Στις 12 Ιουλίου, στο Βίλνιους, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Για την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου ορίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν.
Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό παρούσα θα είναι και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα. Στη συνάντηση επίσης, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η διαφορά με την Τουρκία μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι τα εθνικά κυριαρχικά κεκτημένα δεν διαπραγματεύονται.
Η ελληνική διπλωματία προσδοκά την συνέχιση του θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, και έχει κάνει γνωστή τη θέση της για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
«Διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου»
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου στη βάση βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.
Από την πλευρά της η Τουρκία όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Zεκί Ακτούρκ προσβλέπει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Η συνέχιση της θετικής ατζέντας που ξεκίνησε μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα που συνέβη την ίδια περίοδο, η μη επιστροφή στις δραστηριότητες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση κατά διαστήματα θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», είχε πει ο κ. Ακτούρκ.
Το θετικό κλίμα είχε αποτυπωθεί και στην πρόσφατη επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι «επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης του καλού κλίματος μεταξύ των κρατών μας και συμφωνήθηκε να συναντηθούμε στο Βίλνιους, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».