Μητσοτάκης: «Να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών»
Συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση, στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα που συζητήθηκε, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι παρά τις διαφωνίες «υπάρχει καθολική συμφωνία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. «Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, αλλά Πολωνία και Ουγγαρία διαφώνησαν σήμερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, έτσι ώστε ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «πρέπει να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες», και συμπλήρωσε πως είναι «ελληνική επιτυχία ότι πολύ λιγότερες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία» γιατί «γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό είναι περιορισμένη».
Η συνάντηση με τον Ερντογάν
Σε ερώτηση για την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Θα είναι πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή και των δυο. Είμαστε και οι δυο στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας με ισχυρή λαϊκή εντολή και είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς βέβαια η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές δημόσια».
Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για έξι ακόμα μήνες γιατί ήταν ένα πολύ επιτυχημένο μέτρο που αντέγραψαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ότι δεν θα αρκεστούμε εκεί και παρέπεμψε σε περαιτέρω ανακοινώσεις στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή όπου θα είναι»- όπως είπε- «πιο συγκεριμένος και για το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου που θα ψηφίσουμε, ελπίζουμε πριν τις θερινές διακοπές».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ωστόσο ότι η απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα, που είναι «χρήσιμα και καλοδεχούμενα και δίνουν μία ανάσα στα νοικοκυριά, αλλά αυτή καθαυτή η μείωση των τιμών και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στην φορολογία».
Όπως ανέφερε, ο κ. Μητσοτάκης «αυτή η πολιτική θα ξεδιπλωθεί και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων την επόμενη Πέμπτη και αμέσως μετά, ένα μεγάλο μέρος και ειδικά τα μέτρα που αφορούν το 2024, θα νομοθετηθούν, ενώ θα νομοθετηθεί και η αρμοδιότητα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου να μπορεί να κάνει την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. Δεν πιστεύω ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένο πρόγραμμα και πιστεύω ότι αυτό είναι μία κατάκτηση για την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εξάλλου αισιοδοξία ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «είναι ζήτημα χρόνου». «Εξαρχής η άποψή μου ήταν ότι το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε ήταν η πολιτική αβεβαιότητα που συνόδευε τον διπλό εκλογικό κύκλο. Από την στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας και με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ουσιαστικά πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και εκτιμώ ότι η Ελλάδα σύντομα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα, όπως είχα προβλέψει προεκλογικά», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης ενθαρρυντικές τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει πια σε ρυθμούς διατηρήσιμης πορείας ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο πλούτο για να υλοποιήσουμε όλες τις πτυχές της πολιτικής μας.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα εκπλαγεί αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι καλύτεροι από αυτούς που προβλέπει η ΤτΕ και πρόσθεσε ότι οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πετύχουμε αύξηση μισθών, να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας.
Τέλος, ο πρωθυπουργός, ανέδειξε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «προέρχεται περισσότερο από επενδύσεις και λιγότερο από κατανάλωση, τροφοδοτείται περισσότερο από εξαγωγές και εξωστρέφεια, μία ανάπτυξη που πρέπει να έχει φιλοπεριβαλλοντικά και ψηφιακά χαρακτηριστικά και να προτάσσει την κοινωνική συνοχή και την μείωση των ανισοτήτων», όπως είπε χαρακτηριστικά.