Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις Χριστοδουλίδη με Τσίπρα, Κουτσούμπα και Ανδρουλάκη
Συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, είχε σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι ο ψυχρός πόλεμος κόστισε ακριβά στον ελληνισμό και η ανάγκη για συντονισμό και συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας, σήμερα που ο κόσμος βρίσκεται για μια ακόμη φορά μπροστά σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Παράλληλα, καλωσόρισε τη στήριξη του νέου Προέδρου της Κύπρου στην επανεκκίνηση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία διαπραγματεύσεων του Κυπριακού μπορεί να λειτουργήσει θετικά, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή αυτή κατοχυρώθηκε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι απλά συμβολικής σημασίας αλλά ουσιαστική, καθώς όπως είπε «δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε στην προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο και να αρχίσουν οι συνομιλίες γενικότερα για το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψιν το διεθνές πλαίσιο και προηγούμενες εμπειρίες» και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι μια πιο πρωταγωνιστική εμπλοκή από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζοντας την καθοριστική εμπλοκή που είχε η ΕΕ, όχι μόνο στο Διεθνή Διάσκεψη αλλά και με τεχνοκράτες, στις διαπραγματεύσεις από το 2015 έως το 2017 ώστε, όπως είπε «να υπάρξουν συγκλίσεις που δεν είχαν επιτευχθεί προηγουμένως και ήταν σαφώς καλύτερες από προηγούμενα σχέδια λύσης του Κυπριακού».
Τέλος, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει την συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο Κύπριων φοιτητών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. «Είναι σημαντικό, αυτές τις δύσκολες στιγμές, να έχουμε ο ένας δίπλα τον άλλο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Υποχρέωση όλων μας είναι να κάνουμε το παν για να βγει η αλήθεια στο φως, για να υπάρξει δικαιοσύνη». Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του μετέφερε τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού και υπογράμμισε ότι όσοι πολιτικοί είναι σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να εργαστούν ώστε οι κοινωνίες να μην ξαναβιώσουν παρόμοιες τραγωδίες.
Η συνάντηση με Κουτσούμπα
«Έγινε μια χρήσιμη αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις, σε Ελλάδα, Κύπρο και στον κόσμο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας σταθερά προς τον κυπριακό λαό και τον αγώνα του. Θεωρούμε ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος πρέπει να προχωρήσει. Αφορά μια Κύπρο ενιαία, ένα κράτος όχι δύο κράτη, ενιαία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς την τούρκικη κατοχή στο νησί, να φύγουν οι κατοχικές δυνάμεις, μια κοινή πατρίδα, δηλαδή, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη.
Ανδρουλάκης: «Εχουμε χρέος να είμαστε στο πλευρό σας»
Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και σημείωσε: «Πιστεύω ότι με την εκλογή σου θα πρέπει να αρχίσει μία νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχουμε χρέος να είμαστε στο πλευρό σας. Σε αυτή τη νέα περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει έναν στρατηγικό ρόλο θεσμικά στις διαπραγματεύσεις, διότι είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και η ίδια να μην συμμετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις, που θα φέρουν ευημερία, σταθερότητα και μία πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Γι΄ αυτό, σε αυτό το νέο πλαίσιο, θεωρώ ότι πράττεις το σωστό, αυτό θα είναι μία καινοτομία που θα βοηθήσει να έχουμε διαπραγματεύσεις σε ένα πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και όχι πιέσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα και το ζήτημα της λύσης αλλά και τον λαό τον ίδιο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε: «Μέσα σε αυτό πλαίσιο, -γνωρίζετε πολύ καλά και τα ευρωπαϊκά θέματα-, είναι και το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει εκείνα τα κίνητρα που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μία λύση του Κυπριακού. Κι εκείνοι έχουν προβλήματα, βλέπετε τι έγινε με τους σεισμούς. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε το διάστημα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία να μιλήσουμε με τους Ευρωπαίους, να τους κάνουμε κοινωνούς της δικής μας νέας προσέγγισης, να δούμε τη δική τους ετοιμότητα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε και τη δική σας βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η Ε.Ε. να αναλάβει αυτό τον ρόλο πάντα εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».