syriza-tsipras-skourletis-elliniko-ependyseis

Ελληνικό: Κυβέρνηση vs Κουμουνδούρου και η «μάχη»... συνεχίζεται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 04/10/17, 09:58

Της Βούλας Μαλαίνου


Αν και το ζήτημα του Ελληνικού έληξε με μία... συμβιβαστική λύση-η οποία σε κάθε περίπτωση πάντως ανακούφισε το Μέγαρο Μαξίμου, που επιμένει στην επικοινωνιακή φιλοεπενδυτική «εκστρατεία» - εντούτοις πρόκειται απλώς για το τυπικό «κλείσιμο» ενός μεγάλου κεφαλαίου...


Η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να τρέξει» σε μεγαλύτερο «μαραθώνιο» από το χθεσινό-όπως αποδείχτηκε η σχεδόν 12ωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ- προκειμένου να έρθουν τα προβλεπόμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή με την εκπνοή του 2018, όταν, όπως διαμηνύει, η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία.


Και δεν είναι μόνο οι θεσμοί που με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν στην Αθήνα πως δεν έχει καλύψει ούτε καν τη μισή διαδρομή των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να «πέσουν» στα Ταμεία 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, που βλέπει την εν εξελίξει «μάχη» Μαξίμου-Κουμουνδούρου για τις επενδύσεις ολοένα και να "φουντώνει".


Περί τα 280 στρέμματα σε σύνολο 6.200 κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό, ανοίγοντας τυπικά το δρόμο για την κορυφαία αυτή επένδυση. Ο δρόμος αυτός βέβαια είναι στρωμένος με«αγκάθια», αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού...προχωρούσε σε αναβολές των συνεδριάσεων, παίζοντας το «χαρτί» της καθυστέρησης και εκθέτοντας τη χώρα στους επενδυτές, οι οποίοι μένουν δεν μένουν Ελλάδα.


Με τον αστερίσκο στη...συμφωνία, ότι η τελική ετυμηγορία του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική, η κυβέρνηση κέρδισε ακόμη μία «μάχη» κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις μεγαλύτερες όμως να έπονται, μόλις η τρόικα ανοίξει τον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων και ζητήσει έργα, όχι μόνο λόγια.


Αν και στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ απουσίαζαν από τις...εξωτερικές διαμαρτυρίες ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης - ο παλιός «σύντροφος» Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν εκεί- ωστόσο ένας υπουργός της κυβέρνησης και ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει ανοιχτά την στήριξη τους στους αρχαιολόγους, προκαλώντας σύγκρυο στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο πριν πετάξει για Εσθονία έκανε πολιτικό μασάζ σε συνεργάτες και βουλευτές, προκειμένου να τους πείσει πως πρέπει να μείνουν ενωμένοι.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σκουρλέτης διαφωνεί με εν δυνάμει ιδιωτικοποιήσεις. Στο παρελθόν, έχοντας το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, μπλόκαρε το διαγωνισμό για ΔΕΣΦΑ, με το φαβορί, τη Socar να αποχωρεί από την κούρσα και τον Γιώργο Σταθάκη να παίρνει τα ηνία του υπουργείου, κατόπιν εντολής της τρόικας και μέσω ανασχηματισμού... Άλλωστε, ο γίγαντας της Eldorado άφησε σαφείς αιχμές για σαμποτάζ του νυν υπουργού Εσωτερικών- άλλοτε Ενέργειας -ως προς τα έργα στις Σκουριές.


Ο κ. Σκουρλέτης, όμως, θεωρείται από τους πιο πιστούς «συντρόφους», λέγεται πως οι κινήσεις του αποτελούν «μπούσουλα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον έχουμε δει, ωστόσο, πάντα στο τέλος να αναδιπλώνεται. Το φιλοεπενδυτικό προφίλ που επιδιώκει, μετ' εμποδίων, να προωθήσει η κυβέρνηση έχει προκαλέσει εσωκομματικές τριβές, σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη ανάγκη το «μπετόν αρμέ», τη δεμένη κυβερνητική πλειοψηφία.


Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι και στο μέτωπο του Ελληνικού οι συνδικαλιστές έπαιξαν το ρόλο τους όσον αφορά και τις αναβολές και την τελική ετυμηγορία του ΚΑΣ. Ιδιωτικοποιήσεις και συνδικαλιστικός νομός θα βρεθούν επί τάπητος στα Hilton Groups με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ειδικά όσον αφορά τον περιορισμό του ρόλου των συνδικαλιστών, θέμα που έχει θέσει η τρόικα, το Μαξίμου προβληματίζεται έντονα, καθώς η Κουμουνδούρου διατηρεί σχέσεις με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, βασικοί ψηφοφόροι ή και εν δυνάμει ψηφοφόροι...

Αν σου άρεσε κάνε