Ομόφωνα αποφάσισε την άρση ασυλίας της Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι
Την άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου αποφάσισε ομόφωνα, δια εγέρσεως η Ολομέλεια της Βουλής.
Σχετικό αίτημα υπέρ της άρσης της ασυλίας είχε καταθέσει και η ίδια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη στο Τριμελές Πλημελλιοδικείο Αθηνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ώστε -όπως ανέφερε σήμερα από βήματος της Βουλής- να μην υπάρξει κανένας φόβος παραγραφής στη δίκη και καμία καθυστέρηση.
«Η τραγωδία στο Μάτι αποτελεί εθνική ντροπή, συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος, το καθ' ύλην αρμόδιο σώμα ασφαλείας ελέγχεται και αυτό για το πόσο επιτέλεσε σωστά τα καθήκοντά του», υποστήριξε η κυρία Ρένα Δούρου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για αντικειμενική πολιτική ευθύνη που πηγαίνει πίσω στο χρόνο για το γεγονός ότι δεν εκσυγχρονίστηκε ο κρατικός μηχανισμός για να μπορέσει να ανταπεξέλθει τόσο σε μη αναμενόμενες συνθήκες όπως αυτές που υπήρξαν τότε όπως και σε αναμενόμενες συνθήκες όπως οι σημερινές.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απόπειρα πολιτικής και φυσικής της εξόντωσης από τους πολιτικούς της αντιπάλους και σημείωσε ότι δέχθηκε αγόγγυστα τον διασυρμό της. Τόνισε ότι δεν παρέλειψε να κάνει κάτι και δεν φοβάται την κρίση της Δικαιοσύνης. Σε ότι αφορά στις ευθύνες της Πυροσβεστικής, είπε: «Ταβλαδόρους τους ανεβάζαμε τους πυροσβέστες, ταβλαδόρους τους κατεβάζαμε. Οταν διαδήλωσαν, τους στείλατε άλλο σώμα ασφαλείας. Το πυροσβεστικό σώμα έχει ευθύνη, όλοι οι άλλοι φορείς, οι ΟΤΑ, ο στρατός, το ΕΚΑΒ κάνουν ότι τους ζητήσει η Πυροσβεστική».
«Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το Μάτι», ζήτησε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε πως αποτελεί τραγική σύμπτωση η σημερινή συζήτηση, λόγω των πύρινων μετώπων σε πολλά σημεία της χώρας.
«Για τη διαχείριση θα μιλήσουμε μετά την κρίση, τώρα προέχει να σταθούμε δίπλα σε όσους πλήττονται, πρώτα απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή», είπε.
Την άποψη ότι «δεν προκύπτει στοιχειοθέτηση των κατηγοριών σε βάρος της Ρένας Δούρου», διατύπωσε ο Γιώργος Γαβρήλος από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θάνο Πλεύρη να σχολιάζει: «ότι δεν ευσταθεί η υπόθεση ο ειδικός αγορητής, πήρε θέση». Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη οι εισαγγελείς και οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να εισαχθεί στο δικαστήριο και «να μην αφήνουμε υπονοούμενα για πίεση κοινής γνώμης». Έκανε μάλιστα, λόγο για υποκρισία και ευθεία παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην λειτουργία ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. «Δεν θα επιτρέψουμε υπονοούμενα», τόνισε.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας της κυρίας Δούρου τάχθηκε το ΚΚΕ δια στόματος Γιάννη Γκιόκα.
Τη συμπαράσταση του σε όλους όσοι πλήττονται από τις πυρκαγιές που μαίνονται από χθες, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, απονέμοντας εύσημα στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.
«Η σκέψη μας είναι στους πολίτες που δοκιμάζονται», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως για τις πυρκαγιές δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή.
Εξεταστική επιτροπή για το Μάτι ζήτησε ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση, επαναφέροντας την πρόταση του κόμματος του, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως η Βουλή έχει ευθύνη απέναντι στα 104 θύματα και στους δεκάδες εγκαυματίες που ζουν με τα ίχνη του κακουργήματος.
«Υπήρξαν κορυφαίες πολιτικές ευθύνες οι οποίες αναλήφθηκαν μόνο λεκτικά για το έγκλημα, ο κ. Τσίπρας είπε αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και έπειτα ουδέν», είπε και χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι δεν συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή για τις κυβερνητικές ευθύνες.