Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ, αύξηση αφορολόγητου και επενδύσεις

Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ, αύξηση αφορολόγητου και επενδύσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:24 Δημιουργία 26/04/23, 20:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε πέντε άξονες-ταυτότητες της Ελλάδας αναπτύσσεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την περίοδο 2023-2027 που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Σήμερα θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία του πώς οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια. Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της ΝΔ. Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε», είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όρισε ως πρώτο άξονα «την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων».

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που «ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες».

«Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά. Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων», σημείωσε.

«Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις «επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer».

Δείχνοντας μία φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου επισήμανε ότι «δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά».

Τόνισε, παράλληλα, ότι «οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από καλούς μισθούς. Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Οι οικονομικοί στόχοι της επόμενης τετραετίας

Για τους οικονομικούς στόχους της επόμενης τετραετίας ανέφερε:

-Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών.

-Αδιαπραγμάτευτος στόχος 25% αύξηση των μισθών μέσα στην τετραετία, να πάει στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός.

-Νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3-4% την 1/1/2024.

-Θα έχουμε αύξηση των μισθών για πρώτη φορά μετά από χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024 με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Φορολογικές παρεμβάσεις

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στις φορολογικές παρεμβάσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη «περαιτέρω μείωσης φορολογικών συντελεστών» και δήλωσε ότι «το τέλος επιτηδεύματος εντός της τετραετίας θα έχει πλήρως καταργηθεί», ενώ θα υπάρξει «αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά».

«Μειώνουμε σε πρώτη φάση κατά μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές για να μειώσουμε τη φορολόγηση στην εργασία και από 1/1/2025 μειώνουμε τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά», υπογράμμισε.

Ανέφερε 10 έργα ενδεικτικά που μέσα στην επόμενη τετραετία, είτε θα έχουν ολοκληρωθεί, είτε θα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης ξεχωρίζοντας το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Κοινωνική πολιτική

Περνώντας στον άξονα της «Κοινωνικής Ελλάδας» μίλησε για πολιτικές που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, με την Υγεία, με την Κοινωνική Συνοχή.

Αναφέρθηκε αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι «μια εικόνα από το μέλλον». Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ, τόνισε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας, «η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία είναι από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας και έκανε λόγο για «εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις».

Αν σου άρεσε κάνε