Κυβέρνηση: Από τη «13η σύνταξη» στις «δαπάνες... κοινωνικής συνοχής» με «τρύπιο» πλεόνασμα
Της Βούλας Μαλαίνου
Τα «αφηγήματα» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φαίνεται πως θυμήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και κάνοντας το άσπρο... μαύρο για την μεγάλη «χασούρα» στα έσοδα, την οποία ωστόσο παραδέχονται.
Τί κι αν με το που επέστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη όλα τα επικοινωνιακά του «αφηγήματα» ανατράπηκαν, με πρώτο και καλύτερο αυτό των επενδύσεων, εντούτοις στην κυβέρνηση εξακολουθούν να κινούνται στη «γραμμή» των «κοινωνικών παροχών», όπως ονομάζουν τώρα τα 800 εκατ. ευρώ και τα 320 εκατ. ευρώ, τα οποία λένε πως θα μοιράσουν από το πλεόνασμα του 2017 και του 2018.
Ωστόσο, στο προσχέδιο το ΥΠΟΙΚ ομολογεί πως μόνο από την «πλάτη», που γύρισαν οι Έλληνες στην καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η υστέρηση στα έσοδα ξεπερνάει τα 945 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο η «τρύπα» φτάνει τα 1,86 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν πλεόνασμα 2,21% φέτος, δηλαδή 823 εκατ. ευρώ παραπάνω από το στόχο, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου.
Έτσι, λένε πως θα δώσουν «μποναμά» 800 εκατομμύρια ευρώ στους «κοινωνικά αδύναμους», περνώντας από το «αφήγημα» της 13ης σύνταξης του 2016 στις «Δαπάνες για δράσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής» το 2017 και 2018.
Αυτή, εξάλλου, ήταν και η επικοινωνιακή «δέσμευση» του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, ότι θα μοιράσει «πλεόνασμα» στους αδύναμους, στο πλαίσιο της «κοινωνικής ανάπτυξης», όπου βασίζεται η αριστερή ρητορική, αν και το 2018, όπως προκύπτει από το προσχέδιο, είναι κι αυτό έτος φόρων και περικοπών. Και όλοι αυτοί οι «μποναμάδες», να σημειωθεί, μοιράζονται δίχως καν να έχουν βγει τα στοιχεία από τις εισπράξεις της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Προσχέδιο, το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόλησης και ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 634 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,314 δις ευρώ, που δεν είχε προβλεφθεί πέρσι αλλά στο Μεσοπρόθεσμο, που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Και που οφείλεται αυτό, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας;
• στην ενσωμάτωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους που καταδεικνύει μεγαλύτερη, από το αναμενόμενο, αύξηση εσόδων από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κυρίως των μισθωτών και ρύθμιση οφειλών
• στη μειωμένη συνταξιοδοτική δαπάνη λόγω της αναθεώρησης του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης βάσει εκκαθάρισης στοιχείων του νεοσύστατου ΕΦΚΑ, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το «βλέμμα» τώρα στρέφεται στον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν η τρόικα θα αποτιμήσει τα περί υπερπλεονάσματος...