΔΕΘ αποτελεί τον πρώτο «σταθμό», όπου ο κ. Τσίπρας θα ξετυλίξει τα «αφηγήματα» περί «κοινωνικού κράτους», «ανάπτυξης» και φυσικά «εξόδου από τα μνημόνια» στο τέλος του 2018. Είναι σαν κατά κάποιο τρόπο να ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τη «διαδρομή» αυτή ως τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Παραδοσιακά, πρωθυπουργοί και αντίπαλοι κρατούν τα... δυνατά, επικοινωνιακά τους «χαρτιά» για την ΔΕΘ, κηρύσσοντας έτσι τη νέα σαιζόν με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, από το οποίο δεν λείπουν σχεδόν ποτέ οι «γενναίες» εξαγγελίες. Γιατί φέτος-και ειδικά μετά το success story της εξόδου στις αγορές-η Αριστερά να κάνει την εξαίρεση;
Έτσι, λοιπόν στο Μαξίμου το επιτελείο, που ακόμη δεν έχει φύγει για «ολιγοήμερες διακοπές», μαζί με τον πρωθυπουργό προετοιμάζονται «πυρετωδώς» για τα «αφηγήματα» αλλά και την υποσχετική-κλειδί, που θα βγάλουν τον κ. Τσίπρα από τη γωνία, όπου τον έχει στήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση με αιχμή τα θέματα της Οικονομίας, της Δικαιοσύνης, της Υγείας, της Παιδείας και των… σκανδάλων:
«Αφηγήματα» και εξαγγελίες που είτε θα κρατήσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις τους είτε θα επαναφέρουν τους εν δυνάμει «χαμένους», που σκέφτονται να «λοξοδρομήσουν», όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το «στρίβειν» δια της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα είναι η «πεπατημένη» για τον πρωθυπουργό, καθώς μετά από λίγες μέρες, στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και το περιφερειακό συνέδριο της Κρήτης. Η ατζέντα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, εξάλλου, παραμένει στο τραπέζι από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και μετά.
Εξαγγελίες με τις οποίες θα επιδιώξει να στείλει διπλό μήνυμα σε διπλούς αποδέκτες: από τη μία να τονώσει την «αριστερή συνείδηση» της Κουμουνδούρου, όπου οι «σύντροφοι» γκρινιάζουν με τις απανωτές πολιτικές ήττες και συμβιβασμούς και αφετέρου να τρίξει τα δόντια σε υπουργούς, που σχεδιάζεται να αλλάξουν καρέκλα, ενόψει του ανασχηματισμού, ο οποίος προφανώς και έπεται της ΔΕΘ.
Εξαγγελίες με τις οποίες θα βάλει την… διαχωριστική γραμμή με την ΝΔ, ιδεολογικά και πολιτικά. Η επικοινωνιακή αυτή τακτική του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη, φάνηκε κατά τις τελευταίες συζητήσεις στη Βουλή περί νομοσχεδίων Παιδείας και Υγείας, αφενός από την απόλυτη στήριξή του στο πρόσωπο του Κώστα Γαβρόγλου όσον αφορά την κατάργηση της αριστείας, της έπαρσης της σημαίας μαζί με τον εθνικό ύμνο και αφετέρου στην κάλυψη του Παύλου Πολάκη σχετικά με τις πρόσφατες τροπολογίες, που ήρθαν στη Βουλή και την έκαναν άνω-κάτω.
Οι απανωτές πολιτικές ήττες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακύρωσαν και το «ηθικό πλεονέκτημα» και τα επικοινωνιακά «αφηγήματα». Και τώρα, ενώ η Κουμουνδούρου δυσανασχετεί και η κυβερνητική πλειοψηφία παρουσίασε «αρρυθμίες», μένει η δημιουργία νέων «αφηγημάτων» και η «ανάσταση» του «ηθικού πλεονεκτήματος». Πώς αλλιώς; Με την επανάληψη του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη».
Ο μεταγενέστερος «μποναμάς»
Πρωθυπουργός και κυβέρνηση θέλουν να αλλάξουν τα... «κακώς κείμενα» ή αλλιώς να «σώσουν ό,τι σώζεται». Για τον λόγο αυτό και στο Μαξίμου οι εισηγήσεις για τον «άσσο στο μανίκι» πέφτουν «βροχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία εξ αυτών είναι και η επανάληψη του Χριστουγεννιάτικου «μποναμά» λίγο πριν κλείσει το 2016, ήτοι το «μοίρασμα» της 13ης σύνταξης, η οποία αποδείχτηκε ουτοπική λόγω των παρακρατήσεων.
Το καλό πλεόνασμα θα μπορούσε να γίνει το «βάθρο», πάνω στο οποίο δύναται να στηριχτεί μία τέτοια εξαγγελία, την ώρα μάλιστα που σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακόμη δεν το έχει μοιράσει στις κοινωνικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι οι θεσμοί. Τον «μποναμά» του 2016 τον πληρώσαμε και τον πληρώνουμε ακόμα ακριβά, με τους δανειστές να καταρτίζουν μία μακρά λίστα από σκληρές απαιτήσεις και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει στείλει μήνυμα σε Τσίπρα και Τσακαλώτο να μην υπάρξουν στο μέλλον τέτοιες πρωτοβουλίες, δίχως πρώτα να έχουν ενημερωθεί οι εταίροι.
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι σε έναν μήνα ξεκινά και η γ' αξιολόγηση, η οποία ενδέχεται και να είναι άκρως αποκαλυπτική για τις σχέσεις Μαξίμου- Κουμουνδούρου, όταν στο επίκεντρο θα βρεθούν τα "αγκάθια" των αποκρατικοποιήσεων, των εργασιακών και του συνδικαλιστικού νόμου. Κανέναν δεν συμφέρει μία κακή αρχή...